Goethals Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Goethals Bridge
I-278.svg
Goethals Bridge May 2018.jpg
Overspant Arthur Kill
Rijstroken 2x3
Totale lengte 2.225 meter
Hoofdoverspanning 274 meter
Hoogte brugdek 41 meter
Openstelling 29-06-1928 / 2017-2018
Verkeersintensiteit 85.800 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Goethals Bridge is een tuibrug in de Verenigde Staten. De brug overspant met 2,2 kilometer de Arthur Kill die de grens vormt tussen de staten New Jersey en New York, preciezer tussen de stad Elizabeth en Staten Island van New York City. Over de tolbrug loopt de Interstate 278.

Kenmerken

De Goethals Bridge bestaat feitelijk uit twee grote betonnen tuibruggen naast elkaar. De brug heeft een hoofdoverspanning van 274 meter, de totale bruglengte bedraagt circa 2.200 meter dankzij lange aanbruggen. De hoofdbrug is 604 meter lang. Het brugdek ligt 41 meter boven de Arthur Kill, een nauwe zeestraat die Staten Island van New Jersey scheidt. De brug telt 2x3 rijstroken en heeft vluchtstroken. De noordelijke brug heeft ook een verbinding voor voetgangers en fietsers.

Over de brug loopt de Interstate 278, die aan de kant van New Jersey aansluit op de New Jersey Turnpike bij de stad Elizabeth, en aan de kant van Staten Island onderdeel is van de Staten Island Expressway. Iets ten oosten van de brug is op Staten Island een knooppunt met de State Route 440.

Geschiedenis

De oorspronkelijke Goethals Bridge (1928-2017).
De oorspronkelijke Goethals Bridge.

De bouw van de oorspronkelijke Goethals Bridge begon op 1 september 1925 en kostte indertijd 7,2 miljoen dollar. De brug opende op 29 juni 1928 en werd vernoemd naar majoor-generaal George Washington Goethals, die de opzichter was van de bouw van het Panamakanaal. De centrale overspanning was 205 meter lang en werd gelijk met de Outerbridge Crossing gebouwd, die zuidelijker ligt. De brug verving drie veerdiensten tussen Staten Island en New Jersey.

De oorspronkelijke Goethals Bridge was in totaal 2.167 meter lang, met een hoofdoverspanning van 205 meter, in de vorm van een stalen cantilever vakwerkbrug. Het brugdek lag maximaal 43 meter boven het water en was 19 meter breed, met 2x2 rijstroken. Aan de zijde van New Jersey is een knooppunt met de New Jersey Turnpike. Aan de zijde van New York verlopen de aanbruggen over wetlands, waarna men het tolstation bereikt. Oostelijk daarvan bevindt zich het knooppunt met de State Route 440 in New York.

Wegverbindingen

De Interstate 278 loopt over de brug, die een bypass van Manhattan door New York vormt. Direct ten westen van brug sluit de I-278 aan op de New Jersey Turnpike, die ook het nummer Interstate 95 draagt. Aan de oostkant sluit de brug aan op de Staten Island Expressway, en de brug vormt dan ook een vitale link tussen New Jersey en de zuidelijke wijken van New York. De brug telt 2x3 rijstroken.

Tol

De Goethals Bridge is een tolweg, in het beheer van de Port Authority.[1] De tol wordt alleen richting New York geheven en de toltarieven zijn hetzelfde als voor de Holland Tunnel, Lincoln Tunnel, Outerbridge Crossing, Bayonne Bridge en George Washington Bridge.

Het toltarief is afhankelijk van het tijdstip en of men een E-ZPass heeft. In 2018 bedroeg de tol cash $ 15 gedurende de hele dag, $ 12.50 in de spits met E-ZPass en $ 10.50 buiten de spits met E-ZPass. Verkeer betaalt feitelijk in één keer voor de retourrit.

Vervanging van de brug

De vervanging van de Goethals Bridge in juni 2017.

De oorspronkelijke Goethals Bridge had twee rijstroken van 3 meter breed, die niet overeenkwamen met de ontwerpeisen voor Interstate Highways van 3,7 meter brede rijstroken. Ook ontbraken er vluchtstroken. Hierom werd een nieuwe overspanning overwogen. Een studie in 1997 wees uit dat de beste oplossing een tweede overspanning zou zijn, maar recentere onderzoeken wezen uit dat de 80 jaar oude brug nog maar 10 jaar restlevensduur had. De optimale oplossing zou een volledig nieuwe verbinding zijn. De nieuwe verbinding voorzag ook in een verbreding naar 2x3 rijstroken met brede redresseerstroken en volwaardige vluchtstroken.

Eind 2007 werden er een aantal varianten uitgezet die allemaal uit één overspanning met 2x3 rijstroken bestonden. Studies wezen uit dat een busbaan niet economisch haalbaar was, maar een HOV-lane met bussen meer potentie had. Ook waren er voorstanders de brug gereed te maken voor een eventuele spoorverbinding. Een vrachtspoorlijn werd als onrendabel weggestemd. De aanleg begon officieel op 7 mei 2014.[2] Op 10-11 juni 2017 opende de eerste nieuwe overspanning voor het verkeer.[3][4] Op 21 mei 2018 opende de tweede overspanning voor het verkeer.[5][6] Het project kostte ruim $ 1,5 miljard.[7]

Verkeersintensiteiten

In 2016 reden dagelijks 85.800 voertuigen over de brug, die daarmee maximaal belast wordt.

Referenties

Autosnelwegen in de metropool New York City

Interstate 78Interstate 80Interstate 87Interstate 95 (NJ) (NJ) • Interstate 95 (NY) (NY) • Interstate 95 (CT) (CT) • Interstate 195Interstate 278Interstate 280Interstate 287 (NJ) (NJ) • Interstate 287 (NY) (NY) • Interstate 295Interstate 478Interstate 495Interstate 678Interstate 684Interstate 695Interstate 895


Belt ParkwayBronx River ParkwayFranklin D. Roosevelt DriveGrand Central ParkwayHenry Hudson ParkwayHutchinson River ParkwayJackie Robinson ParkwayKorean War Veterans ParkwayMosholu ParkwayNassau Expressway

Briarcliff-Peekskill ParkwayCross County ParkwayMerritt ParkwayPalisades Interstate ParkwaySaw Mill River ParkwaySprain Brook ParkwayTaconic State Parkway

Babylon-Northport ExpresswayHeckscher State ParkwayLoop ParkwayMeadowbrook State ParkwayNorthern State ParkwayRobert Moses CausewaySagtikos State ParkwaySeaford-Oyster Bay ParkwaySouthern State ParkwaySunken Meadow State ParkwaySunrise HighwayWantagh State Parkway


Bayonne BridgeBronx-Whitestone BridgeBrooklyn BridgeBrooklyn-Battery TunnelGeorge Washington BridgeGoethals BridgeHenry Hudson BridgeHolland TunnelLincoln TunnelManhattan BridgeOuterbridge CrossingRobert F. Kennedy BridgeQueensboro BridgeQueens-Midtown TunnelThrogs Neck BridgeVerrazano-Narrows BridgeWilliamsburg Bridge