Galleria Piumogna

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Galleria Piumogna
A2 CH.svg
Blank.png
Kruist Cornone
Lengte 1.628 meter
Openstelling 15-06-1983
Intensiteit 19.700 mvt/dag
Locatie kaart

De Galleria Piumogna is een tweebuizige verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de A2 en is net iets meer dan 1,6 kilometer lang.

Kenmerken

De Galleria Piumogna is 1.628 meter lang en telt twee tunnelbuizen. Een van de twee buizen is iets korter, namelijk 1.595 meter. De tunnel ligt naast de rivier de Ticino in het Ticinodal. De tunnel telt 2+3 rijstroken en gaat onder het plaatsje Cornone door, dat op zo'n 1.200 meter hoogte ligt. De tunnel is in de richting van Gotthard de eerste van een serie van vier tunnels. Aan de noordkant van de tunnel bevindt zich de Galleria Casletto en de eerste aansluiting die noordelijker van de tunnel volgt is Quinto. Zuidelijk van de tunnel ligt de aansluiting naar Faido. Hier kan men ook de Hauptstrasse 2, die parallel met de A2 loopt, oprijden. Het noordportaal ligt op 808 meter hoogte en het zuidportaal op 734 meter hoogte. De tunnel stijgt met 4,6% redelijk. De maximumsnelheid in de tunnel is 100 km/h. Voor de ingangen van de tunnel bevinden zich verkeerslichten die in het geval van file het verkeer kunnen doseren.

Geschiedenis

In 1975 werd besloten een serie van vier tunnels en vier viaducten aan te leggen door een smal deel van het dal van de Ticino. De route die destijds door het dal lag zou drukker worden door de Gotthardtunnel die zou openen in 1980, zo dacht men. De langste van de aan te leggen tunnels was de Galleria Piumogna. Daarnaast werden de 200 meter lange Galleria Casletto, de Galleria Pardorea met een lengte van 560 meter en de Galleria Monte Piottino (830 meter lang) en nog 4 viaducten van elk ongeveer 400 meter in lengte aangelegd. De Galleria Piumogna werd in juni 1983 samen met de andere drie tunnels en vier viaducten geopend.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden er zo'n 19.700 voertuigen per dag door de tunnel.[2] Dit maakt de tunnel over het algemeen erg rustig. Behalve in de het hoogseizoen, dan kan de file voor de Gotthardtunnel terugslaan op de Galleria Piumogna.

Referenties