Autobahnähnliche Straße

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Gelbe autobahn)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De B6 bij Wernigerode, ten tijde van de opname een Autobahnähnliche Straße.
De L418 in Wuppertal.

Een Autobahnähnliche Straße, in de volksmond ook wel Gelbe Autobahn, heeft een wegontwerp dat op het ontwerp van een Autobahn lijkt in Duitsland. De weg kan zowel een Bundesstraße als een Kreisstraße of Landstraße zijn. De snelweg kan met diverse minimumeisen ontworpen zijn, maar heeft doorgaans minimaal 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen; het ontbreekt echter regelmatig aan volledige vluchtstroken en afritten zijn vaak krapper gebouwd. Er geldt niet noodzakelijkerwijs een snelheidslimiet op een Autobahnähnliche Straße. Op 1 januari 2023 was er 2.376 kilometer Autobahnähnliche Straße.[1]

Toepassing

Een Gelbe Autobahn wordt zo genoemd omdat deze geen blauwe Autobahn-bewegwijzering heeft, maar de standaard gele wegwijzers die in Duitsland op het onderliggend wegennet gebruikt worden. De manier van bewegwijzering zelf is doorgaans gelijk aan die op een Autobahn. Bij sommige Gelbe Autobahnen zijn geen verschillen te zien met een Autobahn, afgezien van de andere kleur op de bewegwijzering.

Redenen om een Gelbe Autobahn aan te leggen kunnen zijn dat de bevolking doorgaans positiever staat tegenover een expresweg dan een snelweg, hoewel dit voornamelijk een stukje psychologie is omdat beide wegtypen doorgaans weinig verschil uitmaken voor de omgeving. Daarnaast zijn de aanlegkosten van Gelbe Autobahnen doorgaans lager omdat deze een wat minder optimaal alignment mogen hebben. Daarnaast vervullen de Gelbe Autobahnen vaak slechts een regionale of zelfs lokale functie.

Autobahnähnliche Straßen zijn gedefinieerd in de RWB, de Richtlinien für die wegweisende Beschilderung außerhalb von Autobahnen. De bewegwijzering is geel op de meeste van dit soort wegen, maar wit in sommige stedelijke gebieden. De weg is doorgaans duidelijk minder uitgebouwd dan een Autobahn, maar heeft wel ongelijkvloerse kruisingen en een middenafscheiding. Vluchtstroken ontbreken regelmatig. Gelbe Autobahnen vormen regelmatig de restjes van oorspronkelijk geplande Autobahnen.

Bundesländer

De meeste Autobahnähnliche Straßen zijn al wat ouder, maar er worden nog steeds nieuwe bijgebouwd. Rondom Stuttgart is sprake van een netwerk; in andere gebieden, zoals de Rhein-Main, Rhein-Neckar en Rhein-Ruhr is sprake van een concentratie aan Autobahnähnliche Straßen, die korte aanvullingen vormen op het daar dichte Autobahnnetwerk. Sprake van een onderliggend netwerk is er niet; daarvoor liggen deze wegen teveel verspreid van elkaar.

In het noorden van Duitsland liggen ze vooral in en rond steden en als toevoerwegen van Autobahnen. Het oosten van Duitsland is minder bedeeld met Autobahnähnliche Straßen; alleen rond Berlin is een groter aantal van deze wegen te vinden, maar het hoofdwegennet van de stad is voornamelijk gelijkvloers en meerstrooks uitgebouwd. In Bayern zijn relatief weinig van deze wegen te vinden; alleen rondom Nürnberg is sprake van een groter aantal wegen.

Binnen de stadsstaten zoals Bremen, Hamburg plus het Saarland komen deze wegen weinig voor. In Thüringen en Sachsen zijn er relatief weinig te vinden, gevolgd door Brandenburg, Sachsen-Anhalt en Mecklenburg-Vorpommern. In de voormalige West-Duitse staten zijn er aanzienlijk meer, bijvoorbeeld in Schleswig-Holstein of Rheinland-Pfalz.

Autobahnähnliche Straßen steken zelden nationale grenzen over. Wel loopt er een aantal in grensgebieden, zoals in de buurt van Frankrijk en Denemarken.

Lijst van Autobahnähnliche Straßen

In onderstaande lijst is een overzicht opgenomen van alle Autobahnähnliche Straßen per Bundesland (staat), in de ruimste vorm van het begrip. In veel landen zou een groot deel als substandaard worden aangemerkt.

Het totale Autobahnähnliche netwerk is circa 2.344 kilometer lang.

Referenties

  1. voorlopig cijfer
Expresswegnamen in de wereld

Autobahnähnliche StraßeBrza cestaBrzi putDroga ekspresowaDual CarriagewayDrum expresExpresswayExpreswegHitra cestaKlasse GPMotortrafikkveiMotortrafikledRychlostní silniceRýchlostná cestaSchnellstraßeSchnellstroossSkorostni putishtaStroomwegSuperstradaVoie expressVía rápida