Galena Summit

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ID-75.svg
Galena Summit.jpg
SR-75
Hoogte (ft) 8,701 ft
Hoogte (m) 2.652 m
Gebergte Boulder Mountains
Verkeersintensiteit 1.100 mvt/etmaal
Locatie kaart

Galena Summit is een bergpas in de Amerikaanse staat Idaho. Het is de hoogste bergpas van de staat met een hoogte van 2.652 meter.

Kenmerken

Galena Summit is een noord-zuid georiënteerde bergpas, alhoewel de pas zelf meer oost-west is gelegen. Over de pas loopt de State Route 75 van Ketchum naar Stanley. De bergpas geldt als één van de mooiste van Idaho en is een lange route door een woest berglandschap. De bergpas is steil en bochtig, met rond de pashoogte enkele haarspeldbochten.

Vanaf Ketchum loopt de State Route 75 noordwestwaarts door steeds hoger wordende bergen, met toppen tot 3.400 meter. De weg stijgt dan naar Galena Summit, waarna er een opvallend vlak dal volgt tot Stanley. Thompson Peak is met 3.276 meter het hoogste punt van dit gedeelte. Galena Summit ligt onder de boomgrens maar de omgeving is niet dichtbebost, waardoor men vergezichten heeft. De bergpas is de hoogste in het noordwesten van de Verenigde Staten en wordt in de winter vermoedelijk open gehouden.

Geschiedenis

Galena Summit werd relatief vroeg door blanken ontdekt. Reeds in 1824 ontdekte de Schot Alexander Ross (1783-1856) de Galena Summit. In die tijd was er nog amper sprake van verkenning van het noordwesten van de Verenigde Staten vanuit het oosten. Dit gebied was in 1824 nog onontdekt. De weg was in 1926 genummerd als een alternate route van de US 93. Sinds 1977 is de weg als de State Route 75 genummerd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 1.100 voertuigen ten noorden van Ketchum. De intensiteit op de pashoogte ligt vermoedelijk lager.

Referenties