Geluidswal

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Geluidswal is een kunstmatige dijk die het geluid van een (verkeers)bron moet tegenhouden. In de praktijk zijn dit vaak (spoor)wegen. Een geluidswal wijkt af van een geluidscherm.

Toepassing

Geluidswallen zijn meestal begroeid met gras, struiken en vaak ook bomen, zodoende het geluid van verkeersbronnen tegen te houden. Een voordeel ten opzichte van een standaard geluidscherm is dat het bodemgebied akoestisch absorberend is en zodoende bijna geen geluid weerkaatst. Een nadeel van een geluidswal is de grotere oppervlakte die nodig is. Ook schermt een geluidswal door de grotere afstand van de wegas, vaak wat minder af dan een scherm.

Geluidswallen zijn er in alle soorten en maten, maar de meeste zijn tussen de 3 en 6 meter hoog. Met landscaping kan de geluidswal als onderdeel van de weg toch esthetisch worden weergegeven. Een geluidswal is in de meeste gevallen esthetischer dan een scherm, aangezien er groen op kan groeien.

Het akoestische verschil tussen een scherm en een geluidswal is te berekenen in een akoestisch model, maar beplanting en bomen die in de praktijk ook het geluid enigszins zullen verminderen, kunnen nog niet ingebracht worden vanwege het hoge detailniveau wat in de modellen ontbreekt. In de winter zal een geluidswal met beplanting ook minder geluid absorberen dan in de zomer, wanneer de beplanting vol in het blad staat. Geluidswallen worden vaak ook gebruikt om opvallende kunstwerken langs de (snel)weg neer te zetten.