Fridolinsbrücke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fridolinsbrücke
Overspant Rhein
Rijstroken 1x2
Totale lengte 244 meter
Hoofdoverspanning 106 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 22-09-1979
Verkeersintensiteit 13.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Fridolinsbrücke is een kokerbrug over de Rijn op de grens tussen Duitsland en Zwitserland, gelegen bij Bad Säckingen.

Kenmerken

De Fridolinsbrücke is een middelgrote betonnen kokerbrug met een totale lengte van 244 meter en een hoofdoverspanning van 106 meter. De layout van de overspanningen is 106 m + 85 m + 53 m. De hoofdoverspanning ligt daardoor niet in het midden. De brug is gelegen in een helling van 2,4% richting Zwitserland. Het brugdek is 12,9 meter breed en de Duitse B518 verloopt er overheen.

De brug verbindt Bad Säckingen in Duitsland met Stein in Zwitserland. Direct aan de Zwitserse zijde van de brug bevindt zich een kruispunt met de Hauptstrasse 7. Aan de Duitse kant bevindt zich het grenscomplex. De B518 is de verbinding tussen de Duitse B34 op de noordoever van de Rijn en de Zwitserse H7 op de zuidoever van de Rijn.

Geschiedenis

De historische Rijnkruising tussen Bad Säckingen en Stein is de Holzbrücke Bad Säckingen, een houten overdekte brug van 204 meter. Dit is de langste overdekte houten brug in Europa. Deze brug bestaat reeds sinds de 13e eeuw. Over de brug ging vanaf de 20e eeuw ook het autoverkeer, maar de brug was weinig geschikt voor grote hoeveelheden verkeer of vrachtverkeer. Reeds in 1932 ontstonden plannen om de brug te vervangen, maar na de Tweede Wereldoorlog is besloten om iets stroomafwaarts een geheel nieuwe brugverbinding te bouwen.

Op 6 december 1976 sloten Duitsland en Zwitserland een verdrag om de brug bij Bad Säckingen te bouwen. De bouw begon op 1 maart 1977 en de brug is op 22 september 1979 geopend voor het verkeer. Later groeide het uit tot een relatief belangrijke grensovergang voor vrachtverkeer. Vanwege de nabijheid van de Zwitserse A3 was het een vrij belangrijke route voor doorgaand vrachtverkeer, alhoewel sinds 2006 het meeste vrachtverkeer via de Rheinfelder Brücke de Rijn oversteekt naar Zwitserland.

Zie ook

Referenties