Gemotoriseerd verkeer

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
verkeersbord C12: gesloten voor alle motorvoertuigen.

Onder gemotoriseerd verkeer wordt een motorvoertuig verstaan, in artikel 1 van het RVV omschreven als alle gemotoriseerde voertuigen behalve bromfietsen, fietsen met trapondersteuning en gehandicaptenvoertuigen, anders dan railvoertuigen.[1]

Voertuigcategorieën

Het gemotoriseerd verkeer is op te delen in diverse klassen.

Lengteklassen

Onder lengteklassen worden meestal asafstanden van minder dan 3,5 meter, 3,5 tot 7,5 meter en langer dan 7,5 meter verstaan. Deze klassen komen overeen met licht, middelzwaar en zwaar verkeer zoals vastgesteld in de Wet geluidhinder.

Voertuigklassen

Onder licht verkeer worden doorgaans personenauto's, motoren en personenauto's met aanhangers verstaan. Onder middelzwaar verkeer vallen bakwagens, kleine autobussen en grote bestelauto's al dan niet met aanhanger. Onder zwaar verkeer worden gelede vrachtwagens en grote autobussen zoals touringcars en lijnbussen verstaan.

Verkeerstellingen

Bij verkeerstellingen wordt het gemotoriseerd verkeer meestal in de voornoemde drie klassen ingedeeld. Een probleem kan ontstaan bij voertuigen die in een te zware klasse vallen, bijvoorbeeld een personenauto met kleine aanhanger heeft een asafstand van meer dan 3,5 meter, en wordt bij een telling ingedeeld als middelzwaar voertuig. Tegelijkertijd zijn er bestelauto's met lange aanhangers die onder de zware voertuigen worden geclassificeerd, of juist zandwagens die vanwege hun geringe asafstand soms als middelzwaar voertuig worden geclassificeerd. In mechanische verkeerstellingen is daardoor vaak een overwaardering van het vrachtverkeer (middelzwaar & zwaar).

Referenties