Gateway Motorway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Australian Alphanumeric State Route M1.PNG
Gateway Motorway map.png
M1/M2
Begin Brisbane
Einde Drewvale
Lengte 48 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Bruce Highway

Afslagsymbool.svg Bracken Ridge

Afslagsymbool.svg Brighton

Afslagsymbool.svg Daegon

Afslagsymbool.svg Boondall

Afslagsymbool.svg Nudgee

Afslagsymbool.svg Eagle Farm

Afslagsymbool.svg Brisbane Airport

Afslagsymbool.svg Hamilton

Afslagsymbool.svg Brisbane City

Brug.svgTol.svg Gateway Bridge

Knooppuntsymbool.svg Port of Brisbane Motorway

Afslagsymbool.svg Tingalpa

Afslagsymbool.svg Carindale

Afslagsymbool.svg Mackenzie

Afslagsymbool.svg Eight Mile Plains

Knooppuntsymbool.svg Pacific Motorway

Afslagsymbool.svg Underwood City

Afslagsymbool.svg Kuraby

Afslagsymbool.svg Logan

Knooppuntsymbool.svg Logan Motorway

De Gateway Motorway, of M1 en M2, is een motorway in Queensland, Australië. De snelweg vormt de oostelijke bypass van Brisbane, en loopt vanaf de Bruce Highway in het noorden via de Pacific Motorway naar de Logan Motorway in het zuiden. De snelweg is 48 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Sir Leo Hielscher Bridges.

De Gateway Motorway takt zo'n 20 kilometer ten noorden van het centrum van Brisbane af van de Bruce Highway, de lange-afstandsweg naar Cairns in het verre noorden. De Gateway Motorway telt 2x2 rijstroken en slingert door de oostelijke voorsteden van Brisbane, op sommige punten dicht langs de kust. De snelweg bedient Brisbane Airport, en via diverse onderliggende schakels ook de stad Brisbane zelf. Ten oosten van Brisbane volgt de Gateway Bridge, een 2x3 tolbrug, met het tolstation aan de zuidzijde ervan. Hierna takt de Port of Brisbane Motorway af, die in zuidelijke richting alleen via een onderliggende link te bereiken is. De 2x2-snelweg loopt daarna verder zuidelijk door de zuidoostelijke voorsteden, met her en der wat bosgebied. Niet de gehele route loopt hierbij door continu bebouwd gebied. Ten zuiden van Brisbane kruist men de Pacific Motorway, de snelweg naar de Gold Coast en New South Wales. De 2x2-snelweg buigt dan iets naar het zuidwesten af, en eindigt op de Logan Motorway, de zuidelijke bypass van Brisbane.

Geschiedenis

De weg is in 1990 opengesteld, maar was destijds nog niet voltooid, ter hoogte van Brisbane Airport, ten noorden van de Gateway Bridge, lagen een aantal rotondes in de snelweg. Tussen 1990 en 1994 zijn fly-overs over de rotonde gebouwd, en vanaf 1994 werd de weg als motorway geclassificeerd.

De Sir Leo Hielscher Bridges tijdens de verbreding.

In het kader van de verbreding van de Gateway Motorway is een tweede Gateway Bridge gebouwd, die vanaf midden november 2010 2x6 rijstroken telt. De snelweg is noordelijker naar het oosten verlegd over een nieuw tracé. De bestaande snelweg is daarna hernoemd als Old Gateway Motorway. De tolpoorten zijn hierbij vervangen door een elektronisch tolsysteem. Tussen april 2010 en 30 juli 2011 is het deel zuidelijker tot aan de Pacific Motorway naar 2x3 rijstroken verbreed.

Tussen 2015 en 2018 is het noordelijk deel van de Gateway Motorway over 11 kilometer naar 2x3 rijstroken verbreed tussen Nudgee en Bracken Ridge.[1]

Toekomst

Er zijn na de upgrades voorlopig geen plannen voor de Gateway Motorway.

Verkeersintensiteiten

Op het noordelijk deel rijden dagelijks 67.000 tot 75.000 voertuigen.[2] Van het drukkere zuidelijke deel zijn geen gegevens bekend.

Referenties

  1. Northern Gateway Motorway to widen to six lanes | qt.com.au
  2. traffic census data | Queensland Government Data
Hoofdwegen en autosnelwegen in Queensland

Autosnelwegen: Airport LinkBruce HighwayCairns Southern MotorwayCentenary FreewayClem Jones TunnelCoomera ConnectorDouglas Arterial RoadGateway MotorwayInner City BypassIpswich MotorwayLegacy WayLogan MotorwayPacific MotorwayPort of Brisbane MotorwayRiverside ExpresswaySmith Street MotorwaySouth East FreewaySunshine MotorwayToowoomba Second Range CrossingWestern Freeway

Hoofdwegen: Balonne HighwayBarkly HighwayBarwon HighwayBrisbane Valley HighwayBruce HighwayBurnett HighwayCapricorn HighwayCarnarvon HighwayCunningham HighwayD'Aguilar HighwayDawson HighwayFlinders HighwayGore HighwayGregory HighwayKennedy HighwayLandsborough HighwayLeichhardt HighwayMitchell HighwayMoonie HighwayMount Lindesay HighwayNew England HighwayPalmerston HighwayPeak Downs HighwayWarrego Highway