G11 (Slovenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
G11
Begin Koper
Einde Dragonja (HR)
Lengte 17 km
Route

Dragonja

De G11 is een glavna cesta in Slovenië, gelegen in het zuidwesten van het land. De weg verbindt Koper met de grens met Kroatië bij Dragonja en is van doorgaand belang voor verkeer naar Istrië. De G11 is 17 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij de havenstad Koper begint de G11 op een aansluiting met de H5 en telt eerst een stukje 2x2 rijstroken maar is voor de rest enkelbaans. De G11 doorkruist een heuvelachtig gebied, op enige afstand van de Adriatische Zee. Bij Šmarje is een lage bergpas van circa 250 meter hoogte. Er staat vrij veel verspreide bebouwing langs de weg, maar geen echte kernen. Bij Dragonja volgt de grens met Kroatië. Aan Kroatische zijde gaat de D510 steil omhoog waarna toegang is naar de A9 naar Pula.

Geschiedenis

Ten tijde van Joegoslavië was de weg onderdeel van de M2, die vanaf de Italiaanse grens naar de Bulgaarse grens liep, via Pula, Rijeka, Split, Podgorica, Priština en Skopje.[1] Na 1991 kwam de weg in 6 landen te liggen, waaronder het noordelijkste deel in Slovenië, dat als de G11 genummerd werd. De weg is sinds openstelling deels vervangen door de hitra cesta H5 rond Koper.

In de zomer was notoire congestie aan de grens met Kroatië vanwege grenscontroles. Soms stond de hele G11 van Koper tot de Kroatische grens vol met wachtend verkeer. Op 1 januari 2023 kwam Kroatië bij het Schengengebied en werden de grenscontroles gestaakt.[2]

Toekomst

De weg is onderdeel van een ontbrekende schakel in het hoofdwegennet, met name als toegangsweg naar Istrië is de weg belangrijk voor toeristen. Doorgaand vrachtverkeer is in dit gebied meer oost-west georiënteerd en verloopt veelal van Trieste naar Ljubljana of Rijeka. Het is gepland om de G11 op termijn te vervangen door een autosnelweg, maar dit project is diverse malen uitgesteld. Voorlopig moet het verkeer nog van de G11 gebruikmaken.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 15.900 voertuigen ten zuiden van Koper en circa 10.600 voertuigen tot de Kroatische grens.[3]

Referenties

Glavne ceste (hoofdwegen) in Slovenië