Fylkesvei 8860

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fv. 8860
Begin Storskog
Einde Grense Jakobselv
Lengte 44 km
Route

Grense Jakobselv

De fylkesvei 8860, afgekort Fv. 8860, is een fylkesvei in Noorwegen, gelegen in Troms og Finnmark. De weg vormt een verbinding vanaf de E105 naar Grense Jakobselv, het meest oostelijke punt op het Noorse vasteland aan de grens met Rusland en aan de Barentszzee. De fylkesvei 8860 is 44 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Fv. 8860 over de Jarfjordfjellet.

De fylkesvei 8860 verloopt vanaf de E105 bij de grensovergang Storskog tot Grense Jakobselv aan de Barentszzee. De route verloopt eerst oostwaarts, het laatste stuk noordwaarts langs de rivier de Jakobselva, die de grens met Rusland vormt. De weg is grotendeels een smalle verharde weg, maar de laatste 10 kilometer is een gravelweg. De weg voert over gebergtes, waaronder het oudste gebergte van Noorwegen. Het hoogste punt bedraagt 205 meter boven zeeniveau, maar de bergovergang Jarfjordfjellet wordt met 190 meter hoogte aangegeven. Op de route liggen geen echte plaatsen, maar vooral wat verspreide huizen en afgelegen militaire installaties. Eindpunt Grense Jakobselv is niet het oostelijkste punt van Noorwegen, het eindpunt van de E75 in Vardø is marginaal oostelijker.

Geschiedenis

Het eindpunt aan de Barentszzee in Grense Jakobselv.

Grense Jakobselv werd traditioneel per schip bereikt. In 1869 werd een kapel gebouwd, in die tijd is er ook een wegverbinding door de bergen naartoe aangelegd. De weg kreeg later de status van riksvei en was als de riksvei 886 genummerd. In 2010 werd de weg overgedragen aan het fylke Finnmark en werd toen als de Fv. 886 genummerd. Bij de hervorming van de fylkesveier in 2019 werd de weg omgenummerd tot de Fv. 8860. Langs de weg wordt geen wegnummer bewegwijzerd.

Ligging aan de Russische grens

De onverharde Fv. 8860 langs de Jakobselva. De linkerzijde van de rivier is Rusland.

De fylkesvei 8860 is één van de meest extreme punten die in West-Europa over de weg bereikt kan worden. Het beginpunt ligt bij de grensovergang Storskog, de enige grensovergang tussen Noorwegen en Rusland. De laatste 10 kilometer is gelegen op de oever van de Jakobselva, een kleine grensrivier die de grens met Rusland vormt.

De grensregio is sterk gemilitariseerd, op het Kola schiereiland in Rusland is de Russische noordelijke vloot gestationeerd. Aan zowel Noorse als Russische zijde van de vallei waardoor de weg loopt zijn observatieposten ingericht. Aan Russische zijde is geen publieke weg gelegen.

De Jakobselva is een kleine rivier waar Noorse staatsburgers in mogen vissen, maar buitenlanders niet. Het is verboden om de grensrivier over te steken of om contact te leggen met de Russische zijde.

Het oostelijkste deel van de weg ligt op 30°53'14.25"E, iets oostelijker dan Sankt-Petersburg, Kyiv en Istanbul. Het eindpunt van de E75 op Vardø ligt marginaal oostelijker op 31° 7'19.49"E, het verschil bedraagt circa 8 kilometer.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 460 voertuigen vanaf de E105, dalend naar circa 100 voertuigen per dag tot het eindpunt bij Grense Jakobselv.

Referenties