G2 (Slovenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
G2
Begin Ptuj
Einde Središče ob Dravi
Lengte 53 km
Route

Slovenska Bistrica

Ptuj


Ptuj

Ormož

Središče ob Dravi

De G2 is een glavna cesta in Slovenië. De weg vormt een oost-westroute door het zuidoosten van het land en bestaat uit twee delen, vanaf Slovenska Bistrica tot Ptuj en vanaf Ptuj naar de grens met Kroatië bij Središče ob Dravi. De G2 is 53 kilometer lang.

Routebeschrijving

De G2 begint op de aansluiting met de A1 bij Slovenska Bistrica en voert oostwaarts en is een vrij rechte route tot de A4 ten westen van Ptuj. Dit deel voert niet door bebouwde kommen. Daarna is de G2 door de A4 onderbroken tot Draženci.

Het tweede deel van de G2 begint op het trompetknooppunt Draženci met de A4, die noordwaarts naar Maribor loopt en zuidwaarts als de G9 naar Zagreb. De G2 vormt dan een gedeeltelijke bypass van Ptuj, met rotondes en een brug over de rivier de Drava. Oostelijk van Ptuj is de G2 een reguliere tweestrooks weg die niet hoogwaardig is uitgebouwd. Men moet door een redelijk aantal dorpen. Langs Ormož ligt een noordelijke rondweg. Het oostelijke deel van de route loopt op vrij korte afstand parallel aan de grens met Kroatië. Het laatste dorp voor de Kroatische grens is Središče ob Dravi, waarna de Kroatische D208 verder gaat naar Čakovec.

Geschiedenis

Ten tijde van Joegoslavië was de G2 onderdeel van de M3, die vanaf de Oostenrijkse grens naar de Roemeense grens liep, via Maribor en Osijek.[1] Na 1991 kwam het westelijke deel van deze route in Slovenië te liggen, die daarna onder diverse wegnummers is gekomen, waaronder de G2.

De G2 liep oorspronkelijk door Ptuj, maar met het gereedkomen van de A4 in 2009 is de route in twee delen opgesplitst. De oude route door Ptuj is hernummerd naar de R454, R710 en R229.

Tussen 1996 en 1997 is de G2 als nieuwe weg aangelegd tussen de A1 bij Slovenska Bistrica en Ptuj. Tussen 1997 en 1998 is de rondweg van Ormož aangelegd. Op 18 mei 2007 opende de bypass van Ptuj, inclusief de brug over de Drava. De G2 begon destijds op een rotonde met de G9. Het trompetknooppunt met de A4 opende op 16 juli 2009 voor het verkeer.

In de jaren '90 was het gepland om een snelweg naar Hongarije zuidelijker via Ptuj en Ormož aan te leggen, langs de route van de G2. Later is de snelweg noordelijker vanaf Maribor aangelegd als A5.

Toekomst

Het deel tussen Ptuj en Ormož moet in de toekomst worden omgebouwd tot een Hitra Cesta.[2]

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 12.200 voertuigen op de rondweg van Ptuj en 5.900 tot 6.800 voertuigen verder tot Ormož. Dit daalt naar 2.700 voertuigen tot Središče ob Dravi en slechts 900 voertuigen bij de Kroatische grens.[3]

Referenties

Glavne ceste (hoofdwegen) in Slovenië