Galvenā ceļš

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De A-wegen van Letland.

Een Galvenā ceļš (meervoud: galvenie autoceļi) vormen de hoofdwegen van Letland, met de prefix A. Per 1 januari 2019 had Letland 1.673 kilometer hoofdweg, die allemaal verhard zijn. De A-wegen verbinden de grote steden van het land en vormen de belangrijke internationale routes naar buurlanden.

Netwerk

Het netwerk is overwegend radiaal karakter, de wegen stralen vanuit de hoofdstad Rīga uit naar de andere steden en buurlanden. De A1 t/m A10 verlopen vanuit Rīga, waarbij de A4 en A5 de rondweg vormen. De A11 t/m A13 vormen andere hoofdroutes dan vanuit Rīga en de A14 en A15 zijn de rondwegen van respectievelijk Daugavpils en Rēzekne.

Alle galvenie autoceļi zijn verhard, veelal in asfalt. Het grootste deel van de galvenie autoceļi zijn enkelbaans met tegenverkeer, slechts enkele trajecten zijn breder met 2x2 of 2x3 rijstroken, voornamelijk rond de hoofdstad Rīga. Incidenteel zijn er ongelijkvloerse kruisingen, maar Letland heeft formeel geen autosnelwegen. Veel A-wegen vallen samen met Europese wegen.

Autowegen in Letland

autoceļi: A1-LV.svg A2-LV.svg A3-LV.svg A4-LV.svg A5-LV.svg A6-LV.svg A7-LV.svg A8-LV.svg A9-LV.svg A10-LV.svg A11-LV.svg A12-LV.svg A13-LV.svg A14-LV.svg A15-LV.svg


Wegbeheer

De nationale wegbeheerder van Letland is Latvijas Valsts ceļi (LVC).[1] Latvijas Valsts ceļi werd in 2004 gecreëerd en verving de Latvijas Autoceļu direkcija. De LVC valt onder het ministerie van transport (Satiksmes ministrija).[2]

Geschiedenis

De huidige wet op de wegen werd in 1992 van kracht, waarin de wegnummering ook werd vastgesteld. Daarvoor gold het systeem van de Sovjet-Unie. Letland is één van de weinige landen die vier verschillende wegnummeringssystemen heeft gehad. Tussen 1930 en 1940 was er een nationaal systeem, gevolgd door een Sovjetsysteem tussen 1940 en 1980. In 1980-1985 werd het nummeringssysteem van de Sovjet-Unie aangepast.

Door de Letse Socialistische Sovjetrepubliek liepen vanaf 1980 twee magistrales (M-wegen), de M9 van Moskva (Moskou) naar Rīga en de M12 vanaf Tallinn via Rīga naar Vilnius. De oorspronkelijke M9 liep vanaf Rīga oostwaarts via de huidige P4 naar Madona en de P84 richting Rēzekne. In de jaren '90 kreeg deze weg minder belang omdat de hoofdroute zuidelijker via Daugavpils loopt. In 2013 werd de hoofdroute weer wat aangepast met de openstelling van de P80 als alternatieve (kortere) route van Rīga richting Daugavpils.

Ten tijde van de Sovjet-Unie liepen ook de A212 (Rīga - Pskov), A215 (Rīga - Daugavpils), A216 (Rīga - Jelgava) en A220 (Rīga - Ventspils) door de Letse Socialistische Sovjetrepubliek (Letse SSR).[3]

In de jaren '90 werd een nationaal systeem opgezet met A-nummers voor de hoofdwegen. De prefix A komt van het woord Autoceļš (autoweg) of Automaģistrāle. De formele naam van het systeem is echter galvenā ceļš (hoofdweg).

Tol

Zie ook Vignet (Letland)

Sinds 1 juli 2014 moet op A-wegen in Letland door vrachtverkeer tol worden betaald met een vignet.

Referenties