Grand Central Parkway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf GCP)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grand Central Parkway.svg
GCP map.png
Reference Route 907M
Begin New York
Einde New York
Lengte 15 mi
Lengte 24 km
Route

Afslagsymbool.svg3 31st Avenue

Knooppuntsymbool.svg4 I-278.svg → Brooklyn / Bronx

Afslagsymbool.svg5 Astoria Blvd

Afslagsymbool.svg6 94th Street

Afslagsymbool.svg7 LaGuardia Airport

Afslagsymbool.svg8 111th Street

Knooppuntsymbool.svg9 I-678.svg → Bronx

Afslagsymbool.svg9 Northern Boulevard

Afslagsymbool.svg9 Flushing Meadows

Knooppuntsymbool.svg10 I-495.svg → Manhattan / Long Island

Afslagsymbool.svg11 69th Road

Afslagsymbool.svg12 Queens Boulevard

Knooppuntsymbool.svg13 Jackie Robinson Parkway → Brooklyn

Knooppuntsymbool.svg14 I-678.svg → JFK Airport

Afslagsymbool.svg15 Union Turnpike

Afslagsymbool.svg16 Queens Boulevard

Afslagsymbool.svg16 Parsons Blvd

Afslagsymbool.svg17 168th Street

Afslagsymbool.svg18 Utopia Parkway

Afslagsymbool.svg19 188th Street

Afslagsymbool.svg20 Francis Lewis Blvd

Knooppuntsymbool.svg21 I-295.svg → Bronx

Afslagsymbool.svg22 Union Turnpike

Knooppuntsymbool.svg23 Belt Parkway → Bronx / Brooklyn

Afslagsymbool.svg24 Little Neck Parkway

Northern State Parkway → Long Island suburbs

Dit artikel gaat over de Grand Central Parkway in New York City, niet te verwarren met de Grand Parkway in Houston.

De Grand Central Parkway is een parkway in de Amerikaanse staat New York. De snelweg ligt geheel binnen de grenzen van de borough Queens van New York. Het is een oost-westverbinding, voornamelijk voor verkeer vanuit Long Island richting Bronx en noordelijk Manhattan. De snelweg is 24 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Grand Central Parkway bij Flushing in Queens.

De snelweg begint aan de Interstate 278 in de wijk Astoria. Hier zijn 2x3 rijstroken beschikbaar, met parallel aan beide zijden de Astoria Boulevard. Wat verderop liggen 2x4 rijstroken, en komt men langs LaGuardia Airport, één van de vele vliegvelden rond New York. Bij het Shea Stadium kruist men de Whitestone Expressway, en buigt de GCP af naar het zuiden. Het is één van de weinige snelwegen in New York met 4 rijstroken per richting. Een paar kilometer verderop kruist men de Interstate 495 of Long Island Expressway. In de wijk Kew Garden kruist men via een ingewikkeld knooppunt de Interstate 678 en de Jackie Robinson Parkway. De GCP buigt hier af naar het oosten. Hierna zijn 2x3 rijstroken beschikbaar. Men komt door de wijken Utopia en Terrace Heights, deze delen van Queens zijn minder dichtbebouwd. Even verderop eindigt de Interstate 295 op de GCP. Bij het Alley Pond Park kruist men de Belt Parkway. Een paar kilometer verderop gaat bij de Nassau County Line de GCP over in de Northern State Parkway verder Long Island op.

Geschiedenis

Planning

De planning van de GCP begon in 1922, om een verbinding te creëren tussen Queens Boulevard en Nassau County, zodat stedelingen de zeer populaire stranden van Jones Beach beter konden bereiken. Vanaf de eerste planningsfases was het de bedoeling de GCP als een ongelijkvloerse weg aan te leggen. De topografie van Long Island volgend, moest de snelweg uitzicht geven over het Long Island Sound in het noorden en Jamaica Bay in het zuiden, destijds was de omgeving van de GCP nog lang niet volgebouwd. Queens telde toen 440.000 inwoners in 1920, tegen 2.229.000 inwoners in 2000. In 1924 plaatse de gouverneur van de staat New York Robert Moses in de positie van voorzitter voor de Long Island State Parks Commission (LISPC), en Robert Moses zag dit als een mogelijkheid de stedelingen toegang te geven tot de schitterende stranden van Long Island.

Jones Park werd in 1929 geopend, en de toenmalige gouverneur Franklin D. Roosevelt gaf zijn steun aan de parkway met de volgende mededeling; Ik wil de Northern State Parkway verbonden zien worden met de Triborough Bridge via de Grand Central Parkway, zodat zij die in de vallei van de Hudson wonen makkelijker naar Long Island kunnen, en Long Island meer bezoekers krijgt.

In 1930 stelde Robert Moses het plan voor aan meer dan 500 civiele leiders via een grote kaart van geplande Parkways in en rondom New York City. De route van de Grand Central Parkway moest vanaf het westelijke einde van de toen in planning zijnde Northern State Parkway doorgetrokken worden door Queens tot aan Queens Boulevard bij Kew Gardens, daarna naar het noorden via Flushing en dan weer naar het westen naar de toen voorgestelde Triborough Bridge. In diezelfde tijd groeide Queens van 440.000 inwoners in 1920 naar 1.079.000 inwoners in 1930. Robert Moses stelde een serie parken voor langs de snelweg om de laatste onontwikkelde delen van Queens te behoeden voor stedelijke ontwikkeling. Dit gebied was destijds dicht bebost.

De Grand Central Parkway werd ontworpen als een snelweg omgeven door bomen om Jones Beach makkelijk te bereiken, en zou het einde van het isolement van Long Island betekenen, volgens de toenmalige gouverneur Herbert H. Lehman. Daarnaast zou de GCP ook toegang geven tot de wereldtentoonstelling van 1939-1940 die in het nieuwe Flushing Meadows-Corona Park zou worden gehouden.

Aanleg

De ontwerpeisen reflecteerden de moderne gedachte van die tijd. Het ontwerp maakte gebruik van het heuvelachtige terrein (de GCP loopt op sommige plekken meer dan 70 meter boven het zeeniveau) en de parkachtige omgeving beschermde de omliggende buurten tegen de snelweg, en gaf de automobilisten een prettige reis in een parkachtige omgeving. Tevens werden voet/fietspaden gebouwd in de lintparken langs de Grand Central Parkway. Het oostelijk gedeelte van de GCP tussen Kew Gardens en Glen Oaks op de grens met Nassau County werd in eerste instantie zonder middengeleider uitgevoerd. Over de gehele lengte van de parkway ontwierp Robert Moses bruggen en viaducten in bijzondere vormgeving, tevens ervoor zorgend dat bussen en vrachtwagens geen gebruik van de weg konden maken door de lage bruggen, de snelweg moest immers zijn parkachtige sfeer behouden. De ontwerpsnelheid was 65 km/uur, maar de maximumsnelheid was in eerste instantie 55 km/uur.

De stad New York zorgde voor de kosten van het verkrijgen van de Right-of-way, terwijl de staat New York de daadwerkelijke aanleg betaalde. Zo'n 500 stukken land, variërend in grootte van amper een vierkante meter tot 100.000 vierkante meter moesten worden onteigend door de stad. Toen de Grand Central Parkway voltooid was, waren de kosten gestegen van 6 miljoen naar 12 miljoen dollar.

De aanleg van de GCP begon in 1931 met een ceremonie gehouden op de grens van Queens en Nassau County in Glen Oaks. Het eerste deel van 15 kilometer met 2x2 rijstroken werd in juli 1933 geopend tussen Kew Gardens en Glen Oaks, dit was het oostelijk gedeelte van de GCP dat aansluit op de Northern State Parkway. De opening viel samen met die van de Northern State Parkway die toen tot Roslyn Heights liep, een kilometer of 8 oostelijker.

In het midden van de jaren 30 was het geld aan het opraken. Echter, Robert Moses wist 44 miljoen voor de Triborough Bridge vrij te praten van de Public Works Administration, en te spenderen aan de Grand Central Parkway. Toen deze fondsen binnengehaald waren liep Moses tegen een ander probleem aan, de woningen langs de Flushing Bay waren veel te duur om te onteigenen. Robert Moses kwam met de oplossing door veel zand van Rockaway Beach aan te laten rukken, en de kust kunstmatig een meter of 100 op te schuiven, voldoende ruimte creërend voor de zesstrooks Grand Central Parkway en een fiets/voetpad langs het water. Het laatste ontbrekende deel, het westelijk deel tussen de Triborough Bridge en het bestaande deel in Kew Gardens opende in juli 1936. Dit deel was 12 kilometer lang. In 1937 opende een klaverblad met de toenmalige Horace Harding Boulevard (later Interstate 495) die werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1939.

Aanpassingen

De Grand Central Parkway ter hoogte van Roosevelt Avenue in Queens.

De Grand Central Parkway creëerde een snellere en veiligere route van de stad naar de stranden en parken op Long Island. De snelweg verbond niet alleen parken, maar was er zelf ook één. De Grand Central Parkway werd al snel populair en in de zomer van 1936 ontstonden de eerste files toen duizenden stedelingen naar de stranden van Jones Beach wilden trekken. Op 17 augustus 1936, amper een maand nadat de Triborough Bridge opende, ontstonden er lange files op de parkways van Long Island, wat destijds het grootste verkeersinfarct van de agglomeratie New York genoemd werd. Op maandag kwamen inwoners van the Bronx er via de kranten achter dat de nieuwe brug en de Grand Central Parkway een snelle verbinding gaf naar de stranden rond Jones Beach, en men deed dit dan ook massaal.

Na de tweede wereldoorlog nam de suburbanisatie van Nassau County en later ook Suffolk County snel toe. In 1940 woonden er nog slechts 400.000 inwoners in Nassau County, in 1960 waren dat er al 1.300.000 en werd het gehele county min of meer volgebouwd met woningen en bedrijven. Tevens werd een tweede wereldtentoonstelling in Flushing Meadows aangekondigd, waardoor de overheid er zich toe genoodzaakt zag om de problemen aan te pakken. Eind jaren 50 werd de Long Island Expressway geopend (I-495), maar dit mocht nog niet baten, de bevolkingsgroei was stukken sneller dan de wegcapaciteit toe nam.

In 1959 kwam Robert Moses met een plan om het hoofdwegennet te verbeteren. Eén van die projecten was ter waarde van 40 miljoen dollar om de Grand Central Parkway tussen de Triborough Bridge en Kew Gardens te verbreden van 2x3 naar 2x4 rijstroken, en het deel van Kew Gardens tot aan de Northern State Parkway van 2x2 naar 2x3 rijstroken.

De eerste fase van de verbreding vond plaats tussen de Interstate 278 bij de Triborough Bridge en de Interstate 295 was voltooid in 1963. In Briarwood was geen verdere right-of-way beschikbaar, en daar werden de toeleidende wegen half boven de Grand Central Parkway gebouwd. De tweede fase van de verbreding, tussen de I-295 en de grens met Nassau County was voltooid in 1971. Tijdens de reconstructie van deze twee delen werd de Grand Central Parkway ook verbeterd naar modernere standaarden, met name voor wat betreft de middenbermen, vluchtstroken en op- en afritten. Veel bruggen tussen Kew Gardens en Glen Oaks werden verhoogd zodat bussen er gebruik van konden maken. Vrachtwagens bleven verboden op de GCP.

Toen de Astoria Expressway werd afgeblazen in 1971 kwam gouverneur Nelson Rockefeller met het plan om de GCP te verbreden tussen Exit 4 en Exit 8 in Astoria en Elmhurst met 10 rijstroken, 6 voor personenauto's en 4 voor vrachtwagens en bussen. Dit moest de vrachtwagenproblemen in het noorden van Queens aanpakken. Na stevige kritiek op de plannen werden de plannen afgeblazen in mei 1971. In 2003 werden vrachtwagens toegelaten op de Grand Central Parkway voor kleine vrachtwagens, daar deze voertuigen 70% van het vrachtverkeer op Astoria Boulevard uitmaakten, die functioneerde als de vrachtwagenroute door noordelijk Queens.

Toekomst

De laatste capaciteitstoevoeging dateert van 1963 op het westelijk gedeelte en 1971 op het oostelijk gedeelte, maar de problemen bleven komen door de groei van het verkeer door de suburbanisatie van Suffolk County, en de verdichting van Queens. Nassau County groeide na de jaren 60 amper nog omdat het simpelweg volgebouwd was en van verdichting geen sprake is. Queens verdichtte desondanks, en groeide van 1.810.000 inwoners in 1960 naar 2.229.000 inwoners in 2000. Suffolk County, alhoewel erg ver van New York gelegen, was de nieuwe groeier van Long Island, en groeide van 670.000 inwoners in 1960 naar 1.420.000 inwoners in 2000. De forenzenstroom vanaf Suffolk County is echter relatief beperkt door de grote afstand, maar er was geen capaciteit over op de Grand Central Parkway, zodat de problemen bleven.

Plannen voor na 2000 voorzien enkel in uitgebreide onderhoudswerkzaamheden, waarbij aansluitingen en knooppunten worden verbeterd, maar geen extra capaciteit wordt toegevoegd. Ook de politieke shift van het wegverkeer naar het openbaar vervoer in New York sinds eind jaren 60 verbeterde deze situatie niet. Desondanks is de Grand Central Parkway niet zo overbelast als bijvoorbeeld de Brooklyn-Queens Expressway of de Long Island Expressway omdat deze twee snelwegen veel meer verkeer naar de werklocaties verwerken. De GCP is meer voor het doorgaande verkeer vanaf Bronx naar Long Island en voor verkeer binnen het noorden en oosten van Queens.

Verkeersintensiteiten

De Grand Central Parkway is chronisch overbelast, zoals alle snelwegen in New York, en kent maar liefst 265.000 voertuigen in het knooppunt met Queens Boulevard, Jackie Robinson Parkway en I-678 in Kew Gardens. Het westelijk deel is relatief rustig met maximaal 160.000 voertuigen op 2x4 rijstroken. Het oostelijk deel telt tot 150.000 voertuigen op 2x3 rijstroken.

Exit Locatie 2008
4 I-278.svg BQE 104.000
5 Astoria Boulevard 127.000
6 94th Street 108.000
7 LaGuardia Airport 145.000
8 111th Street 157.000
9 Northern Boulevard 160.000
10 I-495.svg LIE 176.000
11 69th Road 156.000
12 Queens Boulevard 247.000
13 I-678.svg I-678 263.000
14 Union Turnpike 95.000
16 Parsons Boulevard 138.000
18 Utopia Parkway 139.000
19 188th Street 160.000
20 Francis Lewis Boulevard 144.000
21 I-295.svg I-295 138.000
22 Union Turnpike 142.000
23 Belt Parkway 105.000
24 Little Neck Parkway 150.000
25 Nassau County line 125.000

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken
Exit 4 Exit 13 (I-678) 2x4
Exit 13 Exit 24 2x3

Referenties


Autosnelwegen in de metropool New York City

Interstate 78Interstate 80Interstate 87Interstate 95 (NJ) (NJ) • Interstate 95 (NY) (NY) • Interstate 95 (CT) (CT) • Interstate 195Interstate 278Interstate 280Interstate 287 (NJ) (NJ) • Interstate 287 (NY) (NY) • Interstate 295Interstate 478Interstate 495Interstate 678Interstate 684Interstate 695Interstate 895


Belt ParkwayBronx River ParkwayFranklin D. Roosevelt DriveGrand Central ParkwayHenry Hudson ParkwayHutchinson River ParkwayJackie Robinson ParkwayKorean War Veterans ParkwayMosholu ParkwayNassau Expressway

Briarcliff-Peekskill ParkwayCross County ParkwayMerritt ParkwayPalisades Interstate ParkwaySaw Mill River ParkwaySprain Brook ParkwayTaconic State Parkway

Babylon-Northport ExpresswayHeckscher State ParkwayLoop ParkwayMeadowbrook State ParkwayNorthern State ParkwayRobert Moses CausewaySagtikos State ParkwaySeaford-Oyster Bay ParkwaySouthern State ParkwaySunken Meadow State ParkwaySunrise HighwayWantagh State Parkway


Bayonne BridgeBronx-Whitestone BridgeBrooklyn BridgeBrooklyn-Battery TunnelGeorge Washington BridgeGoethals BridgeHenry Hudson BridgeHolland TunnelLincoln TunnelManhattan BridgeOuterbridge CrossingRobert F. Kennedy BridgeQueensboro BridgeQueens-Midtown TunnelThrogs Neck BridgeVerrazano-Narrows BridgeWilliamsburg Bridge