Gibraltar

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Gibraltar.svg
Gibraltar map.png
Hoofdstad Gibraltar
Grootste stad Gibraltar
Oppervlakte 6,8 km²
Inwonertal 30.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting GBZ

Gibraltar is een Brits overzees territorium aan de zuidkant van het Iberisch schiereiland, grenzend aan Spanje. Het heeft een oppervlakte van krap 7 km² en telt 30.000 inwoners. Het gebied heeft daarmee een zeer hoge bevolkingsdichtheid.

Inleiding

Gibraltar werd in 1704 door een Brits-Nederlandse macht veroverd op Spanje en werd in 1713 formeel afgestaan door Spanje als een Brits territorium. Spanje claimt Gibraltar nog steeds.

Gibraltar vormt het zuidelijk deel van een klein schiereiland met de 'Rock of Gibraltar' als voornaamste landvorm. Het hoogste punt is 426 meter en rijst steil uit zee op. De meeste inwoners wonen aan de westzijde van het schiereiland. Gibraltar ligt in de Middellandse Zee, met naar het westen de Bay of Gibraltar. Anders dan vaak gedacht ligt Gibraltar niet op het zuidelijkste deel van het Iberisch schiereiland, Tarifa ligt nog zo'n 10 kilometer zuidelijker. Gibraltar geeft zijn naam aan de Straat van Gibraltar die Europa van Afrika scheidt. De Spaanse enclave Ceuta ligt vanaf Gibraltar 24 kilometer pal naar het zuiden.

Direct ten noorden van Gibraltar ligt de Spaanse stad La Línea de la Concepción, die meer inwoners telt dan Gibraltar. Op de noordzijde van Gibraltar ligt een vliegveld, met aan de noordzijde daarvan de grensovergang met Spanje. Gibraltar is een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en valt dus niet onder het Schengengebied, zodat er grenscontroles zijn.

Het effectueren van de Brexit in 2021 resulteert in onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk om de grenspassage bij La Línea blijvend te versoepelen, bijvoorbeeld door het opheffen van grenscontroles om Gibraltar in feite te integreren in het Schengengebied. [1]

Wegennet

In Gibraltar rijdt men in tegenstelling tot de rest van het Verenigd Koninkrijk aan de rechterkant van de weg. Het wegennet van Gibraltar bestaat voornamelijk uit smalle stadsstraatjes. Alleen Winston Churchill Avenue en Devil's Tower Road tellen 2x2 rijstroken. Winston Churchill Avenue staat internationaal bekend omdat het de landingsbaan van Gibraltar Airport kruist, de weg wordt afgesloten als er een vliegtuig gaat landen of opstijgen. Een nieuwe weg langs de oostkant van Gibraltar is in aanleg.

Het is mogelijk om rond Gibraltar te rijden. De grens met Spanje werd in 1969 door de Spaanse dictator Franco afgesloten en heropende weer in 1982 tijdens de transitie naar de democratie. De grenscontroles zijn in 2006 versoepeld, alhoewel er incidenteel lange wachttijden zijn.

In Gibraltar is 50 kilometer geasfalteerde weg. Het autobezit in Gibraltar is één van de hoogste in de wereld ondanks de kleine oppervlakte. De maximumsnelheid in Gibraltar is 50 km/h voor personenauto's en 35 km/h voor vrachtwagens en auto's met aanhanger.[2]In het centrum zijn grote voertuigen niet toegestaan. Er zijn tien tankstations in Gibraltar en de brandstofprijzen liggen in Gibraltar vaak lager dan Spanje.

Referenties