Gambia

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of The Gambia.svg
The Gambia
Gambia.png
Hoofdstad Banjul
Oppervlakte 10.380 km²
Inwonertal 1.882.000
Lengte wegennet 956 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode WAG[1]

The Gambia is een klein land in het westen van Afrika. Op het vasteland van Afrika is het het kleinste land. De oppervlakte van "The Gambia" bedraagt ongeveer een kwart van die van Nederland. Het land telt circa 1,9 miljoen inwoners. De hoofdstad is Banjul, de grootste stad is Serekunda.

Inleiding

Gambia is een langgerekt land dat aan beide oevers van de rivier The Gambia ligt, en is behalve een korte kuststrook, volledig omgeven door Senegal. De hoofdstad Banjul ligt in het westen van het land, samen met het nabijgelegen Serekunda, de grootste stad van het land. De rivier de Gambia is bij de monding circa 10 kilometer breed, landinwaarts wordt deze steeds smaller. De Red Rock is met 53 meter het hoogste punt van het land. Een groot deel van Gambia is bedekt met tropische bossen. De grens met Senegal is in 1889 zorgvuldig vastgesteld door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Gambia werd in 1965 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, en was sindsdien afgezien van een paar coups een stabiel en democratisch land. Het is één van de oudste democratieën in Afrika. De dienstensector en de landbouw zijn de belangrijkste sectors van de economie. Ook toerisme is belangrijk. Het inkomen is circa $ 1.400 per inwoner, en Gambia blijft een arm land. In Gambia wordt Engels gesproken.

Wegennet

Het wegennet van Gambia is beperkt, en bestaat feitelijk uit de North Bank en South Bank roads, die langs de oevers van de Gambia lopen. Er zijn geen bruggen over de Gambia in Gambia, de eerste brug bevindt zich net buiten Gambia in Senegal. Er zijn derhalve een aantal veerdiensten, die ook voor verkeer binnen Senegal gebruikt worden om niet de lange reis om Gambia te hoeven maken. Er zijn geen autosnelwegen in Gambia, wel loopt er een 2x2 weg tussen Banjul en Serekunda en de luchthaven van Banjul die bij Serekunda ligt[2]. Er zijn diverse grensovergangen met Senegal, die vrijwel allemaal verhard zijn. Het verharde wegennet is circa 950 kilometer lang, vrij veel voor een dermate klein land. In het centrum van Banjul zijn alle wegen verhard, maar in de buitenwijken is dat niet het geval. Tussen 2006 en 2014 is 140 kilometer van de Trans-Gambia Highway geasfalteerd.[3] Tussen 2015 en 2019 is een brug over de Gambia River aangelegd ten zuiden van Farafenni.[4] De brug is op 21 januari 2019 geopend.[5] Dit was de eerste brug over de rivier in het land.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Gambia.

Bewegwijzering

Bewegwijzering lijkt amper te bestaan in Gambia.

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan