G312 (China)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
China G312.svg
China G312 map.png
G312
Begin Shanghai
Einde Khorgos (KZ)
Lengte 4.967 km
Route

Centrum.svg Shanghai China G204.svgChina G318.svg

Centrum.svg Kunshan

Centrum.svg Suzhou

Centrum.svg Wuxi

Centrum.svg Changzhou

Centrum.svg Danyang

Centrum.svg Zhenjiang

Centrum.svg Nanjing China G104.svgChina G205.svg

Centrum.svg Quanjiao

Centrum.svg Hefei China G206.svg

Centrum.svg Lu'an China G105.svg

Centrum.svg Yejizhen

Centrum.svg Gushi

Centrum.svg Huangchuan China G106.svg

Centrum.svg Luoshan

Centrum.svg Xinyang China G107.svg

Centrum.svg Tongbai

Centrum.svg Tanghe

Centrum.svg Nanyang

Centrum.svg Zhenping China G207.svg

Centrum.svg Neixiang

Centrum.svg Xixia

Centrum.svg Shangnan

Centrum.svg Danfeng

Centrum.svg Shangluo

Centrum.svg Lantian

Centrum.svg Xi'an China G108.svgChina G210.svg

Centrum.svg Xianyang

Centrum.svg Liquan

Centrum.svg Qianxian

Centrum.svg Yongshou

Centrum.svg Binxian

Centrum.svg Changwu

Centrum.svg Jingchuan

Centrum.svg Pingliang

Centrum.svg Jingning

Centrum.svg Dingxi China G110.svg

Centrum.svg Yuzhong

Centrum.svg Lanzhou China G213.svgChina G309.svg

Centrum.svg Yongdeng

Centrum.svg Tianzhu

Centrum.svg Gulang

Centrum.svg Wuwei

Centrum.svg Zhangye China G227.svg

Centrum.svg Jiuquan

Centrum.svg Jiayuguan

Centrum.svg Guazhou

Centrum.svg Kumul

Centrum.svg Turpan

Centrum.svg Ürümqi China G216.svgChina G314.svg

Centrum.svg Changji

Centrum.svg Hutubi

Centrum.svg Shihezi

Centrum.svg Shawan

Centrum.svg Kuytun China G217.svg

Centrum.svg Jinghe

Centrum.svg Qingshuihezhen China G218.svg

Centrum.svg Khorgos

Flag of Kazakhstan.svg A2 KZ.svg

De G312 is een China National Highway. De weg vormt een zeer lange oost-westroute door het gehele land, vanaf Shanghai via Nanjing, Hefei, Xi'an, Lanzhou en Ürümqi naar de grens met Kazachstan bij Khorgos. Het landschap varieert van het Oost-Chinese laagland met zijn vele steden tot de hoogvlaktes en woestijnen van Gansu en Xinjiang, tot de hooggebergtes in het uiterste westen van China. De G312 is 4.967 kilometer lang.

Routebeschrijving

Shanghai & Jiangsu

De G312 begint in de metropool Shanghai, waar de weg de noordwestelijke invalsweg van de stad vormt, die ook bekend staat als de Cao'an Highway. De weg telt in Shanghai veelal 2x4 rijstroken en heeft veel verkeerslichten. De Jinghu Expressway (G2) loopt hier parallel aan de G312. Vervolgens komt men in het zuiden van de provincie Jiangsu, maar de regio blijft sterk verstedelijkt, met de ene grote stad na de andere, met daartussen een verstedelijkt platteland. Een groot deel van de 300 kilometer tussen Shanghai en Nanjing voert door verstedelijkt gebied, ten zuiden van de rivier de Yangtze.

De G312 verloopt via Suzhou, Wuxi, Changzhou en Zhenjiang naar Nanjing. De weg telt overal 2x2 rijstroken of meer. Tot aan Wuxi loopt de Jinghu Expressway parallel aan de G312, daarna de Hurong Expressway (G42). In de grote stad Nanjing steekt men de rivier de Yangtze over via de Nanjing Yangtze River Bridge. Niet ver daarna bereikt men de grens met de provincie Anhui.

Anhui & Henan

Tussen Nanjing en Hefei in de provincie Anhui valt de G312 grotendeels samen met de Hushan Expressway (G40), die veelal over de G312 is aangelegd, zodat er geen aparte doorgaande weg meer is. De Hurong Expressway valt hier samen met deze route. De G312 verloopt dan dwars door Hefei, de hoofdstad van Anhui. De weg voert daarna door laagland naar het westen, en is tot aan Lu'an een weg met 2x2 rijstroken, ten zuiden van de Hushan Expressway. Een kort stuk van de G312 valt bij de stad Yejizhen weer samen met de Hushan Expressway.

In het zuiden van de provincie Henan loopt de Hushan Expressway (G40) continu parallel aan de G312, die door het dichtbevolkte laagland voert, daarbij van de ene stad naar de andere verlopend. Westelijk van Xinyang voert de G312 kortstondig door de provincie Hubei. Westelijk van Nanyang eindigt het Oost-Chinese laagland en komt men in meer bergachtig en bebost gebied.

Shaanxi

De G312 voert dan door de provincie Shaanxi. Dit traject is op te delen in drie delen, het oostelijk deel voert door een bebost heuvelland met toppen tot 1.300 meter, vervolgens door de grote vallei waarin de grote stad Xi'an is gelegen, en daarna weer door een wat hoger gelegen berggebied op circa 1.000 meter boven zeeniveau. Westelijk van de metropool Xi'an voert de G312 parallel aan de Fuyin Expressway (G70) en verloopt in noordwestelijke richting. De eerste 60 kilometer vanaf Xi'an voert door dichtbevolkt laagland, daarna voert de weg over het lössplateau dat de regio domineert. De G312 verloopt hier over een 1.300 meter hoge bergpas die ondertunneld is.

Gansu & Ningxia

De G312 voert daarna op twee trajecten door de provincie Gansu, kortstondig onderbroken door een passage door het zuiden van de autonome regio Ningxia. Het oostelijk deel van de route door Gansu voert door een vallei op zo'n 1.200 meter hoogte. De Qinglan Expressway (G22) loopt hier parallel aan. Vervolgens loopt de G312 zo'n 60 kilometer door het uiterste zuiden van Ningxia, een gebied met wat hogere bergruggen. Bij Longde verloopt de G312 door een tunnel op 2.400 meter hoogte.

Westelijker verloopt de G312 over een plateau op 1.700 tot 2.000 meter hoogte. De bergen rondom zijn echter niet veel hoger, waardoor het meer op een heuvellandschap dan een berggebied lijkt. Dit gebied is ook droger, met steppe en gecultiveerde berghellingen. Vanaf Dingxi loopt de Lianhuo Expressway (G30) parallel aan de G312, en doet dit voor de volledige westelijke helft van de route tot de grens met Kazachstan.

Tussen Dingxi en de hoofdstad Lanzhou voert de Lianhuo Expressway parallel aan de G312. De grote stad Lanzhou ligt in een vallei op 1.500 meter hoogte. De G312 heeft bij Lanzhou een wat westelijkere route dan de Lianhuo Expressway. Noordelijk van Lanzhou voert de G312 door de badlands, een geërodeerd landschap. De vallei waarin de G312 loopt is vrij breed, maar ligt steeds hoger, en de G312 verloopt uiteindelijk over een eenvoudige bergpas circa 3.000 meter boven zeeniveau.

De G312 tussen Zhangye en Jiuquan in Gansu.

De G312 legt grote afstanden af in de langgerekte provincie Gansu, en volgt veelal gecultiveerde valleien naar het noordwesten toe, alhoewel de Gobi Desert niet ver weg is. De weg verloopt hier ook wat lager, veelal tussen 1.500 en 2.000 meter hoogte. De G312 voert door Wuwei en Zhangye. Op de gehele route loopt de Lianhuo Expressway op korte afstand parallel aan de G312, deels ligt de snelweg direct naast de G312.

Naar het noordwesten toe wordt het landschap steeds woestijnachtiger, veelal een rotswoestijn, echter zonder veel hoge bergketens in de directe nabijheid. Nog slechts delen van de G312 voeren door oases en depressies die gecultiveerd zijn. Bij Guazhou eindigt de G312 als individuele route. Vanaf hier is de Lianhuo Expressway veelal een verdubbeling van de G312, en bestaat de G312 dus niet meer als aparte route, behalve op plekken die te bochtig waren om te verdubbelen. Het laatste deel van de G312 door Gansu voert door woeste landschappen, met kale rotswoestijnen en zwarte gebergten. De weg kent hier echter niet veel grote hoogteverschillen.

Xinjiang

De G312 in het oosten van de autonome regio Xinjiang.

In de autonome regio Xinjiang valt de G312 grotendeels samen met de Lianhuo Expressway (G30). Op de eerste 700 kilometer door het oosten van Xinjiang voert de G312 parallel aan een bergketen, met toppen tot 4.800 meter in het noorden. Naar het zuiden ligt een uitgestrekt en onbewoond woestijngebied. De G312 voert hier door woest rotslandschap, met weinig begroeiing. Er liggen slechts enkele noemenswaardige plaatsen op dit lange traject, zoals Kumul en Turpan. De G312 / Lianhuo Expressway voert hier door de Turpandepressie, en voert door de spectaculaire Mutou Valley. Hier is ook het laagstgelegen deel van de G312, die tot circa 50 meter beneden zeeniveau daalt in de Turpandepressie.

Vanaf Turpan begint een bergtraject naar het noordwesten richting de hoofdstad Ürümqi. De weg stijgt hier naar circa 1.200 meter hoogte en voert langs de voet van de 5.445 meter hoge Bogda Peak, de hoogste berg in de nabijheid van de gehele G312. Op dit traject zijn de G312 en de Lianhuo Expressway weer gescheiden routes. De weg voert dan door Ürümqi, de grootste stad in het westen van China.

Westelijk van Ürümqi vallen de G312 en Lianhuo Expressway (G30) weer grotendeels samen over dezelfde route. De weg voert door een groene vallei op 500 tot 700 meter hoogte met redelijk wat plaatsen. Naar het zuiden ligt een bergketen met besneeuwde toppen tot 5.000 meter. Westelijk van Jinghe begint de weg te stijgen en volgt een landschappelijk zeer mooie route door de bergketens. Het hoogste punt van de weg ligt hier op circa 2.100 meter hoogte bij het Sayram Lake. Daarna volgt een spectaculaire afdaling met hoge bruggen naar een lager gelegen vallei op 700 meter hoogte rond de grensstad Khorgos. Men bereikt hier de grens met Kazachstan, waarna aan Kazachse zijde de A2 verder gaat naar Almaty.

Geschiedenis

De G312 was voor de bouw van de expressways één van de belangrijkste wegen van China, als verbinding tussen het Oost-Chinese Laagland en de plateaus en woestijnen van westelijk China. Het was de belangrijkste weg tussen Shanghai en Nanjing en is hier al vroeg naar 2x2 rijstroken verbreed. Dit deel verloopt door dichtbebouwd gebied. Als oost-westroute naar Xi'an had de G312 wat minder belang dan de G310, omdat deze in de dichtbevolkte provincie Henan niet via de echt grote steden verliep, zoals de G310 dat wel doet.

Inmiddels is de gehele route van de G312 vervangen door autosnelwegen. Dit gebeurde in het Oost-Chinese Laagland al in de jaren '90, met name de Jinghu Expressway (G2) en Hurong Expressway (G42) tussen Shanghai en Nanjing. Westelijk van Nanjing tot Xi'an is de route vervangen door de Hushan Expressway (G40) waarvan het laatste deel in 2008 werd geopend. Tussen Xi'an en Lanzhou hebben de Qinglan Expressway (G22) en Fuyin Expressway (G70) de G312 vervangen.

In het westen van China, in de autonome regio Xinjiang, zijn grote delen van de G312 verdubbeld en onderdeel van de Lianhuo Expressway (G30) geworden. Hier bestaat de G312 niet meer als individuele route in een groot deel van Xinjiang. Het laatste deel dat werd opgewaardeerd van de Lianhuo Expressway was in 2013. Dit betrof het bergtraject bij Gulang in de provincie Gansu en is tevens het hoogste punt van de G312, dat ruim 3.000 meter boven zeeniveau ligt.

Referenties


China National Highways

radialen van Beijing:

101102103104105106107108109110111112

noord-zuidroutes:

201202203204205206207208209210211212213214215216217218219220221222223224225227228229230231232233234235236237238239240241242243244245246247248

oost-westroutes:

301302303304305306307308309310311312314315316317318319320321322323324325326327328329330331332333334335336337338339340341342343344345346347348349350351352353354355356357358359360361