Geoga Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
거가 대교
Blank.png
Geoga Bridge.jpg
Overspant Japanse Zee
Rijstroken 2x2
Totale lengte 8.200 meter
Hoofdoverspanning 475 meter
Hoogte brugdek 52 meter
Openstelling 13-12-2010
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Geoga Bridge (Koreaans: 거가 대교) is een vaste oeververbinding in Zuid-Korea, bestaande uit drie tuibruggen en een afzinktunnel tussen Busan en het eiland Geoje.

Kenmerken

De Geoga Bridge, ook wel bekend als de Busan-Geoje Fixed Link is een 8,2 kilometer lange verbinding tussen Busan en het eiland Geoje en overspant een deel van de Japanse Zee. De verbinding bestaat uit een oostelijke afzinktunnel van 3.200 meter lengte. Deze tunnel ligt 48 meter onder de zeespiegel. De tunnel bestaat uit tunnelsegmenten van 180 meter lengte.

Westelijk van de tunnel volgt een overgang naar de eerste en grootste tuibrug via een kunstmatig eiland. Deze tuibrug is 1.870 meter lang en heeft een hoofdoverspanning van 475 meter. Het brugdek ligt 52 meter boven zee en heeft pylonen van 156 meter hoog.

Daarna volgt de westelijkste overspanning via een klein eilandje, een 1.650 meter lange dubbele tuibrug met twee overspanningen en drie pylonen met twee hoofdoverspanningen van 230 meter. De brugpylonen zijn 102 meter hoog en de vrije doorvaart onder deze brug bedraagt 36 meter.

Over de brug loopt een autoweg met 2x2 rijstroken. Over de brug loopt de Highway 58 die Busan met het eiland Geoje verbindt.

Geschiedenis

Het eiland Geoje telt 243.000 inwoners en was voorheen vanaf de nabijgelegen metropool Busan slecht bereikbaar. Men moest via een omweg een 3,5 uur lange route over de weg of via een veerdienst die twee uur in beslag nam. Om deze reistijd te verbeteren is de vaste oeververbinding aangelegd. De verbinding kon niet volledig uit een brug bestaan, omdat westelijk van Busan en noordelijk van de verbinding een groot nieuw haventerrein van Busan ontwikkeld is.

De brug is aangelegd als een PPS-project. De aanleg begon in december 2004 en de brug is eind 2010 voltooid en op 13 december 2010 opengesteld voor het verkeer. De brug was de eerste drie weken tolvrij, sinds 1 januari 2011 wordt tol geheven. De aanlegkosten bedroegen 1446,9 miljard won of circa € 1 miljard. De kosten worden voor een kwart gedragen door de Zuid-Koreaanse overheid, de rest wordt met tolheffing terugverdiend.

De verbinding vestigde enkele records. Het was de eerste afzinktunnel in Zuid-Korea en tevens de diepste ter wereld bij openstelling. Tevens was het de op één na langste afzinktunnel.

Tol

De brug is een tolweg. De tol bedroeg in 2013 10.000 won (€ 6,90).

Referenties