Motorvejkryds Gladsaxe

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Gladsaxe)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Gladsaxe
Gladsaxe.png
Kruisende wegen E47-DK.svgE55-DK.svgPR16.svg
Type aangepast klaverblad
Opengesteld 1968

Het motorvejkryds Gladsaxe is een knooppunt in Denemarken, gelegen in de regio København en vormgegeven als een aangepast klaverblad.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar Gladsaxe, een voorstad ten noorden van København. Het knooppunt in de gemeente Gladsaxe.

Configuratie

Het motorvejkryds Gladsaxe is vormgegeven als een aangepast klaverblad, met een turbineboog voor verkeer vanaf het noorden naar het oosten. De 2x3 Motorring 3, bestaande uit de E47 en E55 vormt de bypass van København vanaf Køge naar Helsingør. De 2x2 Primærrute 16 uit København verbreedt zich hier naar 2x3 rijstroken richting Hillerød. Het knooppunt is onvolledig, het is niet mogelijk om vanaf de Motorring 3 uit het zuiden naar de Primærrute 16 richting København te rijden en vice versa. Het knooppunt ligt in een stedelijke omgeving op circa 40 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Het motorvejkryds Gladsaxe is in 1968 opengesteld en is daarmee één van de oudste knooppunten van Denemarken. Zowel de Motorring 3 als de Primærrute 16 werden in dat jaar opengesteld, allebei over korte stukjes rond het knooppunt. Het motorvejkryds Gladsaxe was oorspronkelijk een regulier klaverblad, maar is in 2008 omgebouwd met een nieuwe verbindingsboog vanaf het noorden naar het oosten. Tevens is de Motorring 3 in 2008 verbreed naar 2x3 rijstroken rond København.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 72.500 voertuigen over de Motorring 3 ten zuiden en 84.100 voertuigen ten oosten van het knooppunt. De Primærrute 16 verwerkte 41.100 voertuigen ten zuiden en 63.900 voertuigen ten noorden van het knooppunt.[1]

Referenties

Knooppunten in Denemarken

Aarhus-NordAarhus-SydAarhus-VestAvedøreBallerupBrøndbyFredericiaGladsaxeHerningHerning-SydHolbækIshøjKliplevKøge-VestKoldingKolding-VestKongens LyngbyOdenseRødovreSkærupTaastrupVallensbækVejleVendsyssel