GeauxPass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

GeauxPass (uitspraak: Go Pass) is het elektronische betaalsysteem van tolwegen in de Amerikaanse staat Louisiana. Het betreft een transponder in de vorm van een sticker.

Naam

Geaux is een Franse naam die veel voorkomt in Louisiana, met name de uitgang -eaux. Het is een regionale woordspeling op 'Go Pass'.

Systeem

De GeauxPass is een sticker met een RFID transponder die gekoppeld is aan een account. Deze sticker kan niet meer verwijderd worden na het aanbrengen. Als men door een tolpoort rijdt wordt het verschuldigde bedrag automatisch afgeschreven. Tot 31 december 2017 was er ook nog een klein 'kastje' als transponder, maar dat systeem is daarna beëindigd.[1]

De GeauxPass werkt niet op de Lake Pontchartrain Causeway. Deze tolautoriteit geeft zelf tags uit die niet compatibel zijn met andere systemen. Ook is GeauxPass niet compatibel met elektronische tolsystemen buiten Louisiana. Het gebruik van de sticker is minimaal, omdat het op slechts één tolweg gebruikt kan worden die buiten de doorgaande routes ligt.

Geschiedenis

De GeauxPass werd op 4 januari 1989 geïntroduceerd om elektronisch tol te betalen op de Crescent City Connection in New Orleans. Dit was één van de eerste tags in de Verenigde Staten. In 2013 werd deze verbinding tolvrij. Sinds 2009 kan de GeauxPass gebruikt worden op de Highway 1 elevated road. De GeauxPass kan op elke toekomstige tolweg in Louisiana gebruikt worden.

Lijst van tolwegen

Er is slechts één tolweg waar de GeauxPass gebruikt kan worden.

Zie ook

Externe links

Referenties