Ghana

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Ghana.svg
Ghana
Ghana.png
Hoofdstad Accra
Oppervlakte 238.535 km²
Inwonertal 28.308.000
Lengte wegennet 9.955 km
Lengte snelwegennet 20 km
Eerste snelweg 1965[1]
Benaming snelweg Motorway
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode GH

Ghana, formeel de Republic of Ghana, is een land in het westen van Afrika. Het land is circa 6 keer zo groot als Nederland en telt 28 miljoen inwoners. De hoofdstad is Accra.

Inleiding

Geografie

Ghana ligt in West-Afrika, aan de Atlantische Oceaan. Het land grenst aan Côte d'Ivoire in het westen, Burkina Faso in het noorden en Togo in het oosten. Het land meet bijna 700 kilometer van noord naar zuid en circa 400 kilometer van west naar oost. Het land bestaat grotendeels uit vlak tot heuvelachtig terrein dat middelmatig bebost is maar geen grote dichte jungles kent. Het hoogste punt is de 885 meter hoge Mount Afadja op de grens met Togo. De kustlijn bestaat hoofdzakelijk uit zandstranden met lagunes. Een belangrijke feature van Ghana is het Lake Volta, het grootste kunstmatige meer ter wereld. Het meer heeft een oppervlakte van ruim 8.500 km².

Het land heeft een tropisch klimaat met weinig temperatuursvariatie, maar wel met een duidelijk nat en droog seizoen. De gemiddelde maximumtemperatuur in Accra varieert tussen 28 en 33 °C. Er valt gemiddeld 800 mm neerslag per jaar, aflopend naar het noorden. De meeste neerslag valt in de periode van april tot juni, met aanzienlijk minder in de winter.

Demografie

Het land kent een sterke bevolkingsgroei, van slechts 5 miljoen inwoners in 1950 naar 19 miljoen in 2000 en 28 miljoen in 2016. Het land kent twee grote steden, de hoofdstad Accra die 2,2 miljoen inwoners telt en aan de zuidkust ligt, en de landinwaarts gelegen stad Kumasi met 2 miljoen inwoners. Daarnaast zijn er 12 steden met tussen 100.000 en 300.000 inwoners.

Er zijn tal van etnische groepen in Ghana, waarvan de Akan bijna de helft van de bevolking uitmaakt. Andere groepen zijn kleiner. Het Engels is de officiële taal van Ghana en geldt als de lingua franca. Er zijn 11 inheemse talen die een officiële status hebben. Akan is de meest gesproken inheemse taal. Omdat Ghana omgeven wordt door Franstalige landen is de kennis van het Frans in Ghana vrij uitgebreid. In tegenstelling tot de meeste buurlanden is Ghana een overwegend christelijk land.

Economie

Ghana geldt als één van de meer ontwikkelde landen in West-Afrika, met een BBP van circa $ 5000 per inwoner. Het land heeft relatief veel grondstoffen, waaronder olie. Ghana produceert ook relatief veel goud, het is de 7e goudproducent in de wereld. Iets minder dan de helft van de bevolking werkt in de landbouw, een sector die meer export-georiënteerd is dan in andere delen van West-Afrika. Cacao is een belangrijk exportproduct.

Geschiedenis

Ghana was van oudsher één van de grotere koninkrijken in West-Afrika. Vanaf de late middeleeuwen kwam het koninkrijk Ashanti in het zuiden van Ghana tot ontwikkeling. De eerste Europeanen in het gebied waren Portugezen in de 15e eeuw. Vanwege de winning van goud stond de regio al snel bekend als de Goudkust. Vanaf eind 16e eeuw stichtten ook de Nederlanders er nederzettingen. Het goud trok ook veel Europeanen uit Scandinavië aan. Meer dan dertig Europese forten werden gebouwd aan de Goudkust. In 1867 werd de Britse kolonie Gold Coast opgericht. De Britten bouwden vrij uitgebreide infrastructuur voor de mijnbouw en plantages. In 1957 werd Ghana als eerste land in Sub-Saharan Afrika onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

Ghana was politiek instabiel, met een afwisseling van militaire en civiele regeringen, maar heeft geen grote conflicten gekend. Na een stint met socialisme in de jaren '60 heeft Ghana een afwisseling van sociaal-democratische, liberale en militaire regeringen gehad. Sinds 1992 is er geen militaire regering meer aan de macht geweest in Ghana. Het land is relatief stabiel en trekt daardoor investeringen en een bepaald niveau van welvaart voor Afrikaanse begrippen aan.

Wegennet

Het wegennet van Ghana is niet bijzonder uitgebreid, wat mede komt door de positie van het Voltameer. Het verharde wegennet is met bijna 10.000 kilometer echter wel één van de meest uitgebreide van West-Afrika. Vanuit de hoofdstad Accra lopen drie hoofdwegen, een kustweg naar Abidjan in Côte d'Ivoire, een kustweg naar Lomé in Togo, en een route naar Kumasi in het binnenland, die weer splitst in een route naar Côte d'Ivoire en een route via Tamale naar Ouagadougou in Burkina Faso. Met name in het noorden van Ghana is het wegennet beperkt met vrij grote geïsoleerde gebieden. Vanwege het Voltameer zijn er weinig verbindingen in het oosten, en de verbindingen die er zijn worden onderbroken door het meer.

In Ghana zijn twee autosnelwegen, de 20 kilometer lange Accra - Tema Motorway van de hoofdstad Accra naar Tema. Dit is een tolweg[2] en heeft een betonwegdek.[3] Daarnaast vormt de George Walker Bush Motorway de noordelijke bypass van Accra. Bij het centrum van Accra zijn ook een aantal wegen met ongelijkvloerse kruisingen.[4] Een 2x2 weg vormt de rondweg van het centrum van Accra. Vanuit Accra gaat ook een 2x2 weg naar het noordwesten, richting Kumasi, die soms ook als snelweg wordt beschouwd. Dat is het feitelijk niet, maar het is wel één van de betere routes in de regio.

Opvallend is dat Ghana rechts rijdt, ondanks dat het een Britse kolonie is geweest, dit is relatief zeldzaam. Buiten Accra is het wegennet niet bijzonder ontwikkeld, er zijn geen interstedelijke meerstrooks wegen. Wel zijn er in Kumasi ook 2x2 wegen.[5]

Hoofdwegennet in Ghana

George Walker Bush MotorwayAccra - Tema Motorway

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16


Wegnummering

Ghana had een wegnummering van Trunk, Feeder en Urban roads, dat echter niet meer in gebruik is, en waarschijnlijk een overblijfsel van de Britse koloniale tijd was. De Trunk Roads hadden de prefix A. Het nieuwe nummeringssysteem bestaat uit National Roads (N), Regional Roads (R) en Inter-Regional Roads (IR)[6]. Deze laatste zijn internationale verbindingen die over de N en R-wegen lopen. Wegnummers worden niet aangegeven op de bewegwijzering. In het systeem zit weinig logica, sommige hoge nummers zijn niet meer dan korte alternatieve routes tussen twee steden. Hogere nummers vormen soms zeer lange routes door de periferie van Ghana.

Routes

 • N1 Elubo (gr. Côte d'Ivoire) - Accra - Aflao (gr. Togo): 540 km
 • N2 Tema - Yendi - Kulungugu (gr. Burkina Faso): 640 km
 • N3 Kpong - Suhum (N2 - N4): 40 km
 • N4 Accra - Kumasi: 250 km
 • N5 Adome - Kpeve: 40 km
 • N6 Accra - Kumasi (via Suhum): 250 km
 • N7 Sawla - Fufulsu: 140 km
 • N8 Yemorasa - Kumasi: 170 km
 • N9 Tamale - Yendi: 100 km
 • N10 Yemorasa - Kumasi - Tamale - Paga (gr. Burkina Faso):780 km
 • N11 Bolgatanga - Bimpiela (gr. Burkina Faso): 100 km
 • N12 Elubo (gr. Côte d'Ivoire) - Hamile (gr. Burkina Faso): 670 km
 • N13 Lawra - Navrongo: 180 km
 • N14 Sakpeigu - Yawgu (gr. Togo): 120 km
 • N16 Tumu - Kapulima (gr. Burkina Faso): 20 km

Bewegwijzering

Bewegwijzering lijkt spaarzaam te zijn in Ghana. Er komen blauwe borden voor met witte letters.[7]

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan