Glilot Ma'arav Interchange

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
מחלף גלילות מערב

Glilot Ma'arav Interchange

Glilot Maarav Interchange.png
Kruisende wegen IL-2.svg IL-5.svg
Type kruispunt met flyover
Opengesteld 28-02-2007

Het Glilot Ma'arav Interchange (Hebreeuws: מחלף גלילות מערב) is een knooppunt in Israël, gelegen ten noorden van Tel Aviv. Hier kruist de Route 2 de Route 5.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het voormalige vluchtelingenkamp Glilot waar Joden werden opgevangen die na de onafhankelijkheidsoorlog van 1949 uit Arabische landen zijn verdreven. Dit vluchtelingenkamp lag ongeveer 500 meter ten westen van het knooppunt. Ma'arav (מערב) betekent 'west'.

Configuratie

Het Glilot Ma'arav Interchange is feitelijk een kruispunt met verkeerslichten, met één bypass en één flyover zodat verkeer vanaf oost naar noord en vice versa conflictvrij het kruispunt kan passeren. Alle overige verbindingen verlopen via verkeerslichten. De snelwegdelen van zowel de Route 2 naar Haifa als de Route 5 naar Ariel beginnen hier. De Route 2 loopt zuidwaarts verder als 2x2 dual carriageway naar de noordelijke voorsteden van Tel Aviv. Er is tevens een tak naar het strand. Het knooppunt ligt op 1 kilometer afstand van de Middellandse Zee. Direct naar het oosten ligt het Glilot Mizrah Interchange.

Geschiedenis

Het knooppunt was oorspronkelijk geheel gelijkvloers en is vermoedelijk in de jaren '60 aangelegd. In de periode 2003-2007 is de flyover van noord naar oost aangelegd, het enige kunstwerk van het knooppunt. Deze opende op 28 februari 2007. Het Glilot Ma'arav Interchange is daardoor één van de meest substandaard snelwegknooppunten van Israël, alhoewel de snelwegverbindingen wel conflictvrij zijn.

Referenties


Knooppunten in Israël

AnavaAshdodBar IlanBen ShemenDanielGanotGlilot Ma'aravGlilot MizrahHaifa DaromHolotKessemKfar SmaryahuKibbutz GaluyotMevo AyalonMorashaNesharimRishon DaromRishponSorekYigael Yadin