Giurgiu - Ruse Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Дунав мост

Podul Giurgiu-Ruse

link={{{nummer}}}
link={{{nummer2}}}
Blank.png
Giurgiu - Ruse Bridge.jpg
Overspant Donau
Rijstroken 1x2
Totale lengte 2.223 meter
Hoofdoverspanning ~160 meter
Hoogte brugdek 30 meter
Openstelling 20-06-1954
Verkeersintensiteit ~3.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Giurgiu - Ruse Bridge is een vakwerkbrug over de rivier de Donau op de grens tussen Roemenië en Bulgarije. De brug is 2.223 meter lang.

Naam

De brug is vernoemd naar de steden die het verbindt, namelijk de Roemeense plaats Giurgiu en de Bulgaarse stad Ruse. Deze stad Ruse werd vroeger ook wel eens als Rousse vertaald, vermoedelijk door Franse invloed in de regio. Voorheen stond de brug bekend als de Friendship Bridge (Bulgaars: Мост на дружбата, Most na druzhbata, Roemeens: Podul prieteniei). Tegenwoordig heet de brug simpelweg de Дунав мост (Donaubrug).

Kenmerken

De brug is een stalen vakwerkbrug met een lengte van 2.223 meter. De vrije doorvaart onder de brug is 30 meter. De brug heeft 2 rijstroken. Aan Bulgaarse zijde sluiten de I/2 en I/5 aan, aan Roemeense zijde de vierstrooks DN5 naar Bucureşti, 60 kilometer noordelijker. De brug is dubbeldeks, op het onderste dek verloopt een spoorlijn. Daarnaast is er de mogelijkheid om de brug te voet of met de fiets over te steken aan beide zijkanten. De brug heeft tevens een hefbrug in het midden die slechts sporadisch opent voor grote schepen.

Geschiedenis

De brug is tussen 1952 en 1954 aangelegd en was de eerste moderne brug over de Donau tussen beide landen en dus van strategisch belang. De brug opende op 20 juni 1954 voor het verkeer. De brug werd met hulp van de Sovjetunie aangelegd en werd door de Sovjets de Friendship Bridge genaamd, maar sinds de val van het communisme heet het kortweg de Donaubrug. Sinds 1 januari 2007 zijn de grenscontroles gereduceerd tot enkel persoonscontroles aan één zijde van de brug, met een gemeenschappelijk douanekantoor van de Bulgaren en Roemenen. In 2013 opende de Vidin - Calafat Bridge, waardoor deze brug niet meer de enige brug over de Donau tussen beide landen is.

Tol

In 2011 reduceerde de Bulgaarse overheid de tol tot 4 BGN (€ 2), maar aan Roemeense zijde werd tot maart 2013 hogere tol van 12 BGN (€ 6) geheven.[1] Sinds maart 2013 wordt ook aan Roemeense zijde € 2 geheven.[2]

Referenties