George Massey Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Massey Tunnel
Highway 99 BC.png
George Massey Tunnel.jpg
Kruist Fraser River
Lengte 629 meter
Openstelling 23-05-1959
Intensiteit 82.000 mvt/dag
Locatie kaart

De George Massey Tunnel is een afzinktunnel in Canada, gelegen nabij Vancouver in British Columbia. De tunnel gaat onder de Fraser River door en is een onderdeel van de Highway 99.

Kenmerken

De George Massey Tunnel is een 629 meter lange tweebuizige afzinktunnel met 2x2 rijstroken. De tunnel is de westelijkste verbinding over/onder de Fraser River in de regio Vancouver. De tunnel heeft een contraflow systeem, waarbij in de spitsrichting 3 rijstroken en in de tegenspitsrichting 1 rijstrook ingezet kan worden. De tunnel ligt 22 meter onder de zeespiegel en is de laagstgelegen weg van Canada en de enige die onder zeeniveau loopt. Andere kuststeden hebben geen tunnels.

Geschiedenis

De George Massey Tunnel is tussen 1957 en 1959 aangelegd volgens de zinkmethode. De tunnel is op 23 mei 1959 opengesteld, met een formele openstellingsceremonie op 15 juli 1959 in bijzijn van Queen Elizabeth II. Oorspronkelijk was de tunnel de Deas Island Tunnel genaamd, maar in 1967 hernoemd naar George Massey, een lokale politicus die voorstander van een vaste verbinding onder de Fraser River was. De tunnel was oorspronkelijk een tolweg, tot in 1964 de tol geschrapt werd op alle oeververbindingen in de rivierdelta van de Fraser River.

Toekomst

Een render van de nieuwe George Massey Tunnel.
Een render van de brug die de George Massey Tunnel had moeten vervangen.

Het was gepland om de George Massey Tunnel te vervangen door een grote tuibrug met 2x5 rijstroken en HOV lanes. De huidige tunnel is verouderd, filegevoelig en een risico bij een aardbeving.[1] De bouw van de nieuwe brug startte met een ceremonie op 5 april 2017,[2] maar kort daarna volgden verkiezingen met een wisseling van de macht, waarbij het project heroverwogen is.[3] In 2020 was de keuze tussen een achtstrooks afzinktunnel of een brug met 2x4 rijstroken.[4] De kosten daarvan werden aanvankelijk geraamd op $ 3,5 miljard, in 2021 werden geraamd op $ 4,15 miljard, met een geplande opening medio 2030.[5] De nieuwe tunnel wordt tolvrij.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 82.000 voertuigen door de tunnel.

Zie ook

Referenties

Bruggen in de regio Vancouver

Alex Fraser BridgeGeorge Massey TunnelGolden Ears BridgeIronworkers Memorial Second Narrows CrossingLions Gate BridgePattullo BridgePitt River BridgePort Mann Bridge