Gambia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of The Gambia.svg
The Gambia
Gambia.png
Hoofdstad Banjul
Oppervlakte 10.380 km²
Inwonertal 1.882.000
Lengte wegennet 956 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode WAG[1]

The Gambia, formeel de Republic of The Gambia, is een klein land in het westen van Afrika. Op het vasteland van Afrika is het het kleinste land. De oppervlakte van "The Gambia" bedraagt ongeveer een kwart van die van Nederland. Het land telt circa 1,9 miljoen inwoners. De hoofdstad is Banjul, de grootste stad is Serekunda.

Inleiding

Geografie

Gambia is een klein land in West-Afrika dat feitelijk de oevers van de getijderivier The Gambia omvat. Het is bijna geheel omsloten door Senegal en meet vanaf de kust 325 kilometer landinwaarts, maar slechts 50 kilometer van noord naar zuid. The Gambia is een brede rivier waardoor het land is opgedeeld in een noordoever en een zuidoever. Het terrein bestaat grotendeels uit laagland tot lage heuvels. De 'Red Rock' is met 53 meter het hoogste punt van het land.

Het land heeft een tropisch klimaat met het hele jaar door maximumtemperaturen tussen 30 en 34°C. Van november tot mei valt er nagenoeg geen neerslag, maar van juli tot september valt juist heel veel neerslag, zodat er op jaarbasis toch nog 1000 mm per jaar valt.

Demografie

Het land groeide van 270.000 inwoners in 1950 naar 1,2 miljoen in 2000 en bijna 2 miljoen tegenwoordig. De bevolking is voor Afrikaanse begrippen relatief verstedelijkt, grotendeels rond de hoofdstad Banjul en in de voorsteden. De voorstad Serekunda is groter dan Banjul zelf.

In Gambia wonen tal van kleine etnische groepen, zonder dat er één de meerderheid vormt. Het Engels is de officiële taal van Gambia en wordt relatief wijdverspreid gesproken. Mandingo wordt door 38% van de bevolking gesproken, Fula door 21% en Wolof/Serer door 18%. De kennis van het Frans is eveneens relatief groot.

Economie

Gambia geldt als één van de armste landen ter wereld. Ongeveer 70% van de bevolking werkt in de landbouw. Het land heeft nagenoeg geen grondstoffen of industrie. Het toerisme speelt wel een relatief belangrijke rol, als Engelstalige bestemming met mooi weer. Op het platteland is er sprake van wijdverspreide armoede.

Geschiedenis

De eerste buitenlanders in het gebied waren Arabische handelaren. Vanaf de middeleeuwen was het gebied onderdeel van het Koninkrijk Mali. Midden 15e eeuw bereikten Portugese handelaren de kustregio. In 1588 verkochten de Portugezen de handelsrechten rond de Gambia River aan de Engelsen. Vanaf eind 17e eeuw was het gebied het toneel van een machtsstrijd tussen de Engelsen en de Fransen. In 1783 werd in een verdrag van Versailles de rechten over de Gambia River aan de Engelsen gegeven. In 1816 werd Bathurst gesticht als militaire basis, dit zou later de stad Banjul worden. In 1962 verkreeg Gambia zelfbestuur en in 1965 werd het onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

Als onafhankelijk land wist Gambia naam te maken als goedkope toeristenbestemming. Het land heeft geen serieuze conflicten gekend, maar wel politieke instabiliteit, en bij tijden Senegalese inmenging.

Wegennet

Het wegennet van Gambia is beperkt, en bestaat feitelijk uit de North Bank en South Bank roads, die langs de oevers van de Gambia lopen. Er waren lange tijd geen bruggen over de Gambia River in Gambia, de eerste brug bevond zich net buiten Gambia in Senegal. Er zijn derhalve een aantal veerdiensten, die ook voor verkeer binnen Senegal gebruikt worden om niet de lange reis om Gambia te hoeven maken. Er zijn geen autosnelwegen in Gambia, wel loopt er een 2x2 weg tussen Banjul en Serekunda en de luchthaven van Banjul die bij Serekunda ligt[2]. Er zijn diverse grensovergangen met Senegal, die vrijwel allemaal verhard zijn. Het verharde wegennet is circa 950 kilometer lang, vrij veel voor een dermate klein land. In het centrum van Banjul zijn alle wegen verhard, maar in de buitenwijken is dat niet het geval. Tussen 2006 en 2014 is 140 kilometer van de Trans-Gambia Highway geasfalteerd.[3] Tussen 2015 en 2019 is een brug over de Gambia River aangelegd ten zuiden van Farafenni.[4] De brug is op 21 januari 2019 geopend.[5] Dit was de eerste brug over de rivier in het land.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Gambia.

Bewegwijzering

Bewegwijzering lijkt amper te bestaan in Gambia.

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan