Goedingebrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Goedingebrug
E40 BE.svg
Blank.png
Overspant Leie
Rijstroken 2x3
Totale lengte 102 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek 5,72 meter
Openstelling 1951
Verkeersintensiteit 65.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Goedingebrug is een liggerbrug in België, gelegen in de E40, te Afsnee nabij de stad Gent. De brug overspant de rivier de Leie en heeft een lengte van ongeveer 110 meter.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als een liggerbrug met 2x3 rijstroken. De brug heeft geen vluchtstroken. De brug overspant de rivier de Leie, een zijrivier van van de Schelde. De brug kent 3 overspanningen waarvan de hoofdoverspanning de Leie overbrugt. Onder de hoofdoverspanning bevindt zich ook nog een voetgangersbrug. De brug ligt ten westen van de plaats Afsnee. Het brugdek ligt op een hoogte van 5,72 meter. Van de brug zijn verder weinig afmetingen bekend. De brug is gelegen ten oosten van de aansluiting Drongen. De aansluiting Gent-Centrum volgt ten oosten van de brug.

Geschiedenis

De brug is vermoedelijk in het einde van de jaren 40 van de 20e eeuw aangelegd, en behoort hiermee tot één van de oudere snelwegbruggen van België. De Goedingebrug werd in 1951 geopend voor verkeer, toen de E40 tussen Sint-Denijs-Westrem en Drongen opende voor verkeer.

Toekomst

In 2007 bleek uit een onderzoek in opdracht van de Vlaamse overheid dat de brug in dergelijke slechte staat verkeerd en dat deze vervangen moet worden. Wanneer de brug vervangen wordt is nog niet bekend.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 65.000 voertuigen gebruik van de Goedingebrug. De brug heeft met haar 2x3 rijstroken nog meer dan genoeg restcapaciteit.

Referenties