George Washington Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Washington Bridge
I-95.svg
George Washington Bridge.jpg
Overspant Hudson River
Rijstroken 2x3 + 2x4
Totale lengte 1.450 meter
Hoofdoverspanning 1.067 meter
Hoogte brugdek 65 meter
Openstelling 24-10-1931
Verkeersintensiteit 280.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De George Washington Bridge is een hangbrug in de Verenigde Staten. De brug overspant de Hudson River, die de grens vormt tussen de staten New Jersey en New York, preciezer Fort Lee met Manhattan. De brug is één van de drukste bruggen ter wereld met in 2006 297.340 voertuigen per etmaal, maar momenteel ligt dat wat lager. Over de brug loopt de Interstate 95 en eveneens de US 1, US 9 en de US 46. Opvallend aan de brug zijn de dubbeldeks brugdekken.

Kenmerken

De George Washington Bridge is in totaal 1.450 meter lang, en de hoofdoverspanning bedraagt 1.067 meter. De pylonen zijn 184 meter hoog en het brugdek ligt 65 meter boven de Hudson River. Het brugdek is 36 meter breed, met 2x4 rijstroken op het bovenste dek en 2x3 rijstroken op het onderste dek. De oostelijke pyloon aan de kant van New York staat op het vasteland, de pyloon aan de kant van New Jersey staat net in het water, tegen de oever aan. Het tolstation bevindt zich aan de kant van New Jersey, tol wordt alleen richting Manhattan geheven. Direct ten westen van de brug bevindt zich het knooppunt met de Palisades Interstate Parkway, ten oosten van de brug is een knooppunt met de Henry Hudson Parkway. Vanwege de hoogteverschillen heeft de George Washington Bridge vrijwel geen aanbruggen.

Geschiedenis

De aanleg van de brug begon in oktober 1927, een project van de Port of New York Authority. Op 25 oktober 1931 opende de brug na 4 jaar van aanleg. De brug werd eerst de Hudson River Bridge genoemd, maar is daarna vernoemd naar George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten. Toen de brug opende had deze de langste overspanning ter wereld met 1.067 meter, wat bijna het dubbele was van de oude recordhouder, de Ambassador Bridge tussen Detroit en Windsor in Canada. De totale lengte is bijna 1,5 kilometer.

Ten tijde van de opening telde de brug 2x3 rijstroken. In 1946 kwamen twee extra rijstroken beschikbaar op wat nu het bovenste dek is. Een tweede lager niveau opende op 29 augustus 1962. De capaciteit nam met 75% toe en het is momenteel nog steeds de enige dubbeldeksbrug ter wereld met 14 rijstroken, 8 boven en 6 onder. Het was origineel de bedoeling het frame van beton te voorzien, maar de Grote Depressie zorgde ervoor dat het frame versoberd werd opgeleverd zonder beton. Tot op de dag van vandaag is dat nog zo. Voertuigen met een HAZMAT-status (Hazardous Materials, gevaarlijke stoffen) mogen niet van het onderste dek gebruikmaken. Aan de New Jerseyzijde hangt de grootste Amerikaanse vlag ter wereld van 27 bij 18 meter.

Toekomst

Het onderste niveau van de George Washington Bridge.

Tussen 2016 en 2024 wordt de George Washington Bridge en aansluitende infrastructuur voor $ 1,9 miljard gerenoveerd. Het grootste deelproject hiervan is het vervangen van alle verticale hangkabels. Deze hangkabels verbinden de hoofdkabels met het brugdek en zijn in paren van vier gemonteerd. In totaal zijn er 592 hangkabels die allemaal vervangen worden. Bij de werkzaamheden worden tijdelijke hangkabels geïnstalleerd terwijl de oude vervangen worden door nieuwe. Men is dan op maximaal vier plekken tegelijkertijd bezig om de hangkabels te vervangen. De werkzaamheden aan de hangkabels duren van 2017 tot 2024.

Tevens worden de hoofdkabels gerenoveerd en wordt een nieuw systeem geïnstalleerd dat de luchtvochtigheid in de hoofdkabels op 40% houdt, zodat deze niet gaan roesten. Ook worden de kunstwerken van diverse verbindingswegen en kruisende wegen vervangen of gerenoveerd, waaronder het knooppunt met de Palisades Interstate Parkway. Daarnaast wordt het wegdek opnieuw geasfalteerd, wat deels in 2016 al uitgevoerd is.

Wegverbindingen

De George Washington Bridge is een vitale verbinding in het noordoosten van de Verenigde Staten. Alhoewel er meer brugverbindingen in de regio New York City zijn, is er geen enkele zo belangrijk als de George Washington Bridge. Bijna al het doorgaande verkeer langs de oostkust maakt van deze brug gebruik aangezien de Interstate 95 er overheen gaat. Tevens is de brug van belang voor regionaal en lokaal verkeer tussen de voorsteden van New York in New Jersey, Manhattan en het voorstedelijk gebied op Long Island en ten noorden van New York. Aan de kant van New York sluit de 12 rijstroken tellende Trans Manhattan Expressway aan op de George Washington Bridge. Even ten westen van de brug eindigt de Interstate 80, een lange-afstands oost-westverbinding en de Palisades Parkway die vanuit het noorden komt. Vanuit het zuiden komen de US 1, 9 en 46. Aan de kant van Manhattan kruist men direct na de brug de Henry Hudson Parkway, die langs de westkust van Manhattan loopt. Aan het einde van de brug in Manhattan ligt tevens een forenzenbusterminal boven de snelweg.

Tol

De George Washington Bridge is een tolweg, in het beheer van de Port Authority.[1] De tol wordt alleen richting New York geheven en de toltarieven zijn hetzelfde als voor de Holland Tunnel, Lincoln Tunnel, Bayonne Bridge, Goethals Bridge en Outerbridge Crossing.

Het toltarief is afhankelijk van het tijdstip en of men een E-ZPass heeft. In 2018 bedroeg de tol cash $ 15 gedurende de hele dag, $ 12.50 in de spits met E-ZPass en $ 10.50 buiten de spits met E-ZPass. Verkeer betaalt feitelijk in één keer voor de retourrit.

Het tolplein ligt aan de kant van New Jersey aangezien op Manhattan geen plek is voor een groot tolplein. De files voor dit tolplein zijn gedurende de hele dag aanzienlijk en meestalmeerdere kilometers lang. Tijdens spitsuur kost het passeren van dit tolplein, die feitelijk een cordonheffing is rond Manhattan, al snel 45 minuten extra reistijd. Fietsers en wandelaars kunnen gratis over de brug via het bovenste dek wat spectaculair uitzicht geeft over New York City. De brug brengt ongeveer 6 miljoen dollar per dag op aan tolgelden.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks gemiddeld 280.000 voertuigen over de George Washington Bridge, wat het tot één van de drukste hangbruggen ter wereld maakt. De San Francisco-Oakland Bay Bridge in California verwerkt een vergelijkbare hoeveelheid verkeer, maar heeft minder rijstroken (2x5). Files op de brug zijn vooral een gevolg van gebrek aan capaciteit door Manhattan en de Bronx, de brug zelf heeft ruim voldoende capaciteit voor een dergelijke verkeersintensiteit. 1,5 kilometer ten oosten van de brug bedraagt de doorgaande capaciteit slechts 2x3 rijstroken ter hoogte van de I-87.

Alternatieven

Voor doorgaand verkeer langs de oostkust zijn er ruwweg 2 alternatieven. Er zijn meerdere oeververbindingen in de regio, maar de meeste daarvan eindigen in Manhattan en zijn niet geschikt voor doorgaand verkeer. Zuidelijker dan de GWB kan met de Interstate 278 nemen via Staten Island, Brooklyn en Queens. Behalve de hogere tol moet men hier ook rekening houden met enorme congestie en een langere reisafstand via snelwegen met minder rijstroken dan in New Jersey. Noordelijker ligt de Tappan Zee Bridge, welke de Interstate 287 draagt, de grote westelijke en noordelijke ringweg van New York. De afstand is significant langer en kent ook tijdens spitsuur korte files. Ook deze brug is een tolbrug. Alleen bij extreme congestie voor de tolpoorten van de GWB is dit een sneller alternatief.

Referenties

Snelwegen in de metropool New York City

Interstate 78Interstate 80Interstate 87Interstate 95 (NJ) (NJ) • Interstate 95 (NY) (NY) • Interstate 95 (CT) (CT) • Interstate 195Interstate 278Interstate 280Interstate 287 (NJ) (NJ) • Interstate 287 (NY) (NY) • Interstate 295Interstate 478Interstate 495Interstate 678Interstate 684Interstate 695Interstate 895


Belt ParkwayBronx River ParkwayFranklin D. Roosevelt DriveGrand Central ParkwayHenry Hudson ParkwayHutchinson River ParkwayJackie Robinson ParkwayKorean War Veterans ParkwayMosholu ParkwayNassau Expressway

Briarcliff-Peekskill ParkwayCross County ParkwayMerritt ParkwayPalisades Interstate ParkwaySaw Mill River ParkwaySprain Brook ParkwayTaconic State Parkway

Babylon-Northport ExpresswayHeckscher State ParkwayLoop ParkwayMeadowbrook State ParkwayNorthern State ParkwayRobert Moses CausewaySagtikos State ParkwaySeaford-Oyster Bay ParkwaySouthern State ParkwaySunken Meadow State ParkwaySunrise HighwayWantagh State Parkway


Bayonne BridgeBronx-Whitestone BridgeBrooklyn BridgeBrooklyn-Battery TunnelGeorge Washington BridgeGoethals BridgeHenry Hudson BridgeHolland TunnelLincoln TunnelManhattan BridgeOuterbridge CrossingRobert F. Kennedy BridgeQueensboro BridgeQueens-Midtown TunnelThrogs Neck BridgeVerrazano-Narrows BridgeWilliamsburg Bridge

Oeververbindingen over de Hudson River tussen New York City en Albany

Verrazano-Narrows BridgeLincoln TunnelHolland TunnelGeorge Washington BridgeTappan Zee BridgeBear Mountain BridgeNewburgh-Beacon BridgeMid-Hudson BridgeKingston-Rhinecliff BridgeRip Van Winkle BridgeCastleton BridgeDunn Memorial BridgePatroon Island Bridge