Galerie de St-Maurice

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Galerie de St. Maurice)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Galerie de St-Maurice
Kruist St-Maurice
Lengte 1.225 meter
Openstelling 06-06-1988
Intensiteit 37.300 mvt/dag
Locatie kaart

De Galerie de St-Maurice is een verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de A9 en is 1,2 kilometer lang.

Kenmerken

De Galerie de St-Maurice is 1.225 meter lang en telt twee tunnelbuizen. De tunnel kruist de plaats St-Maurice. De tunnel ligt net aan de westkant van de Rhône. De tunnel telt 2x2 rijstroken en is feitelijk een overkapping. Ten noorden van de tunnel volgt er de korte Tunnel de l'Arzilier, waarna de aansluiting naar Bex volgt. Verder ligt aan de zuidkant van de tunnel een aansluiting naar St-Maurice. De west- en oostportalen van de tunnel liggen op 400 meter hoogte en de tunnel heeft geen stijging. De maximumsnelheid in de tunnel bedraagt veelal 100 km/h. Verder bevinden er zich om de 300 meter nooduitgangen naar de andere tunnelbuis.

Geschiedenis

Op 6 juni 1988 werd de tunnel geopend, welke is aangelegd volgens de open-bouwput-methode. In 2008 en 2009 is de Galerie de St-Maurice grootschalig gerenoveerd. Hierbij was steeds 1 tunnelbuis geopend voor verkeer, wat vooral in het winterseizoen tot lange files leidde. Tijdens de renovatie zijn onder andere matrixborden, verkeerslichten en camera's aangebracht. De renovatie heeft ongeveer 14 miljoen CHF gekost.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden er dagelijks zo'n 37.300 voertuigen door de tunnel.[2]

Referenties