Galleria Variante di Valico

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Galleria di Valico
link={{{nummer}}}
Blank.png
Kruist Appennini
Lengte 8.703 meter
Openstelling 23-12-2015
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Galleria Variante di Valico of kortweg Galleria di Valico is een tunnel in Italië, gelegen in de A1 tussen Bologna en Firenze. De tunnel heeft een lengte van 8,7 kilometer.

Kenmerken

De tunnel is een 8.703 meter lange dubbelbuizige tunnel die de Appennini doorkruist. De tunnel ligt op de grens van Toscana en Emilia-Romagna. Beide tunnelportalen bevinden zich op 490 meter hoogte. De bergen boven de tunnel zijn maximaal 1.100 meter hoog. De tunnelbuizen hebben de grootste diameter van Europa met 15,6 meter, met 2 rijstroken en een vluchtstrook per richting. De vluchtstrook heeft een breedte van 3,75 meter.

Geschiedenis

De A1 tussen Bologna en Firenze is in 1960 opengesteld. Door het toenemende verkeer is zowel de capaciteit van 2x2 rijstroken alsmede het bochtige en gevaarlijke alignement niet meer toereikend. Daarvoor is de Variante di Valico gebouwd, een nieuw optimaal tracé met een 8,7 kilometer lange basistunnel, die uitgegraven is met de traditionele methode. Dit tracé is op 23 december 2015 opengesteld voor het verkeer. Bij openstelling was het de op één na langste tweebuizige wegtunnel van Italië, na de Traforo del Gran Sasso.

Referenties