Galleria San Salvatore

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Galleria San Salvatore

Galleria Grancia

A2 CH.svg
Blank.png
Kruist San Salvatore
Lengte 1.752 meter
Openstelling 05-12-1968
Intensiteit 70.400 mvt/dag
Locatie kaart

De Galleria San Salvatore of Galleria Grancia is een tweebuizige verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de A2 en is ruim 1,7 kilometer lang.

Kenmerken

De Galleria San Salvatore is 1.752 meter lang en telt twee tunnelbuizen. Een van de twee buizen is iets korter, namelijk 1.733 meter. De tunnel ligt 3 kilometer ten zuiden van Lugano in het kanton Ticino. De tunnel telt 2x2 rijstroken en gaat onder een 700 meter hoge uitloper van de San Salvatore door. Aan de oostkant van de tunnel heeft men direct een schitterend uitzicht op het Lago Lugano. Aan de westkant van de tunnel bevindt zich 2 kilometer noordwaarts de aansluiting Lugano-Sud. Verder ligt er Oostelijk van de tunnel een aantal spoorlijnen en een aansluiting naar Melide. Hier kan men ook de Hauptstrasse 2, die parallel met de A2 loopt, oprijden. De maximumsnelheid in de tunnel is 100 km/h. De controlekamer van de tunnel bevindt zich in een nabijgelegen politiebureau, iets wat niet vaak voorkomt.

Geschiedenis

Nadat in 1966 het stuk A2 bij Chiasso en in 1967 het tracé ten westen van Lugano gereedkwamen, werden deze twee destijds losse stukken weg mede verbonden door de Galleria San Salvatore in 1968, toen de tunnel opende.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden er zo'n 70.400 voertuigen per dag door de tunnel.[1] Het aandeel van het vrachtverkeer bedraagt circa 12,5%.[2] Dit maakt het tot een drukke tunnel. Filevorming kan dus in het hoogseizoen frequent voorkomen.

Referenties