Georgië

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Georgia.svg
საქართველო - Sakartvelo
Georgië.png
Hoofdstad Tbilisi
Oppervlakte 69.700 km²
Inwonertal 3.720.000
Lengte wegennet 18.800 km
Lengte snelwegennet 150 km
Eerste snelweg circa 1988[1]
Benaming snelweg ავტოსტრადა
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode GE

niet te verwarren met de Amerikaanse staat Georgia.

Georgië (Georgisch: საქართველო, Sakartvelo) is een land in de Kaukasus, op de grens van Europa en Azië. Het land ligt aan de noordwestzijde van de Kaukasus, aan de Zwarte Zee en telt 3,7 miljoen inwoners. Het land is bijna twee maal zo groot als Nederland en de hoofdstad is Tbilisi.

Inleiding

Geografie

Georgië is gelegen aan de Zwarte Zee in de Kaukasus. Het land grenst aan Rusland, Azerbeidzjan, Armenië en Turkije. Tot Georgië worden twee afvallige republieken gerekend; Abchazië en Zuid-Ossetië. Het land bestaat uit een grote centrale vallei, met de Grote Kaukasus in het noorden en de Kleine Kaukasus in het zuiden. De 5.201 meter hoge Shkhara is het hoogste punt van Georgië. Een groot deel van het grensgebied tussen Georgië en Rusland bestaat uit ontoegankelijk hooggebergte met toppen tussen 3.500 en 5.000 meter. De Kleine Kaukasus in het zuiden kent toppen tot circa 3.000 meter. Het centrale zuiden bestaat uit een hoogvlakte op 1.700 tot 2.000 meter hoogte, één van de grootste van dit type in de Kaukasus.

Georgië wordt afgewaterd door twee grote rivieren, de Rioni in het westen en de Kura in het oosten. Een groot deel van Georgië watert naar de Zwarte Zee af, maar het oosten watert via de Kura naar de Kaspische Zee af. De waterscheiding is een circa 900 meter hoge bergpas nabij Kashuri.

Het land heeft verschillende klimaatzones. Het heeft subtropische karakteristieken in het westen en continentale karakteristieken in het oosten, met een meer alpien klimaat in met name het noorden, maar ook het zuiden. De bergen in het noorden zijn het hele jaar door met sneeuw bedekt. De kuststreek rond Batumi is subtropisch, hier groeien palmbomen. Het zuidoosten is veel droger, er heerst een steppe-klimaat. De gemiddelde maximumtemperatuur in Tblisi varieert van 7°C in de winter tot 31°C in de zomer. In Batumi ligt dit tussen 10°C en 26°C. In Batumi valt 2400 mm regen per jaar, in Tbilisi slechts 500 mm.

Demografie

Het inwonertal van Georgië groeide van 3,5 miljoen in 1950 tot 5,5 miljoen in 1990, als onderdeel van de Sovjetunie. Daarna scheidden Abchazië en Zuid-Ossetië zich af, het inwonertal van het resterende deel van Georgië zette daarna een krimp in, typerend voor veel ex-Sovjetlanden. Het inwonertal kromp van 4,8 miljoen in 1993 naar 3,8 miljoen in 2010.

Met afstand de grootste stad is de hoofdstad Tbilisi, dat circa 1,1 miljoen inwoners telt, iets minder dan een derde van het totale inwonertal. Batumi, Kutaisi en Rustavi zijn de drie andere grotere steden met elk 120.000 tot 150.000 inwoners. De overige steden zijn kleiner dan 50.000 inwoners.

In de census van 1989 maakten Georgiërs 71% van de bevolking uit, gevolgd door Armenen (8%), Azeri's (6%) en Russen (6%). Kleinere groepen vormden Ossetiërs, Abchaziërs, Oekraïeners en Grieken. De census van 2014 registreerde geen inwoners van Zuid-Ossetië en Abchazië, het aandeel Georgiërs lag daarom een stuk hoger met 87%, gevolgd door Azeri's (6%) en Armenen (5%).

In Georgië wordt het Georgisch gesproken, een taal dat geen directe verwanten heeft in de grote taalgroepen in de regio. Het Georgisch heeft zijn eigen alfabet, dat geen directe verwanten heeft, alhoewel de alfabetische volgorde vergelijkbaar is met het Griekse alfabet.

Economie

Sinds de val van de Sovjetunie heeft Georgië een markteconomie ingevoerd. Door het wegvallen van de Sovjetmarkt en conflicten met Zuid-Ossetië en Abchazië zorgden echter voor een economische instorting, de economie kromp tussen 1989 en 1994 met 75%. Begin 21e eeuw begon de economie van het land weer op te krabbelen, in 2007 was Georgië één van de snelstgroeiende economieën in Oost-Europa. Het land heeft echter te maken met relatief hoge werkloosheid en een betrekkelijk laag welvaartsniveau. Het BBP per inwoner ligt wat hoger dan Armenië, maar lager dan Azerbeidzjan en Rusland. De armoede is wel fors verminderd, van 54% in 2001 naar 10% in 2015. De voornaamste exportproducten van Georgië zijn mijnbouwproducten en olie. Landbouwproducten spelen een kleinere rol. Het toerisme neemt in belang toe, maar het land trekt nog weinig toeristen van buiten de directe regio.

Geschiedenis

Het land Georgië ontstond al in de oudheid als een serie koninkrijken, dat zijn gouden eeuw in de midden tot late middeleeuwen bereikte met het Koninkrijk Georgië in de 11e en 12e eeuw, het besloeg toen bijna de hele Kaukasus van de Zwarte Zee tot de Kaspische Zee. Het koninkrijk viel daarna uiteen door de invloed van grote machten zoals de Ottomanen, Mongolen en Iraanse dynastieën. Eind 18e eeuw zocht Georgië een alliantie met het Russische Rijk en werd hiertoe in 1801 geannexeerd. Na de Russische revolutie van 1917 werd het kortstondig een zelfstandig land, de Democratische Republiek Georgië die tussen 1918 en 1921 bestond en ook delen van het huidige noordoosten van Turkije omvatte. Het werd vervolgens ingelijfd als onderdeel van de Sovjetunie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten circa 700.000 Georgiërs aan de kant van de Russen tegen de Duitsers. De Sovjetleider Stalin kwam uit Georgië. Op 9 april 1991 verklaarde Georgië zich onafhankelijk van de Sovjetunie. Later dat jaar brak de Georgische burgeroorlog uit, waarna Zuid-Ossetië en Abchazië zich afscheidden. Na de Rozenrevolutie van 2003 volgde Georgië een duidelijk pro-Europese koers, maar de relaties met Rusland verslechterden, wat leidde tot een korte oorlog met Rusland in 2008.

Wegennet

Het hoofdwegennet van Georgië.

Georgië heeft een beperkt wegennet, wat mede komt door de grote bergachtige gebieden in het noorden en het zuiden, waardoor het meeste verkeer in de centrale regio's plaatsvindt, met name voor oost-westverkeer. Georgië is tevens van belang als transitland voor vrachtverkeer vanaf Rusland naar Armenië en Azerbeidzjan. Wel is Georgië van belang voor verkeer van Turkije naar Armenië en vice-versa omdat de Turks-Armeense grens gesloten is. Ook is Georgië een relatief belangrijk doorvoerland voor Azerbeidzjan, met vrachtverkeer vanaf de Zwarte Zeehavens in Georgië naar Azerbeidzjan.

In Georgië is één doorgaande snelweg, die vanaf Tbilisi naar het westen loopt. Deze wordt geleidelijk in westelijke richting naar de Zwarte Zeekust te uitgebreid. Verder zijn er her en der rondwegen met snelwegachtige karakteristieken. De instabiele situatie in Abchazië en Zuid-Ossetië heeft het verkeer in deze regio's feitelijk platgelegd. Er is een tunnel vanuit Zuid-Ossetië naar Rusland door de Kaukasus, maar vanwege het conflict in Zuid-Ossetië is deze gesloten voor het doorgaande verkeer.

Flag of Georgia.svg Snelwegen en hoofdwegen in Georgië Flag of Georgia.svg

GE S1.pngGE S2.pngGE S3.pngGE S4.pngGE S5.pngGE S6.pngGE S7.pngGE S8.pngGE S9.pngGE S10.pngGE S11.pngGE S12.png


Europese wegen

Diverse E-wegen verlopen door Georgië.

Europese wegen in Georgië

E60E70E97E117E691E692E001


Asian Highways

Asian Highways in Georgië

AH5AH81AH82


Wegnummering

De hoofdwegen hebben de prefix "S", wat van de Georgische naam van het land komt, Sakartvelo. De prefix S wordt als de Georgische ს weergegeven op de bewegwijzering. De hoofdwegen hebben de nummers S1 t/m S9, waarbij de S1 de langste weg is vanaf Tbilisi naar het uiterste noordwesten van het land. De S2 takt daar vanaf en loopt naar de Turkse grens. De S3 loopt vanaf Tbilisi naar de Russische grens in het noorden, de S4 is de route van Tbilisi naar de Azerbeidzjaanse grens. De S5 loopt vanaf Tbilisi naar het oosten, als alternatieve route naar Azerbeidzjan. De S6 en S7 lopen vanaf de regio Tbilisi naar Armenië en de S8 loopt naar het binnenland van Turkije. De S9 vormt een regionale bypass ten oosten van Tbilisi.

Bewegwijzering

De S1 in Georgië.

Snelwegen hebben groene borden met witte letters, overige borden zijn blauw met witte letters. Tussen de prefix en het wegnummer zit een koppelstreepje, bijvoorbeeld ს-1. Op de snelweg S1 tussen Tbilisi en Gori wordt regelmatiger het E-nummer (E60) aangegeven. Op oudere borden en in andere delen van het land worden E-nummers sporadisch en weinig consequent gebruikt. De bewegwijzering is zowel in het Georgisch als het Engels en in kapitaalschrift. Af en toe komen er borden uit de Sovjettijd voor met zowel Cyrillisch als Georgisch schrift, met name in afgelegen gebieden.

Externe links

Georoad.ge

Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgNoord-MacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea

  1. S1 tussen Tbilisi en Mtskheta