GC-2 (Spanje)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GC-2.svg
ES GC-2 map.png
GC-2
Begin Las Palmas de Gran Canaria
Einde Agaete
Lengte 32 km
Route

Knooppuntsymbool.svg GC-1.svg → Laspalomas

Knooppuntsymbool.svg GC-23.svg → Tamaraceite

Afslagsymbool.svg Las Palmas-Oeste

Afslagsymbool.svg Polígono Industrial

Afslagsymbool.svg La Costa

Afslagsymbool.svg Polígono Industrial

Knooppuntsymbool.svg GC-3.svg


Afslagsymbool.svg La Granja

Afslagsymbool.svg Gáldar-Este

Afslagsymbool.svg Gáldar-Oeste

Afslagsymbool.svg La Enconada

Afslagsymbool.svg Cuevas de las Cruces

De GC-2 is een autovía in Spanje, in het beheer van het eiland Gran Canaria. De snelweg vormt een oost-westverbinding langs de noordkust van het eiland, en bestaat uit twee delen, bij Las Palmas en rond Gáldar. De snelweg is in totaal 32 kilometer lang, met een ontbrekende schakel van 12 kilometer. Doorgaand verkeer wordt via de GC-207 geleid.

Routebeschrijving

Viaduct van de GC-2 langs de noordkust van Gran Canaria.
De GC-2 bij La Atalaya.

De snelweg begint op een knooppunt met de GC-1 in het oosten van Las Palmas, waarna de snelweg via een tunnel onder het centrum van de stad doorgaat. Aan de westzijde van de stad komt de snelweg weer bovengronds, en is er een aansluiting met de GC-23, de westelijke bypass van Las Palmas. Westelijker loopt de snelweg ingeklemd tussen de bergen en de Atlantische Oceaan. Bij Arucas eindigt de snelweg, en gaat de GC-207 verder tot aan de oostzijde van Gáldar. De bypass van Gáldar is slechts een kilometer of 10 lang. De snelweg eindigt even voor Agaete voorgoed, waarna de GC-200 langs de westkust van het eiland verder gaat.

Geschiedenis

Het deel rond Gáldar, van Guía tot El Agazal is al in of voor de jaren '90 opengesteld, evenals de kustroute tussen Las Palmas en Arucas. Het deel tussen Pagador en Guía dat op viaducten langs de kust loopt betreft de verdubbeling van de bestaande weg en was in 2011 of 2012 gereed.

Begin 2015 zijn werkzaamheden gestart om de GC-2 door te trekken van Agaete naar La Aldea, op het westen van het eiland. Het verkeer moest hier oorspronkelijk over de bochtige GC-200. Als eerste fase is een enkelbaans autoweg aangelegd tussen El Risco en La Aldea, die in juli 2017 is opengesteld.[1]

Toekomst

In januari 2018 begon de onteigingsprocedure om de GC-2 tussen Agaete en El Risco aan te leggen. Dit deel is 8,5 kilometer lang en krijgt 8 tunnels.[2] De bouw van dit deel begon in oktober 2019 en moet in twee fases in eind 2022 en maart 2025 worden geopend.[3][4][5]

Referenties

Autonelwegen op de Canarische Eilanden

Fuerteventura: FV-1FV-2FV-3

Gran Canaria: GC-1GC-2GC-3GC-4GC-10GC-23GC-31

Lanzarote: LZ-1LZ-2LZ-3

Tenerife: TF-1TF-2TF-4TF-5