Gamle Svinesundbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gamle Svinesundsbrua

Gamla Svinesundsbron

link={{{nummer}}}
Gamle Svinesundsbrua.jpg
Overspant Svinesund
Rijstroken 1x2
Totale lengte 420 meter
Hoofdoverspanning 155 meter
Hoogte brugdek 58 meter
Openstelling 15-06-1946
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Gamle Svinesundbrug (oude Svinesundbrug) is een monumentale boogbrug op de grens van Noorwegen en Zweden. De brug overspant het Svinesund.

Kenmerken

De Gamle Svinesundbrug is een boogbrug met een totale lengte van 420 meter en een hoofdoverspanning van 155 meter. De brug is 58 meter hoog en maakt gebruik van de natuurlijke hoogteverschillen rond het Svinesund. De hoofdoverspanning is uitgevoerd als een betonnen boog met een hooggelegen dek. De aanbruggen zijn uitgevoerd als kleine overspanningen van natuursteen. De brug ligt 7 kilometer ten westen van de Noorse stad Halden. 1 kilometer westelijker is de moderne Svinesundbrug van de E6 gelegen. Over de Gamle Svinesundbrug verloopt de Noorse fylkesvei 118 en de Zweedse länsväg 1040.

Geschiedenis

Al in de 19e eeuw ontstonden plannen voor een brug op deze locatie, destijds voor een spoorlijn. De spoorlijn is uiteindelijk oostelijker aangelegd. Begin 20e eeuw werd een veerdienst voor motorvoertuigen over het Svinesund in gebruik genomen, voor verkeer tussen Halden en Strömstad. De bouw van een vaste verbinding werd in de jaren '30 concreter en de bouw van de brug startte uiteindelijk in 1939. Nadat Duitsland Noorwegen in april 1940 binnenviel werd de bouw gestaakt. De werkzaamheden zijn onder de Duitse bezetting hervat met een geplande openstelling in 1942. De bouw werd uiteindelijk weer gestaakt vanwege tekort aan personeel en het verloop van de oorlog. De werkzaamheden zijn direct na de Tweede Wereldoorlog weer hervat en de brug is op 15 juni 1946 opengesteld.[1]

De brug was één van de zeer weinige bruggen in Europa die zo snel na de Tweede Wereldoorlog al opengesteld werd als permanente verbinding en niet als provistorische herstelling na oorlogsschade zoals op veel plekken elders in Europa het geval was.

Over de brug verliep na de Tweede Wereldoorlog de E6, de belangrijkste verbinding tussen Göteborg en Oslo. De smalle brug was niet meer geschikt voor het toenemende grensoverschrijdende verkeer, met regelmatig lange files rond de weekenden, wanneer Noren goedkoop boodschappen doen in Zweden. Daarom is tussen 2003 en 2005 een nieuwe brug aangelegd, de moderne Svinesundbrug. De brug werd op 13 juni 2005 geopend. Op de Svinesundbrug werd tot 2021 tol geheven, om te voorkomen dat het verkeer massaal uitwijkt naar de oude Svinesundbrug werd hier ook tol geheven. Vrachtverkeer is op de oude brug niet meer toegestaan.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 7.000 voertuigen van de brug gebruik, voor een groot deel lokaal grensverkeer dat aan Zweedse zijde inkopen doet.[2]

Zie ook

Referenties