Giskebrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Giskebrua
Fylkesvei 5957.svg
Giskebrua.jpg
Overspant Staurnesundet
Rijstroken 1x2
Totale lengte 552 meter
Hoofdoverspanning 52 meter
Hoogte brugdek 17 meter
Openstelling 20-10-1987
Verkeersintensiteit 1.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Giskebrug (Noors: Giskebrua) is een liggerbrug in Noorwegen, gelegen nabij Ålesund in Møre og Romsdal.

Kenmerken

De Giskebrug is een betonnen liggerbrug met een totale lengte van 552 meter en 11 overspanningen, waarvan de langste 52 meter bedraagt. Het brugdek ligt maximaal 17 meter boven zee. Over de brug loopt de fylkesvei 5957. De brug overspant Straunesundet, een zeestraat tussen de eilanden Valderøya en Giske. Het is onderdeel van een serie bruggen en tunnels naar de eilanden ten westen en noorden van Ålesund. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De brug was onderdeel van het project Vigrasambandet om de luchthaven van Ålesund bereikbaar te maken zonder afhankelijk te zijn van veerdiensten. De luchthaven lag al sinds de jaren '50 op het eiland Vigra, dat via een korte brug verbonden is met het eiland Valderøya. Vanaf daar waren echter veerdiensten noodzakelijk. Het project Vigrasambandet omvatte drie onderzeetunnels, de Ellingsøytunnel, de Valderøytunnel en de Godøytunnel, evenals de Giskebrug naar het eiland Giske, die echter niet essentieel was voor de bereikbaarheid van de luchthaven van Ålesund. De eerste twee tunnels en brug werden op 20 oktober 1987 voor het verkeer geopend. De Godøytunnel opende twee jaar later voor het verkeer. Hiermee werden in totaal 5 eilanden met Ålesund verbonden.

Het project werd met tolheffing gefinancierd. De concessiehouder was Ålesund og Giske Tunnel- og Brusamband AS, dat een concessie van 22 jaar had om de aanlegkosten van 780 miljoen NOK terug te verdienen. Een lager dan verwacht gebruik in de eerste jaren en het besluit om de minder rendabele Giskebrug en Godøytunnel in het project op te nemen zorgden ervoor dat de concessiehouder in 1990 bijna failliet ging en gered moest worden. In 1997 werd besloten dat de tolheffing in 2009 beëindigd zou worden. De tolheffing is uiteindelijk op 25 oktober 2009 beëindigd.[1]

Tot 2019 was de weg over de brug als de Fv. 658 genummerd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 1.900 voertuigen van de Giskebrug gebruik.[2]

Zie ook

Referenties