Hushan Expressway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf G40)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
China G40.svg
China G40 map.png
G40
Begin Shanghai
Einde Xi'an
Lengte 1.456 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Ring Expressway (G1501)

Afslagsymbool.svg Changxing

Afslagsymbool.svg Zhongxing

Afslagsymbool.svg Qidong

Afslagsymbool.svg Jiulong

Afslagsymbool.svg Haimen

Afslagsymbool.svg Haimen-Centre

Afslagsymbool.svg Sanxing

Knooppuntsymbool.svg Shenhai Expressway (G15)

Afslagsymbool.svg Nantong-East

Knooppuntsymbool.svg Shenhai Expressway (G15)

Afslagsymbool.svg Nantong-North

Afslagsymbool.svg Nantong-West

Afslagsymbool.svg Changqing

Afslagsymbool.svg Jingjiang

Knooppuntsymbool.svg Jinghu Expressway (G2)

Afslagsymbool.svg Taixing

Afslagsymbool.svg Taixing-North

Afslagsymbool.svg Gaogang

Knooppuntsymbool.svg Jinghu Expressway (G2)

Afslagsymbool.svg Jiangdu

Afslagsymbool.svg Hangji

Afslagsymbool.svg Yangzhou-East

Afslagsymbool.svg Yangzhou-South

Knooppuntsymbool.svg Yangli Expressway (G4011)

Afslagsymbool.svg Yangzhou-West

Afslagsymbool.svg Caoshan

Afslagsymbool.svg Yizheng

Afslagsymbool.svg Luhe-East

Afslagsymbool.svg Luhe-South

Afslagsymbool.svg Luhe-West

Knooppuntsymbool.svg Changshen Expressway (G25)

Knooppuntsymbool.svg Ningluo Expressway (G36)

Afslagsymbool.svg Nanjing-Northwest

Afslagsymbool.svg Nanjing-West

Knooppuntsymbool.svg Hurong Expressway (G42)

Afslagsymbool.svg Qiaolin

Afslagsymbool.svg Quanjiao

Afslagsymbool.svg Heliu

Knooppuntsymbool.svg Jingtai Expressway (G3)

Afslagsymbool.svg Hefei-East

Afslagsymbool.svg Hefei-Southeast

Knooppuntsymbool.svg Jingtai Expressway (G3)

Afslagsymbool.svg Hefei-South

Afslagsymbool.svg Hefei-West

Knooppuntsymbool.svg Hurong Expressway (G42)

Afslagsymbool.svg Feixi

Afslagsymbool.svg Yu'an

Knooppuntsymbool.svg Jiguang Expressway (G35)

Afslagsymbool.svg Yaoli

Knooppuntsymbool.svg Hurong Expressway (G42)

Afslagsymbool.svg Yeji

Afslagsymbool.svg Chenlin

Afslagsymbool.svg Guolutan

Afslagsymbool.svg Shangshiqia

Afslagsymbool.svg Huangchuan

Knooppuntsymbool.svg Daguang Expressway (G45)

Afslagsymbool.svg Guangshan

Afslagsymbool.svg Suntiepu

Afslagsymbool.svg Luoshan

Knooppuntsymbool.svg Jinggang'ao Expressway (G4)

Afslagsymbool.svg Xinyang

Afslagsymbool.svg Chengyang

Afslagsymbool.svg Maoji

Knooppuntsymbool.svg Jiaotong Expressway (S49)

Afslagsymbool.svg Biyang

Afslagsymbool.svg Dahetun

Afslagsymbool.svg Tanghe

Afslagsymbool.svg Tongzhaipu

Knooppuntsymbool.svg Erguang Expressway (G55)

Afslagsymbool.svg Nanyang-South

Afslagsymbool.svg Nanyang-Southwest

Knooppuntsymbool.svg Erguang Expressway (G55)

Afslagsymbool.svg Zhenping

Afslagsymbool.svg Chaopi

Afslagsymbool.svg Neixiang

Afslagsymbool.svg Xixia

Afslagsymbool.svg Dinghe

Knooppuntsymbool.svg Hubei Expressway (G59)

Afslagsymbool.svg Xiping

Afslagsymbool.svg Shangnan

Afslagsymbool.svg Guofenglou

Afslagsymbool.svg Shangzhen

Afslagsymbool.svg Dihua

Afslagsymbool.svg Shahezi

Afslagsymbool.svg Shangluo

Afslagsymbool.svg Yakou

Knooppuntsymbool.svg Fuyin Expressway (G70)

Afslagsymbool.svg Dongyuemia

Afslagsymbool.svg Lantian

Knooppuntsymbool.svg Lianhuo Expressway (G30)

De Hushan Expressway (Chinees: 沪陕高速公路), voluit de Shanghai - Xi'an Expressway (Chinees: 上海-西安高速公路) is een expressway in China, die verloopt vanaf Shanghai tot Xi'an. De snelweg voert door de provincies Jiangsu, Anhui, Henan en Shaanxi. Naast begin- en eindpunt bedient de snelweg ook nog steden als Nantong, Yangzhou, Nanjing, Hefei en Nanyang. De snelweg heeft het nummer G40 en is 1.456 kilometer lang.

Naam

De naam Hushan Expressway slaat op de steden die de G40 verbindt, namelijk de afkorting Hu van Shanghai en de afkorting Shan van Xi'an.

Routebeschrijving

Jiangsu

De snelweg begint in Shanghai, op de buitenring van de stad, en steekt dan via de indrukwekkende combinatie van de Shanghai Yangtze River Tunnel and Bridge en de Chongqi Bridge de monding van de Yangtze over. Het passeren van de monding van deze rivier vereist in totaal 50 kilometer. Men komt dan in de provincie Jiangsu en bij Qidong draait de snelweg naar het westen, en legt dan zo'n 350 kilometer binnen de provincie Jiangsu af, ten noorden van de rivier de Yangtze. De snelweg bedient drie grote steden, eerst Nantong, daarna Yangzhou en vervolgens de grootste stad, Nanjing. De snelweg telt overwegend 2x2 rijstroken, alleen rond de grote steden zijn 2x3 rijstroken beschikbaar. De snelweg blijft vrij ruim buiten de stedelijke gebieden, en bedient voornamelijk laaggelegen platteland. Men kruist diverse belangrijke noord-zuidsnelwegen, zoals de Shenhai Expressway, Jinghu Expressway en de Hurong Expressway.

Anhui

De Hushan Expressway legt ruim 250 kilometer door de provincie Anhui af en de enige grote stad op de route is Hefei. De autosnelweg telt overwegend 2x4 rijstroken, vanaf Nanjing via Hefei tot Yeji in het westen van de provincie. De autosnelweg voert voornamelijk door laagland, met uitgestrekte en monotone landbouwvelden, af en toe doorsneden door kleine heuvelruggen. Men kruist de Jingtai Expressway (G3) en de Hurong Expressway (G42), evenals diverse andere autosnelwegen.

Henan

De snelweg legt ruim 500 kilometer door het zuiden van de provincie Henan af. De snelweg bedient geen echt grote steden, maar wel een aantal regiosteden zoals Xinyang en Nanyang. Het overgrote deel van de route voert door het monotone laagland, alhoewel het grensgebied met Hubei ook wat heuvelachtig is. Het uiterste westen van Henan is bergachtig, de snelweg stijgt hier naar zo'n 400 meter hoogte. De snelweg telt overwegend 2x2 rijstroken. Men kruist een aantal belangrijke noord-zuidassen, zoals de Daguang Expressway, Jinggang'ao Expressway en de Erguang Expressway, waar bij Nanyang een korte dubbelnummering is.

Shaanxi

De Hushan Expressway legt de laatste 240 kilometer door de provincie Shaanxi af, en deze route is aanzienlijk bergachtiger dan elders op de route. De snelweg kent erg veel tunnels, en volgt veelal smalle rivierdalen. De snelweg stijgt halverwege de route in Shaanxi naar maximaal zo'n 1.100 meter hoogte. Veel steden liggen er niet op de route, Shangluo is de grootste tot aan Xi'an. Ten westen van Shangluo voegt de Fuyin Expressway in, beide snelwegen zijn dan het laatste stuk tot aan de grote stad Xi'an dubbelgenummerd. De snelweg eindigt op de Ring Expressway van Xi'an, die door diverse nationale expressways gevormd wordt.

Geschiedenis

De Hushan Expressway verbindt Shanghai met Xi'an, twee van de grootste steden in China, maar de bouw had niet de hoogste prioriteit. De snelweg is tussen 1993 en 2012 in gebruik genomen. In eerste instantie werd de snelweg alleen tussen Nantong en Hefei aangelegd, waarbij het deel tussen Nanjing en Hefei al rond 1993 gereed kwam. Later in de jaren '90 is gebouwd aan het deel parallel aan de Yangtze tussen Nantong en Nanjing. Het verkeer moest oorspronkelijk door Nanjing over stadswegen. In 2006 kwam de noordelijke rondweg van Nanjing gereed.

Het traject van Hefei tot Xi'an is in vrij hoog tempo achter elkaar opengesteld in de periode 2006-2008. Het westelijkste deel in de provincie Shaanxi verliep oorspronkelijk vanaf Shangluo samen met de Fuyin Expressway (G70), in 2012 opende een aparte route daar parallel aan. Dit was het laatste deel van de Hushan Expressway dat in gebruik is genomen.

Oostelijker is de Hushan Expressway bij Shanghai de dichtst bij zee liggende kruising van de rivier de Yangtze, en verloopt via twee lange bruggen en een tunnel over de monding van de rivier. Dit traject is in twee fases in 2009 en 2011 in gebruik genomen. Voor die tijd maakte verkeer vanaf Shanghai naar het binnenland vooral gebruik van de route via Suzhou en Nanjing.

In de provincie Anhui verloopt de Hushan Expressway grotendeels samen met de Hurong Expressway (G42). In 2012 is in de provincie Jiangsu een nieuw tracé van de Hushan Expressway in gebruik genomen tussen Jiangdu en Luhe. Het bleek praktischer om een nieuwe snelweg aan te leggen dan de oude route te verbreden, mede omdat deze verouderde ontwerpeisen heeft qua boogstralen.

De Hushan Expressway is niet de kortste of snelste route tussen Shanghai en Hefei. Er zijn drie routes zuidelijk van Nanjing langs die korter en sneller zijn. Rond Hefei is de noordring 9 kilometer korter dan via de zuidring. Wel moet verkeer dat de noordring volgt een extra keer afslaan.

Shanghai

De Shanghai Yangtze River Tunnel and Bridge die 25,5 kilometer lang is, een brug-tunnelcombinatie over het zuidelijk deel van de monding van de rivier de Yangtze, opende op 31 oktober 2009 voor het verkeer. De Chongqi Bridge is op 24 december 2011 opengesteld. Het deel in Shanghai is direct met 2x3 rijstroken aangelegd.

van naar lengte datum
Shanghai (G1501) Xianghuazhen (S128) 25 km 31-10-2009
Xianghuazhen Qidong (S221) 53 km 24-12-2011

Jiangsu

De bouw van de snelweg begon in 1990 westelijk van Nanjing, dat circa 1993 in gebruik is genomen. Verder begon de bouw van de Hushan Expressway in de eerste helft van de jaren '90 ten noorden van de Yangtze tussen Yangzhou en Luhe, net buiten Nanjing. Dit deel van 44 kilometer is circa 1995 opengesteld en werd in 1999 langs Yangzhou verlengd tot Jiangdu. In 1997-198 opende ook het deel oostelijk daarvan, tussen Nantong en Jiangdu, zodat er ten noorden van de Yangtze al een bijna 200 kilometer lang traject te berijden was.

Later is gebouwd aan zowel het deel ten oosten van Nantong als langs Nanjing. Rond 2006 werd het deel langs de noordkant van Nanjing in gebruik genomen, zodat doorgaand verkeer niet over de stadsautoweg van Nanjing hoefde. Het deel in de delta van de Yangtze is in 2011 opengesteld.

Op 8 december 2012 opende een 74 kilometer lang nieuw tracé tussen Yangzhou en Nanjing voor het verkeer, dat voornamelijk ten noorden van de oude snelweg is aangelegd. Dit vervangt de oude snelweg die 2x2 rijstroken telt en lastig te verbreden was. De oude route is omgenummerd naar S22 en heet thans de Yining Expressway. De nieuwe Hushan Expressway is hier direct met 2x3 rijstroken aangelegd.

In 2018 is 65 kilometer van de snelweg naar 2x4 rijstroken verbreed tussen Taixing en Jiangdu, dat aansloot op de omlegging die in 2012 opende en dubbelgenummerd is met de G2. Vanaf 2021 is 49 kilometer tussen Nantong en Taixing naar 2x4 rijstroken verbreed.[1]

van naar lengte datum
Nanjing grens Anhui 16 km circa 1993
Yangzhou Luhe 44 km circa 1995
Nantong Taixing 59 km circa 1997
Taixing Jiangdu 59 km circa 1998
Jiangdu Yangzhou 27 km circa 1999
Luhe Nanjing (G36) 16 km circa 2001
Qidong (S221) Nantong (S79) 108 km circa 2004
Nanjing (G36) Nanjing (G2501) 37 km circa 2006
Jiangdu Luhe (nieuw tracé) 74 km 08-12-2012

Anhui

In oktober 1986 begon de bouw van de 133 kilometer lange snelweg tussen Nanjing en Hefei. Dit was één van de eerste snelwegen in China die in aanleg ging. Op 4 oktober 1991 opende een 102 kilometer lang traject tussen Quanjiao en Hefei. Dit was de eerste snelweg in de provincie Anhui. Eind september 1995 opende het deel tussen Nanjing en Quanjiao over 31 kilometer, waarvan 14 kilometer in Anhui was gelegen. De snelweg eindigde lange tijd aan de oostkant van Hefei, doorgaand verkeer moest verder door de stad en over de G312 naar het westen.

In 2007 opende het noordelijk deel van de Ring Expressway van Hefei evenals de verlenging tot de grens met de provincie Henan. In 2008 opende de westring van Hefei, waardoor men zowel zuidelijk als noordelijk rond Hefei kon reizen.

In Hefei is de Hushan Expressway grotendeels met de Hurong Expressway (G42) dubbelgenummerd. De snelweg is in de provincie Anhui overal met 2x2 rijstroken aangelegd. Toen de westring van Hefei in 2007-2008 werd aangelegd is ook de zuidring van 2x2 naar 2x4 rijstroken verbreed, beide delen zijn in dezelfde tijd in gebruik genomen. De noordring is direct met 2x3 rijstroken in gebruik genomen in 2007. Tussen 2017 en 2019 is het traject van Nanjing naar Hefei van 2x2 naar 2x4 rijstroken verbreed. Aansluitend is een 103 kilometer lang traject van Hefei naar de splitsing met de G42 nabij Yeji verbreed van 2x2 naar 2x4 rijstroken. Dit project werd op 22 december 2022 opgeleverd.[2]

van naar lengte datum
Quanjiao Hefei 102 km 04-10-1991
grens Jiangsu Quanjiao 14 km 00-09-1995
Hefei (east) Hefei (west) 42 km 00-11-1995
Hefei grens Henan 163 km 28-11-2007
Hefei (west) Hefei (northwest) 14 km 00-11-2008

Henan

De snelweg is in hoog tempo door de provincie Henan aangelegd. De snelweg in twee delen aangelegd, waarbij de bouwtijd elkaar heeft overlapt. Als eerste is het oostelijk deel tussen de grens met de provincie Anhui en Xinyang in aanleg gegaan, dat circa 2006 werd geopend. Kort daarna is ook begonnen met het westelijk deel van Xinyang tot de grens met de provincie Shaanxi, dat circa 2007 is opengesteld.

Het westelijk deel vanaf Xinyang tot de grens met Shaanxi is direct met 2x3 rijstroken aangelegd. Het oostelijk deel is met 2x2 rijstroken aangelegd.

van naar lengte datum
grens Anhui Xinyang 186 km circa 2006
Xinyang grens Shaanxi 338 km circa 2007

Shaanxi

De Hushan Expressway is in Shaanxi rond 2007-2008 opengesteld. De snelweg is tussen de grens met de provincie Henan en Shangluo direct met 2x3 rijstroken aangelegd. Oorspronkelijk verliep de route vanaf Shangluo via de Fuyin Expressway (G70) naar Xi'an, later is een aparte route aangelegd. Op 14 augustus 2012 opende dit 121 kilometer lange traject vanaf Shangluo naar Xi'an. Het deel tussen Lantian en Xi'an is direct met 2x4 rijstroken aangelegd, de rest tussen Shangluo en Lantian is met 2x2 rijstroken aangelegd. Ook opende een aftakking naar de stad Luonan van 13 kilometer lengte.

van naar lengte datum
grens Henan Shangluo 128 km circa 2007/2008
Shangluo Xi'an 121 km 14-08-2012

Zie ook

Referenties

National Expressways in China

G1G2G3G4G5G6G7G10G11G12G15G16G18G20G22G25G30G35G36G40G42G45G50G55G56G59G60G65G69G70G72G75G76G78G80G85G91G92G93G94G95G98G99

Lijst van expressways in China

Expressways in Jiangsu

National expressways: Jinghu Expressway (G2) • Jingtai Expressway (G3) • Jihe Expressway (G0323Shenhai Expressway (G15) • Yanjing Expressway (G1515) • Yanluo Expressway (G1516) • Yanbeng Expressway (G1518) • Tongru Expressway (G1519) • Changjia Expressway (G1521) • Changtai Expressway (G1522) • Changshen Expressway (G25) • Lianhuo Expressway (G30) • Hushan Expressway (G40) • Hurong Expressway (G42) • Ningwu Expressway (G4211) • Hu'e Expressway (G4221) • Ningjiu Expressway (G4231) • Huyu Expressway (G50) • Ring Expressway (Nanjing) (G2501) • Huaixu Expressway (G2513) • Yangli Expressway (G4011) • Lining Expressway (G4012) • Nanjing Metropolitan Ring Expressway (G9904)


Provincial expressways: Changjia Expressway (S5) • Sutai Expressway (S9) • Yanhuai Expressway (S18) • Tongxi Expressway (S19) • Yining Expressway (S22) • Qiyang Expressway (S28) • Yanjing Expressway (S29) • Taizhen Expressway (S35) • Changhe Expressway (S38) • Jiangyi Expressway (S39) • Hangchang Expressway (S45) • Huyi Expressway (S48) • Xinyang Expressway (S49) • Lihuang Expressway (S51) • Ningxuan Expressway (S55) • Huchang Expressway (S58) • Liwu Expressway (S68) • Jixu Expressway (S69) • East Shugang Expressway (S73) • Fuxingtai Expressway (S75) • Nantong Branch (S79) • Taicang Port North Expressway (S80) • Zhangjiagang Port Expressway (S82) • Wuxi Branch (S83) • Liyang Branch (S85) • Zhenjiang Branch (S86) • Jinhu Branch Expressway (S92)

Expressways in Anhui

National expressways: Jingtai Expressway (G3) • Deshang Expressway (G0321) • Jihe Expressway (G0323Yanluo Expressway (G1516) • Changshen Expressway (G25) • Lianhuo Expressway (G30) • Jiguang Expressway (G35) • Ningluo Expressway (G36) • Ningxin Expressway (G3611) • Hushan Expressway (G40) • Ring Expressway (Hefei) (G4001) • Lining Expressway (G4012) • Hurong Expressway (G42) • Ningwu Expressway (G4211) • He'an Expressway (G4212) • Hu'e Expressway (G4221) • Hexiang Expressway (G4222) • Ningjiu Expressway (G4231) • Huyu Expressway (G50) • Wuhe Expressway (G5011) • Hangrui Expressway (G56) • Nanjing Metropolitan Ring Expressway (G9904) • Hefei Metropolitan Ring Expressway (G9912)


Provincial expressways: Lihuang Expressway (S1) • Lixuan Expressway (S3) • Sisu Expressway (S4) • Xuantong Expressway (S5) • Sudeng Expressway (S6) • Xuming Expressway (S7) • Chaohuang Expressway (S11) • Chuxin Expressway (S12) • Xubeng Expressway (S15) • Benghe Expressway (S17) • Hefei Xinqiao Airport Expressway (S18) • Tiantian Expressway (S22) • Andong Expressway (S27) • Liwu Expressway (S28) • Tongshang Expressway (S30) • Dongpeng Expressway (S38) • Huangfu Expressway (S42) • Fengyang Branch (S95) • Ring Expressway (Chuzhou)Bengwu Expressway

Expressways in Henan

National expressways: Deshang Expressway (G0321) • Jinggang'ao Expressway (G4) • Anchang Expressway (G0411) • Xuguang Expressway (G0421) • Jingwu Expressway (G0424) • Pingluo Expressway (G0513) • Rilan Expressway (G1511) • Yanluo Expressway (G1516) • Lianhuo Expressway (G30) • Ring Expressway (Zhengzhou) (G3001) • Shanggu Expressway (G3031) • Jiguang Expressway (G35) • Hebao Expressway (G3511) • Ningluo Expressway (G36) • Ningxin Expressway (G3611) • Pingyi Expressway (G3612) • Luonei Expressway (G3613) • Luolu Expressway (G3615) • Hushan Expressway (G40) • Hexiang Expressway (G4222) • Daguang Expressway (G45) • Erguang Expressway (G55) • Jinxin Expressway (G5512) • Hubei Expressway (G59) • Zhengzhou Metropolitan Ring Expressway (G9905)


Provincial expressways: Airport Expressway (S1) • Nanlin Expressway (S22) • Jixi Expressway (S25) • Fanhui Expressway (S26) • Changji Expressway (S28) • Xuxin Expressway (S29) • Yongdeng Expressway (S32) • Xinbi Expressway (S38) • Jiaotong Expressway (S49) • Shangdeng Expressway (S60) • Huainei Expressway (S62) • Shangzhou Expressway (S81) • Zhengmin Expressway (S82) • Lannan Expressway (S83) • Zhenglu Expressway (S85) • Zhengshaoluo Expressway (S85) • Yuanjiao Expressway (S86) • Zhengyun Expressway (S87) • Zhengluan Expressway (S88) • Jiluo Expressway (S93) • Luoluan Expressway (S96) • Xinyi Expressway (S97) • Neideng Expressway (S98) • Ring Expressway (Nanyang) (S8311) • Ring Expressway (Anyang)Lanyuan ExpresswayLingbao Bypass ExpresswayTaihang ExpresswayZhounan Expressway

Expressways in Shaanxi

National expressways: Jingkun Expressway (G5) • Cangyu Expressway (G1812) • Qingyin Expressway (G20) • Qinglan Expressway (G22) • Changyan Expressway (G2211) • Lianhuo Expressway (G30) • Ring Expressway (Xi'an) (G3001) • Second Ring Expressway (Xi'an) (G3021) • Hebao Expressway (G3511) • Hushan Expressway (G40) • Ma'an Expressway (G4213) • Baomao Expressway (G65) • Anqing Expressway (G6511) • Yulan Expressway (G6521) • Yanxi Expressway (G6522) • Yinbai Expressway (G69) • Fuyin Expressway (G70) • Shitian Expressway (G7011) • Xi'an Metropolitan Ring Expressway (G9908)


Provincial expressways: Airport Expressway (S1) • Shenmi Expressway (S11) • Yujia Expressway (S12) • Chengshang Expressway (S13) • Ziyan Expressway (S15) • Yanwu Expressway (S16) • Ningshi Expressway (S21) • Baohan Expressway (S22) • Wuding Expressway (S23) • Xizhen Expressway (S27) • Meifeng Expressway (S28) • Shuiyang Expressway (S30)