Georgië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Georgia.svg
საქართველო - Sakartvelo
Georgië.png
Hoofdstad Tbilisi
Oppervlakte 69.700 km²
Inwonertal 3.720.000
Lengte wegennet 18.800 km
Lengte snelwegennet 150 km
Eerste snelweg circa 1988[1]
Benaming snelweg ავტოსტრადა
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode GE

niet te verwarren met de Amerikaanse staat Georgia.

Deze pagina bevat letters uit het Georgisch alfabet. Deze zijn mogelijk niet zichtbaar.

Georgië (Georgisch: საქართველო, Sakartvelo) is een land in de Kaukasus, op de grens van Europa en Azië. Het land ligt aan de noordwestzijde van de Kaukasus, aan de Zwarte Zee en telt 3,7 miljoen inwoners. Het land is bijna twee maal zo groot als Nederland en de hoofdstad is Tbilisi.

Inleiding

Georgië is een klein land dat in het noorden aan Rusland, in het oosten aan Azerbeidzjan en in het zuiden aan Armenië en Turkije grenst. Het land is vrij langgerekt, en meet maximaal 600 kilometer van oost naar west en 190 kilometer van noord naar zuid. De hoofdrug van de Kaukasus ligt in het noorden van het land, met Mount Shkhara als hoogste punt met 5.201 meter hoogte. De lage Kaukasus liggen in het zuiden van het land, met name langs de grenzen met Turkije en Armenië. Het midden van het land is feitelijk een brede vallei, waarbij het lagere Likhigebergte de vallei splitst in een oost- en westdeel, waar de hoofdstad Tbilisi in het midden van gelegen is. Er zijn twee belangrijke rivieren; de Rioni en Mtkvari. Het landschap varieert sterk en het land staat bekend om zijn natuurschoon, variërend van gematigde tropische bossen tot gletsjers en eeuwige sneeuw. Grote delen van Georgië zijn bebost, veel meer dan bijvoorbeeld zijn zuidelijke buur Armenië. Westelijk Georgië heeft een vochtig subtropisch klimaat. Op grotere hoogte valt hier in de winter erg veel sneeuw. Naar het oosten toe heeft Georgië meer een landklimaat.

De hoofdstad is Tbilisi, waar ruim 1 miljoen mensen wonen. Andere grotere steden zijn Kutaisi, Batumi en Rustavi, allen tussen 100.000 en 200.000 inwoners tellend. Georgië is een vrij arm land dat de overgang van de geplande Sovjeteconomie naar de vrije markteconomie niet goed heeft kunnen maken. Daarnaast heeft het land een slepend conflict met buurland Rusland, wat in 2008 tot een korte oorlog leidde om de regio Zuid-Ossetië. De regio Abchazië heeft zich eenzijdig onafhankelijk verklaard wat door bijna geen enkel land erkend wordt. Het heeft officieel de status van autonome republiek, maar is de facto onafhankelijk. De zuidwestelijke regio Adjara is eveneens een autonome republiek.

Georgië is een democratisch land alhoewel het niveau van de democratie wel eens in twijfel wordt getrokken. Het onderhoudt goede relaties met het westen en de buurlanden Turkije, Armenië en Azerbeidzjan. Het land behoort tot de Raad van Europa en heeft interesse getoond in een lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO. In recentere jaren heeft Georgië economisch gezien grote vooruitgang geboekt, alhoewel het land relatief arm is.

Wegennet

Het hoofdwegennet van Georgië.

Georgië heeft een beperkt wegennet, wat mede komt door de grote bergachtige gebieden in het noorden en het zuiden, waardoor het meeste verkeer in de centrale regio's plaatsvindt, met name voor oost-westverkeer. Georgië is tevens van belang als transitland voor vrachtverkeer vanaf Rusland naar Armenië en Azerbeidzjan. Wel is Georgië van belang voor verkeer van Turkije naar Armenië en vice-versa omdat de Turks-Armeense grens gesloten is. Ook is Georgië een relatief belangrijk doorvoerland voor Azerbeidzjan, met vrachtverkeer vanaf de Zwarte Zeehavens in Georgië naar Azerbeidzjan.

In Georgië is één doorgaande snelweg, die vanaf Tbilisi naar het westen loopt. Deze wordt geleidelijk in westelijke richting naar de Zwarte Zeekust te uitgebreid. Verder zijn er her en der rondwegen met snelwegachtige karakteristieken. De instabiele situatie in Abchazië en Zuid-Ossetië heeft het verkeer in deze regio's feitelijk platgelegd. Er is een tunnel vanuit Zuid-Ossetië naar Rusland door de Kaukasus, maar vanwege het conflict in Zuid-Ossetië is deze gesloten voor het doorgaande verkeer.

Flag of Georgia.svg Snelwegen en hoofdwegen in Georgië Flag of Georgia.svg

GE S1.pngGE S2.pngGE S3.pngGE S4.pngGE S5.pngGE S6.pngGE S7.pngGE S8.pngGE S9.pngGE S10.pngGE S11.pngGE S12.png


Europese wegen

Diverse E-wegen verlopen door Georgië.

Europese wegen in Georgië

E60E70E97E117E691E692E001


Asian Highways

Asian Highways in Georgië

AH5AH81AH82


Wegnummering

De hoofdwegen hebben de prefix "S", wat van de Georgische naam van het land komt, Sakartvelo. De prefix S wordt als de Georgische ს weergegeven op de bewegwijzering. De hoofdwegen hebben de nummers S1 t/m S9, waarbij de S1 de langste weg is vanaf Tbilisi naar het uiterste noordwesten van het land. De S2 takt daar vanaf en loopt naar de Turkse grens. De S3 loopt vanaf Tbilisi naar de Russische grens in het noorden, de S4 is de route van Tbilisi naar de Azerbeidzjaanse grens. De S5 loopt vanaf Tbilisi naar het oosten, als alternatieve route naar Azerbeidzjan. De S6 en S7 lopen vanaf de regio Tbilisi naar Armenië en de S8 loopt naar het binnenland van Turkije. De S9 vormt een regionale bypass ten oosten van Tbilisi.

Bewegwijzering

De S1 in Georgië.

Snelwegen hebben groene borden met witte letters, overige borden zijn blauw met witte letters. Tussen de prefix en het wegnummer zit een koppelstreepje, bijvoorbeeld ს-1. Op de snelweg S1 tussen Tbilisi en Gori wordt regelmatiger het E-nummer (E60) aangegeven. Op oudere borden en in andere delen van het land worden E-nummers sporadisch en weinig consequent gebruikt. De bewegwijzering is zowel in het Georgisch als het Engels en in kapitaalschrift. Af en toe komen er borden uit de Sovjettijd voor met zowel Cyrillisch als Georgisch schrift, met name in afgelegen gebieden.

Externe links

Georoad.ge

Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgMacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea

  1. S1 tussen Tbilisi en Mtskheta