Ghana

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Ghana.svg
Ghana
Ghana.png
Hoofdstad Accra
Oppervlakte 238.535 km²
Inwonertal 27.043.000
Lengte wegennet 9.955 km
Lengte snelwegennet 20 km
Eerste snelweg 1965[1]
Benaming snelweg Motorway
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode GH

Ghana, vroeger ook wel Goudkust is een middelgroot land in het westen van Afrika. Het land is circa 6 keer zo groot als Nederland en telt 27 miljoen inwoners. De hoofdstad is Accra.

Inleiding

Ghana heeft een zuidkust aan de Atlantische Oceaan, de Goudkust genaamd. Het land grenst in het westen aan Côte d'Ivoire, in het noorden aan Burkina Faso en in het oosten aan Togo. Het land meet 700 kilometer van noord naar zuid en 440 kilometer van oost naar west. Naast de hoofdstad Accra zijn ook Kumasi en Tamale van belang. Het binnenland van Ghana wordt gedomineerd door het Voltameer, een immens stuwmeer. De rest van het land is voornamelijk heuvelachtig, met een aantal hogere bergruggen in het zuiden, met de Mount Afadjato op 885 meter. Het zuiden van Ghana bestaat uit tropische bossen, het noorden uit savannes.

Ghana werd in 1957 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, het eerste land ten zuiden van de Sahara wat onafhankelijkheid kreeg. Vanaf eind jaren 60 tot begin jaren 80 volgde een serie coups, waarna een dictatuur begon tot begin jaren 90. Sindsdien is Ghana een stabiele democratie. Ghana heeft veel grondstoffen zoals goud, diamanten en bauxiet. Het inkomen is $ 1.600 per inwoner, en geldt als één van de meer stabielere economieën van Afrika. In Ghana wordt voornamelijk Engels gesproken, in de overheid, media en op school. Daarnaast worden er veel lokale talen gesproken.

Wegennet

Het wegennet van Ghana is niet bijzonder uitgebreid, wat mede komt door de positie van het Voltameer. Het verharde wegennet is met bijna 10.000 kilometer echter wel één van de meest uitgebreide van West-Afrika. Vanuit de hoofdstad Accra lopen drie hoofdwegen, een kustweg naar Abidjan in Côte d'Ivoire, een kustweg naar Lomé in Togo, en een route naar Kumasi in het binnenland, die weer splitst in een route naar Côte d'Ivoire en een route via Tamale naar Ouagadougou in Burkina Faso. Met name in het noorden van Ghana is het wegennet beperkt met vrij grote geïsoleerde gebieden. Vanwege het Voltameer zijn er weinig verbindingen in het oosten, en de verbindingen die er zijn worden onderbroken door het meer.

In Ghana zijn twee autosnelwegen, de 20 kilometer lange Accra - Tema Motorway van de hoofdstad Accra naar Tema. Dit is een tolweg[2] en heeft een betonwegdek.[3] Daarnaast vormt de George Walker Bush Motorway de noordelijke bypass van Accra. Bij het centrum van Accra zijn ook een aantal wegen met ongelijkvloerse kruisingen.[4] Een 2x2 weg vormt de rondweg van het centrum van Accra. Vanuit Accra gaat ook een 2x2 weg naar het noordwesten, richting Kumasi, die soms ook als snelweg wordt beschouwd. Dat is het feitelijk niet, maar het is wel één van de betere routes in de regio.

Opvallend is dat Ghana rechts rijdt, ondanks dat het een Britse kolonie is geweest, dit is relatief zeldzaam. Buiten Accra is het wegennet niet bijzonder ontwikkeld, er zijn geen interstedelijke meerstrooks wegen. Wel zijn er in Kumasi ook 2x2 wegen.[5]

Hoofdwegennet in Ghana

George Walker Bush MotorwayAccra - Tema Motorway

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16


Wegnummering

Ghana had een wegnummering van Trunk, Feeder en Urban roads, dat echter niet meer in gebruik is, en waarschijnlijk een overblijfsel van de Britse koloniale tijd was. De Trunk Roads hadden de prefix A. Het nieuwe nummeringssysteem bestaat uit National Roads (N), Regional Roads (R) en Inter-Regional Roads (IR)[6]. Deze laatste zijn internationale verbindingen die over de N en R-wegen lopen. Wegnummers worden niet aangegeven op de bewegwijzering. In het systeem zit weinig logica, sommige hoge nummers zijn niet meer dan korte alternatieve routes tussen twee steden. Hogere nummers vormen soms zeer lange routes door de periferie van Ghana.

Routes

 • N1 Elubo (gr. Côte d'Ivoire) - Accra - Aflao (gr. Togo): 540 km
 • N2 Tema - Yendi - Kulungugu (gr. Burkina Faso): 640 km
 • N3 Kpong - Suhum (N2 - N4): 40 km
 • N4 Accra - Kumasi: 250 km
 • N5 Adome - Kpeve: 40 km
 • N6 Accra - Kumasi (via Suhum): 250 km
 • N7 Sawla - Fufulsu: 140 km
 • N8 Yemorasa - Kumasi: 170 km
 • N9 Tamale - Yendi: 100 km
 • N10 Yemorasa - Kumasi - Tamale - Paga (gr. Burkina Faso):780 km
 • N11 Bolgatanga - Bimpiela (gr. Burkina Faso): 100 km
 • N12 Elubo (gr. Côte d'Ivoire) - Hamile (gr. Burkina Faso): 670 km
 • N13 Lawra - Navrongo: 180 km
 • N14 Sakpeigu - Yawgu (gr. Togo): 120 km
 • N16 Tumu - Kapulima (gr. Burkina Faso): 20 km

Bewegwijzering

Bewegwijzering lijkt spaarzaam te zijn in Ghana. Er komen blauwe borden voor met witte letters.[7]

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan