Giurgeni-Vadu Oii Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Podul Giurgeni-Vadu Oii
Overspant Donau
Rijstroken 1x4
Totale lengte 1.456 meter
Hoofdoverspanning 160 meter
Hoogte brugdek
Openstelling 22-12-1970
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Giurgeni-Vadu Oii Bridge (Roemeens: Podul Giurgeni-Vadu Oii) is een liggerbrug in Roemenië, gelegen over de Donau nabij Giurgeni. De brug is onderdeel van de DN2A.

Kenmerken

De brug is een stalen liggerbrug met een totale lengte van 1.456 meter, met een hoofdbrug die drie overspanningen van 160 meter en twee zijoverspanningen van 120 meter lengt heeft. De rest van de lengte zijn kortere aanbruggen op land met een configuratie van 16 x 45 meter. Het brugdek is 17 meter breed, met vier rijstroken. Er is geen rijbaanscheiding. Over de brug verloopt de DN2A van Slobozia naar Hârșova.

Geschiedenis

De planvorming voor een brug over de Donau begon eind jaren '50. In 1961 werd een eerste variantenstudie gelanceerd. Er werden indertijd meerdere locaties overwogen, zoals bij Galați, bij Brăila, bij Giurgeni, bij Cernavodă en bij Călărași. Indertijd was het nog niet mogelijk om over de weg vanaf de rest van Roemenië naar de regio Constanța te reizen, dit vereiste een veerdienst of een route door Bulgarije.

Uiteindelijk werd gekozen voor een locatie tussen Giurgeni en Vadu Oii. De bouw van de brug begon in augustus 1966 en de brug is op 22 december 1970 opengesteld voor het verkeer. Dit betekende een revolutie in het wegverkeer van Roemenië, voor het eerst was het mogelijk om over de weg het zuidoosten van Roemenië te bereiken, waaronder de belangrijke havenstad Constanța.

De brug was de tweede over de Donau in Roemenië, na de Giurgiu - Ruse Bridge op de grens met Bulgarije die in 1954 opende. Het was 17 jaar lang de enige brug over de Donau ten oosten van Giurgiu, in 1987 openden de Cernavodă Bridge en Feteşti Bridge van de A2, die de verbinding van Boekarest naar Constanța verder verbeterde. De bruggen bij Cernavodă en Feteşti waren in de jaren '60 al onderzocht als mogelijke locatie voor een Donaukruising.

De Giurgeni-Vadu Oii Bridge was van opening in 1970 tot 2022 de meest stroomafwaarts gelegen brug over de Donau, tot in 2022 de Brăila Bridge opende.

Zie ook

Referenties


Bruggen over de Donau in Roemenië

Vidin - Calafat BridgeGiurgiu - Ruse BridgeFeteşti Bridge (A2) • Cernavodă Bridge (A2) • Giurgeni-Vadu Oii BridgeBrăila Bridge