Gazela Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mост Газела
E75.svg
Gazela Bridge.jpg
Overspant Sava
Rijstroken 2x3
Totale lengte 332 meter
Hoofdoverspanning 260 meter
Hoogte brugdek 23 meter
Openstelling 4 december 1970
Verkeersintensiteit 160.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Gazela Bridge (Servisch: Mост Газела / Most Gazela) is een stalen liggerbrug in Servië, gelegen in de hoofdstad Beograd (Belgrado). De brug overspant de rivier de Sava, de uiterst belangrijke A1/E75 loopt er overheen.

Kenmerken

De Gazela Bridge is een stalen liggerbrug van 332 meter lengte. De hoofdoverspanning bedraagt circa 260 meter, wat het tot één van de langste reguliere liggerbruggen van Europa maakt. Bijzonder is dat de brugpijlers schuin oplopen van de oevers. Het brugdek is 27,5 meter breed en ligt 23 meter boven de rivier de Sava. Over de brug loopt de A1 met 2x3 rijstroken, die Novi Beograd met Stari Beograd verbindt, de nieuwe en oude delen van de stad. Daarnaast verwerkt de brug veel doorgaand verkeer dat niet via de Ring Beograd rijdt.

Geschiedenis

De brug is tussen 1966 en 1970 aangelegd en was de eerste autoput van Servië. Met de groei van Novi Beograd vanaf de jaren '70 raakte de brug verstopt. Tegenwoordig is de brug het drukste wegvak van de Balkan. In 2010-2011 is de brug gerenoveerd. Toen in 2012 de naastgelegen Ada Bridge werd geopend, werd de Gazela Bridge wat ontlast van lokaal verkeer. De completering van de Ring Beograd moet de brug verder ontlasten van met name doorgaand vrachtverkeer.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 160.000 voertuigen van de Gazela Bridge gebruik, wat dit tot één van de drukste zesstrooks wegvakken van Europa maakt.

Referenties