Gävleborg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gavleborg COA.png
Gavleborg map.png
Hoofdstad Gävle
Grootste stad Gävle
Oppervlakte 18.199 km²
Inwonertal 267.000
Lengte snelwegennet 66 km
Eerste snelweg 1979
Afkorting

Gävleborg is een län (provincie) van Zweden, gelegen in het midden van het land. De provincie is ongeveer ter grootte van de helft van Nederland. De hoofdstad is Gävle, waar de provincie naar vernoemd is.

Inleiding

Gävleborg ligt in het oosten van Midden-Zweden aan de Botnische Golf. Het grenst aan de län Uppsala, Dalarna, Jämtland en Västernorrland. Gävleborg meet ongeveer 250 kilometer van noord naar zuid en maximaal 160 kilometer van oost naar west, maar is in het zuiden smaller. De hoofdstad en grootste stad is Gävle, andere belangrijke plaatsen zijn Söderhamn en Hudiksvall, beiden gelegen bij de kust. Landinwaarts spelen Bollnäs en Sandviken een kleinere rol.

Gävleborg is over het algemeen dicht bebost. Er zijn vooral aan de rivieren kleine gebieden die meer open zijn. Het terrein is licht heuvelachtig, verder landinwaarts wat sterker heuvelachtig. Er zijn diverse meren, zoals Storsjön bij Sandviken en Bergvik en Dellen.

Wegennet

Transport in Gävleborg wordt gedomineerd door de E4, de kustroute langs de Botnische Golf. De drie grootste plaatsen van Gävleborg zijn aan de E4 gelegen. De E16 bestaat in Gävleborg sinds 2012 en eindigt in Gävle. Zowel de E4 als E16 hebben korte stukken motorväg, daarnaast is de E4 grotendeels met 2+1 rijstroken uitgevoerd.

Door Gävleborg lopen enkele riksvägar, het laagste nummer is de RV 50, die vanuit Falun met een boog via Bollnäs naar de E4 bij Söderhamn loopt. De RV 56 en RV 68 vormen noord-zuidroutes die in het zuiden van Gävleborg eindigen. Deze zijn wat minder belangrijk voor doorgaand verkeer.

In het noorden van Gävleborg spelen twee riksvägar een grotere rol, de RV 83 als route die vanaf de E4 ten zuiden van Söderhamn schuin noordwaarts loopt door het binnenland, via Bollnäs en Ljusdal richting Östersund. De RV 84 verloopt vanaf de E4 bij Hudiksvall westwaarts richting Sveg.

De E45 voert kortstondig door het uiterste westen van Gävleborg, maar doet er geen plaatsen van enige omvang aan en kruist er ook geen belangrijke wegen.

Snelwegen

De E4 is ten zuiden van Gävle en ten noorden van Söderhamn als motorväg uitgevoerd. Het enige snelwegknooppunt van de provincie is bij Gävle gelegen, waar de E4 de E16 kruist. Dit is een hybride knooppunt, bestaand uit een mix van een klaverblad en turbineknooppunt. Op veel kaarten staat de E4 als snelweg aangegeven langs de Botnische Golf, maar het grootste deel hiervan is een 2+1 weg.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland