Ganga Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Ganga Expressway map.png
-
Begin Noida
Einde Ballia
Lengte 1.047 km
Route

Centrum.svg Noida

Centrum.svg Bulandshahr

Centrum.svg Fatehgarh

Centrum.svg Dalmau

Centrum.svg Allahabad

Centrum.svg Aurai

Centrum.svg Varanasi

Centrum.svg Ghazipur

Centrum.svg Patna

Centrum.svg Ballia

De Ganga Expressway (Hindi: गंगा एक्सप्रेसवे) is een geplande expressway in India. De autosnelweg moet een zeer belangrijke oost-westroute gaan volgen door de staat Uttar Pradesh. De snelweg moet in Noida beginnen, net ten oosten van Delhi, en verloopt via Allahabad en Varanasi naar Ballia in de staat Bihar. De snelweg volgt de rivier de Ganges naar het oosten en moet 1.047 kilometer lang worden. De eerste fase omvat 594 kilometer tussen Meerut (bij Delhi) en Allahabad (Prayagraj).

Routebeschrijving

De Ganga Expressway moet ten zuiden van de stad Meerut bij Bijauli beginnen. Bijauli ligt ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van Delhi. De autosnelweg begint op de zuidoever van de Ganges maar steekt de rivier over ten zuiden van Hasanpur. Daarna verloopt de snelweg tot Allahabad (Prayagraj) op de noordoever en verloopt hierbij in zuidoostelijke richting. Dit is een dichtbevolkt laagland met talloze kleine dorpjes maar relatief weinig grote steden. Dit gebied kent in het geheel geen hoogteverschillen. De Ganga Expressway passeert de stad Bareilly op circa 30 kilometer naar het zuiden.

De Ganga Expressway vermijdt de grootste steden in Uttar Pradesh. De snelweg passeert op 30 kilometer afstand van Kanpur en bypasst de grote stad Lucknow op ongeveer 50 kilometer afstand. De snelweg kruist wel veel zijrivieren van de Ganges en eindigt vervolgens op de Allahabad Bypass Expressway.

Geschiedenis

De oorspronkelijk geplande Ganga Expressway

Oorspronkelijk was de Ganga Expressway voorzien als een route die grotendeels ten zuiden van de Ganges zou verlopen, vanaf Noida via Kanpur en Allahabad naar Varanasi en Ballia. Een groot deel van deze route was dichter bij de National Highway 19 gepland, die van oorsprong de hoofdroute tussen oost en west in het noorden van India vormde.

De bouw van de autosnelweg was oorspronkelijk opgedeeld in vier segmenten;

  • Noida - Fategarh: 253 km
  • Fategarh - Dalmau: 305 km
  • Dalmau - Aurai: 211 km
  • Aurai - Ballia: 278 km

De oorspronkelijke plan voor de autosnelweg omvatte twee argumenten. De eerste reden was uiteraard de ontsluiting van talloze grote steden langs de Ganges. Uttar Pradesh is de meestbevolkte subdivisie ter wereld met 200 miljoen inwoners. Om overstromingen langs de Ganges tegen te gaan is een grote dijk gepland langs de rivier. De overheid van Uttar Pradesh wilde van de dijk gebruikmaken om er een autosnelweg met 2x4 rijstroken op aan te leggen. De snelweg wordt een tolweg met een concessie van 35 jaar.

De planvorming startte in 2007 op initiatief van de staat Uttar Pradesh en omvatte een 1.047 kilometer lange achtstrooks snelweg over de oever van de Ganges. De bouw kon echter niet starten na een uitspraak van het hooggerechtshof in Allahabad, waaruit bleek dat eerst een betere milieustudie uitgevoerd moest worden. Ook was permissie van de nationale overheid nodig.

Toekomst

Het uiteindelijke plan

Het uiteindelijke plan van de Ganga Expressway was een significant andere route dan oorspronkelijk gepland. In plaats van ten zuiden zal de Ganga Expressway ten noorden van de Ganges verlopen en juist alle grotere steden bypassen. De snelweg begint niet meer in Noida ten zuidoosten van Delhi, maar bij Meerut ten noordoosten van Delhi.

De eerste fase omvat 12 packages die aanbesteed worden, in totaal 594 kilometer tussen Meerut en Prayagraj (Allahabad).[1] Gedurende 2021-2022 zijn de gronden aangekocht.[2][3] Op 20 november 2021 werd milieugoedkeuring verkregen voor de Ganga Expressway.[4] De bouw van de eerste fase is op 18 december 2021 gestart.[5][6][7] De snelweg moet in januari 2025 gereed zijn.[8][9]

De tweede fase omvat een verlenging van Prayagraj (Allahabad) tot Ballia in het uiterste oosten van Uttar Pradesh. Deze volgt waarschijnlijk meer de route zoals het oorspronkelijk gepland was van Allahabad via Varanasi naar Ballia.

Referenties

Expressways in India

Cross-country routes:

Agra - Lucknow ExpresswayAhmedabad - Vadodara ExpresswayAhmedabad - Dholera ExpresswayAmas - Darbhanga ExpresswayBundelkhand ExpresswayDelhi - Dehradun ExpresswayDelhi - Jaipur ExpresswayDelhi - Meerut ExpresswayDelhi - Mumbai ExpresswayDurgapur ExpresswayGanga ExpresswayJaipur - Kishangarh ExpresswayLucknow - Kanpur ExpresswayNagpur - Mumbai ExpresswayPathankot - Ajmer ExpresswayPurvanchal ExpresswaySurat - Chennai ExpresswayTrans-Haryana ExpresswayUpper Ganga Canal ExpresswayVaranasi - Kolkata ExpresswayYamuna Expressway


Metropolitan routes:

Airport Expressway (Mumbai)Allahabad Bypass ExpresswayAmbala - Chandigarh ExpresswayBamroli - Althan ExpresswayBangalore Airport ExpresswayBangalore Elevated TollwayBangalore - Mysore ExpresswayBangalore Ring RoadChennai Bypass ExpresswayChennai Outer Ring RoadChennai Port - Maduravoyal ExpresswayDelhi - Gurgaon ExpresswayDelhi - Noida Direct FlywayDwarka ExpresswayEastern Expressway (Mumbai)Eastern Freeway (Mumbai)Eastern Peripheral Expressway (Delhi) • Hyderabad Elevated ExpresswayHyderabad Outer Ring RoadKona ExpresswayMumbai - Nashik ExpresswayMumbai - Pune ExpresswayNoida - Greater Noida ExpresswayWestern ExpresswayWestern Freeway MumbaiWestern Peripheral Expressway (Delhi)