G9 (Slovenië)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf G9)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
G9
Begin Ptuj
Einde Gruškovje (HR)
Lengte 13 km
Route

De G9 was een glavna cesta in Slovenië, gelegen in het zuidoosten van het land. De weg vormde een verbinding tussen de A4 bij Ptuj en de grens met Kroatië bij Gruškovje. De weg was voor de bouw van de A4 van doorgaand belang voor verkeer naar Zagreb. De G9 was 14 kilometer lang. Het is na de opening van de A4 omgenummerd tot de R689.

Routebeschrijving

Nabij het stadje Ptuj ging de A4 uit Maribor over in de G9, een tweestrooks gelijkvloerse weg. De weg voerde zuidwaarts door een brede vallei, dichter bij de Kroatische grens door beboste heuvels. Er lagen geen echte bebouwde kommen op de route. Nabij Gruškovje eindigde de weg weer op de A4, op een steenworop afstand van de grens met Kroatië, waarna de Kroatische A2 en parallelle D1 verder gaan naar Zagreb.

Geschiedenis

Ten tijde van Joegoslavië was de weg onderdeel van de M11, die vanaf Ptuj naar Split liep, via Zagreb en Bihać.[1] Na 1991 kwam de weg in drie landen te liggen; Slovenië, Kroatië en Bosnië-Herzegovina. Het noordelijkste deel in Slovenië werd als de G9 genummerd.

De G9 begon oorspronkelijk op de G2 bij Hajdina, net ten westen van Ptuj. Dit was een ongelijkvloerse aansluiting. Nadat de A4 rond Ptuj in 2009 gereedkwam is de G9 ingekort tot de aansluiting bij Draženci met de G2, die ook omgelegd werd. De oude route is thans als de R710 genummerd.

Nadien vervulde de G9 nog een belangrijke rol als schakel in de doorgaande route van Maribor naar Zagreb. Op drukke reisweekenden stond vaak de hele G9 van Ptuj tot de Kroatische grens vol. In twee fases in 2017 en 2018 is de A4 geopend, die deels over het tracé van de G9 is aangelegd. De route is daarna verlegd en heeft nog een resterende lokale functie. Na de opening van de A4 is de G9 omgenummerd tot de R689, waarmee het nummer G9 ophield te bestaan.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 10.600 voertuigen direct ten zuiden van de A4 en 8.300 voertuigen bij de Kroatische grens.[2] De G9 was daarmee één van de drukste grensovergangen tussen beide landen.

Referenties

Glavne ceste (hoofdwegen) in Slovenië