Gaag-aquaduct

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gaagaquaduct
Waterweg Gaag
Lengte 16 meter
Openstelling 1999
Intensiteit 92.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Gaag-aquaduct is een aquaduct in Nederland, gelegen in de autosnelweg A4 bij Delft. Over het aquaduct loopt het kanaal de Gaag, welke verder geen verkeersfunctie heeft, en puur ter afwatering is. De autosnelweg A4 telt hier 2x2 rijstroken met een ruimtereservering voor 2x3 rijstroken.

Geschiedenis

De aanleg van de A4 gaat hier terug tot de jaren 50, toen de toenmalige rijksweg 19 werd opgenomen in het rijkswegenplan 1957. In 1965 werd hiervoor een tracébesluit genomen. In de jaren 60 werd gebouwd aan de snelweg tussen Delft en Rotterdam. Destijds waren er nog geen werkzaamheden gaande om de A4 ook daadwerkelijk ten westen van Delft langs aan te leggen. In 1976 werd de bouw van de A4 ten zuiden van Delft stilgelegd en bestond er nog weinig zicht op een verdere bouw. Reden om de bouw van de A4 langs Delft niet door te zetten. Uiteindelijk werd in 1999 de A4 opengesteld langs Delft, inclusief het Gaag-aquaduct. Aangezien het kanaal de Gaag geen verkeersfunctie heeft, is het aquaduct vooral uit landschappelijk oogpunt aangelegd.

Toekomst

Tussen 2012 en 2015 is er gebouwd aan de verlenging van de A4 tussen Delft-Zuid en het knooppunt Kethelplein, waarna de A4 ter hoogte van het Gaag-aquaduct flink in belang toenam. Dit was in de jaren '90 bij de aanleg van het Gaag-aquaduct al voorzien. Binnen het aquaduct is middels een ruimtereservering ruimte gecreëerd voor 2x3 rijstroken met behoud van vluchtstroken. Het ontbreekt aan concrete plannen om dit deel te verbreden naar 2x3 rijstroken.

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks 19.800 voertuigen door het aquaduct.[1] Dit was voor de openstelling van de A4 tussen Delft en Schiedam. Nadat de A4 opende reden in 2018 dagelijks 92.900 voertuigen onder het aquaduct door.

Referenties

  1. INWEVA 2015
Aquaducten in Nederland

Alphen-aquaductAmstel AquaductBoxemtunnelCortlandt-aquaductDampoort AquaductGaag-aquaductGalamadammen akwaduktGeauakwaduktGouwe-aquaductHendrik BulthuisaquaductHoukesloot aquaductIe-AkwaduktJeltesleat AkwaduktNaviduct KrabbersgatAquaduct LangdeelAquaduct LemmerLeppa AkwaduktLimesaquaductMargaretha Zelle AkwaduktM.C. EscheraquaductAkwadukt Mid-FryslânPrinses MargriettunnelRichard Hageman AkwaduktRingvaartaquaductAquaduct ScharsterrijnAquaduct Steenbergen aan ZeeAquaduct Van HarinxmakanaalAquaduct VechtzichtAquaduct VeluwemeerEco-aquaduct Zweth en Slinksloot