Furkapass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Furkapass
Furkapass.jpg
Hoogte 2.436 m
Weg Hauptstrasse 19.svg
Hellingspercentage 11%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting oktober - mei
Opengesteld 1866
Kaart kaart

De Furkapass (Frans, weinig gebruikt: col de la Fourche) is een bergpas in Zwitserland, die het kanton Wallis met Uri verbindt. De Furkapass is met 2.436 meter hoogte de op drie na hoogste bergpas van Zwitserland. Over de pas loopt de Hauptstrasse 19.

Kenmerken

3 niveau's van de Furkapass aan de kant van Wallis.

De Furkapass is een oost-west georiënteerde bergpas, gelegen op de grens van de kantons Wallis en Uri. De pasroute vormt de scheiding tussen de Urner Alpen in het noorden en de Lepontinische Alpen in het zuiden. De pashoogte vormt ook de waterscheiding tussen de Rijn en Rhône, de westzijde watert direct af naar de Rhône, de oostzijde via de Reuss en Aare naar de Rijn.

De Furkapass begint bij Oberwald, waar het Gomsdal ophoudt en men via enkele haarspeldbochten naar het dorpje Gletsch rijdt. Vanaf dit punt gaat de Grimselpass met vele haarspeldbochten naar het noorden. De Furkapass voert oostwaarts, en is aan de kant van Wallis goed uitgebouwd, afgezien van enkele haarspeldbochten zijn snelheden van 60 tot 80 km/h mogelijk op de rechte stukken. Vlak voor de pashoogte bevindt zich het Belvédère, een hotel en restaurant. Vanaf hier kan men de ijsgrot van de Rhônegletsjer bezoeken. De gletsjer zelf is vanaf de Furkapass vrijwel niet zichtbaar. De pashoogte ligt op de grens van Wallis en Uri. Het uitzicht vanaf de pashoogte is net iets minder dan vlak daarvoor, omdat bergruggen op de pashoogte het meeste uitzicht blokkeren. Net boven de pas staat de Klein Furkahorn, die 3.026 meter hoog is. Iets verder ligt de hogere Dammastock die 3.630 meter telt. Naar het westen heeft men uitzicht op het Berner Oberland, met name de Oberaarhorn en daarachter de 4.192 meter hoge Aletschhorn. Het uitzicht naar het oosten is iets minder spectaculair, omdat de bergen hier de 3.000 meter niet overschrijden.

Vervolgens begint de afdaling aan de kant van Uri, die veel smaller, bochtiger en steiler is dan aan de kant van Wallis. Op sommige punten is passeren lastig. Men daalt over korte afstand circa 900 meter naar het dorp Realp. Vanaf hier volgt een langer recht stuk naar Hospental, waar de Gotthardpass begint. Uiteindelijk komt men in Andermatt uit, vanwaar men de Oberalppass op kan richting Graubünden.

Panorama Rhônedal

De Walliser zijde met de Lepontinische Alpen en rechts de voormalige gletsjertong van de Rhônegletsjer.

Geschiedenis

De Belvédère, met op de achtergrond de 4000-ers van de Walliser Alpen.

De pas zelf is tussen 1864 en 1866 aangelegd, maar was nog tot in de jaren '60 van de 20e eeuw onverhard, zoals te zien is in de James Bondfilm Goldfinger uit 1964. Onder de bergpas zijn twee spoortunnels aangelegd, de in 1925 opengestelde Scheiteltunnel, die de hoogste tunnel van de Zwitserse Alpen is, en de in 1982 opengestelde Furka-Basistunnel, die 15 kilometer lang is. De Furkapass wordt in de winter vanwege de hoge kosten niet sneeuwvrij gehouden en is dan ook gesloten. Via de autotrein kan men gedurende het hele jaar onder de Furkapass door.[1] Tussen de jaren '60 en 2000 is de Furkapass aan de kant van Wallis verbreed en gemoderniseerd. Men kan sindsdien in circa 10 minuten vanaf Gletsch naar de pashoogte rijden.

Toekomst

Het is nog niet bekend of de kant van Uri ook gemoderniseerd gaat worden. Een dergelijke modernisatie zal waarschijnlijk deels een nieuw tracé vereisen.

Wintersluiting

De Furkapass is in de winter afgesloten, vaak van oktober tot mei maar soms ook tot begin juni. Vanwege de hoogte duurt het vaak langer om de sneeuw te ruimen en vanwege de aanwezigheid van de spoortunnel heeft dit een wat lagere prioriteit dan andere bergpassen vanuit Uri. De Furkapass is vaak één van de laatste passen in Zwitserland die opent voor het zomerseizoen.

Panorama Belvédère

Het Rhônedal, met de Grimselpass en daar achter in het midden de Finsteraarhorn en rechts de Belvédère en de Rhônegletsjer.

Referenties

Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass