G6 (Slovenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
G6
Begin Postojna
Einde Jelšane (HR)
Lengte 43 km
Route

Pivka

Illirska Bistrica

Jelšane

De G6 is een glavna cesta in Slovenië. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Postojna naar de grens met Kroatië bij Jelšane en verwerkt doorgaand verkeer naar Rijeka. De G6 is 43 kilometer lang.

Routebeschrijving

De G6 begint vlak voor de aansluiting met de A1 aan de zuidkant van het toeristenstadje Postojna en voert zuidwaarts door een brede vallei. De enige grotere plaats op de route is Illirska Bistrica. De G6 is niet hoogwaardig uitgebouwd, men moet door de meeste dorpen. Er zijn twee lage bergpassen, vlak voor Illirska Bistrica en voor Jelšane. Beiden zijn niet veel hoger dan 550 meter. Na Jelšane volgt de grens met Kroatië. Aan Kroatische zijde gaat de A7 verder naar Rijeka.

Geschiedenis

Ten tijde van Joegoslavië was de weg onderdeel van de M10-4, die van Postojna naar Rijeka verliep.[1] Na 1991 kwam de route in Slovenië en Kroatië te liggen. In Kroatië werd de weg als de D202 en D8 genummerd, in Slovenië als de G6. De weg is niet verder opgewaardeerd.

In de zomer was notoire congestie aan de grens met Kroatië vanwege grenscontroles. Op 1 januari 2023 kwam Kroatië bij het Schengengebied en werden de grenscontroles gestaakt.[2]

Toekomst

De route van de G6 is een ontbrekende schakel in het Sloveense snelwegennet, het is namelijk onderdeel van de snelste route van Ljubljana naar Rijeka. Een vervangende snelweg is op lange termijn gepland.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 11.800 voertuigen tussen Postojna en Illirska Bistrica en 7.700 voertuigen tot Jelšane. Daarna reden 4.500 voertuigen tot de Kroatische grens.[3]

Referenties

Glavne ceste (hoofdwegen) in Slovenië