Fylkesvei 659

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fylkesvei 659.svg
Fylkesvei 659 map.png
Fv. 659
Begin Tennfjord
Einde Myklebust
Lengte 24 km
Route

Centrum.svg Tennfjord

Centrum.svg Brattvåg

Centrum.svg Hildre

Brug.svg Lepsøybrug

Tunnel.svg Haramsfjordtunnel (3.505 m)

Centrum.svg Austnes

Centrum.svg Skuløya

Tunnel.svg Nogvafjordtunnel (5.730 m)

Centrum.svg Fjørtoft

Tunnel.svg Fjørtoftfjordtunnel (3.680 m)

Centrum.svg Myklebust

De Fylkesvei 659 (Fv. 659) is een fylkesvei in Noorwegen, gelegen in Møre og Romsdal. De weg ligt ten noorden van Ålesund en bestaat uit een deel over een schiereiland en een deel met tunnels tussen eilanden in de Atlantische Oceaan, dat ook wel Nordøyvegen heet. De totale route is 24 kilometer lang.

Routebeschrijving

De fylkesvei 659 begint ten noordoosten van Ålesund bij Tennfjord op de Fv. 661 en verloopt dan over een groot schiereiland, eerst over de zuidoever en vervolgens een oversteek naar de noordoever, waar de weg via Brattvåg, het grootste dorp op de route op het vasteland. De weg voert dan langs de Atlantische kust en begint vervolgens aan een route die een aantal eilanden verbindt, met meerdere bruggen en drie onderzeetunnels.

De Lepsøybrug is het grootste en verbindt het vasteland met het eiland Lepsøya. Een zijtak hiervan is de Haramsfjordtunnel naar het eiland Haramsøya. Hier voert de Fv. 659 langs de oever van het eiland, waarna een brug met talud door zee naar het eiland Skuløya voert, waarna de langste tunnel volgt, de Nogvafjordtunnel naar het eiland Fjørtoft. Hier is de weg maar kortstondig bovengronds voordat de derde en laatste tunnel naar Harøya voert, via de Fjørtoftfjordtunnel. Hier gaat de Fv. 659 over in de Fv. 528 naar Steinshamn.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk een riksvei, de Rv. 659 die als zijtak van de E39/E136 van de regio Ålesund naar de kustregio van Brattvåg verliep. In het kader van de rijkswegen was dit een vrij onbelangrijke verbinding, die toegang gaf naar een veerdienst naar de eilanden voor de kust.

Het deel op de eilanden had een ander nummer. De fylkesvei 150 verliep oorspronkelijk van Haramsøya naar Skuløya. De weg werd in 2019 omgenummerd tot de fylkesvei 5974 en werd in 2022 onderdeel van de fylkesvei 659 toen het project Nordøyvegen gereed kwam.

In 1968-1969 is 'bruvegen' tussen de eilanden Haramsøya en Skuløya aangelegd. Dit omvatte de Ullasundbrug en een talud door een ondiep deel van de zee.

Nordøyvegen

Het project Nordøyvegen omvatte de bouw van bruggen en tunnels om eilanden in de Atlantische Oceaan ten noorden van Ålesund bereikbaar te maken zonder dat er veerdiensten nodig zijn. Het omvat in totaal 37 kilometer weg die 2.700 inwoners op de eilanden ontsluit. Het project is gerealiseerd door het fylke Møre og Romsdal.

De bouw van Nordøyvegen omvatte één grote brug en drie onderzeetunnels. De Lepsøybrug vormt het zuidelijkste deel van het project en is tevens de schakel naar het vasteland. De brug kwam als eerste gereed en is op 18 december 2021 geopend. Ook de Haramsfjordtunnel is op 18 december 2021 in gebruik genomen.[1]

De noordelijkste Fjørtoftfjordtunnel is op 16 juni 2022 voor het verkeer geopend.[2] Als laatste is op 27 augustus 2022 de Nogvafjordtunnel geopend, dit is de langste onderzeetunnel van het project.[3]

Sinds 5 september 2022 wordt op Nordøyvegen tol geheven. Het tolpunt heet Skjeltene, de tol bedroeg vanaf opening 219 NOK (175 met contract).[4] Het hoge toltarief werd bekritiseerd.[5]

Kunstwerken

brug/tunnel lengte
Nogvafjordtunnel 5.730 m
Fjørtoftfjordtunnel 3.680 m
Haramsfjordtunnel 3.505 m
Lepsøybrug 800 m

Referenties