Goiás

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Goias)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Goias.svg
Goias.png
Hoofdstad Goiânia
Grootste stad Goiânia
Oppervlakte 340.086 km²
Inwonertal 6.004.000
Lengte snelwegennet 410 km
Eerste snelweg ?
Afkorting GO

Goiás is een staat in Brazilië, gelegen in het midden van het land. De staat heeft een oppervlakte van iets meer dan 340.000 km² en telt 6 miljoen inwoners. De grootste stad en hoofdstad is Goiânia, een stedelijk gebied van 2 miljoen inwoners.

Inleiding

Goiás is een vrij grote staat in het binnenland van Brazilië. De staat grenst in het noorden aan Tocantins, in het oosten aan Bahia, in het zuiden aan Minas Gerais en Mato Grosso do Sul, en in het westen aan Mato Grosso. Het Distrito Federal met de hoofdstad Brasília ligt in het oosten van Goiás. De staat meet ongeveer 750 kilometer van noord naar zuid en 650 kilometer van oost naar west. In 1960 werd het Distrito Federal uit Goiás gesneden voor de nieuwe hoofdstad Brasília. In 1989 werd de staat Tocantins van Goiás afgesplitst. Goiás ligt in het Braziliaans hoogland, met een vlak plateau van 700 tot 900 meter hoogte. Goiás is bedekt met de Cerrado, de savanne. Tropische wouden vindt men alleen langs de grotere rivieren van de staat. De stad Goiânia domineert de staat, er woont een derde van de inwoners. Tevens liggen voorsteden van Brasília in Goiás.

Wegennet

Goiás is relatief ontwikkeld, mede vanwege de intensieve landbouw in grote delen van de staat, waardoor het wegennet ook vrij dicht is. Een aantal belangrijke federale wegen voeren door de staat, zoals de BR-010 naar het noorden, de BR-020 naar het noordoosten, de BR-040 naar het zuidoosten, de BR-050 naar het zuiden, de BR-060 naar het zuidwesten, en de BR-080 naar het noorden. Het knooppunt van al deze wegen is Brasília. Goiânia is de tweede knooppunt van de staat, waar ook de belangrijke BR-153 doorheen loopt als noord-zuidas van Goiás. Het wegennet is het dichtst in het midden en zuiden van de staat, alhoewel het westen en noorden ook redelijk bedient is. Wel is het onderliggend wegennet hier minder ontwikkeld. Goiás heeft een snelwegennet van ongeveer 410 kilometer, waarbij de BR-153 als noord-zuidsnelweg vanaf de grens met Minas Gerais via Goiânia tot net voorbij Anápolis de belangrijkste is. De BR-040 is deels een snelweg vanaf Brasília tot Luziâna, evenals de BR-060 vanaf Brasília tot Anápolis. Rondom Goiânia liggen nog een aantal wegen met 2x2 rijstroken maar deze zijn te substandaard om als snelweg beschouwd te kunnen worden. Alleen de GO-080 is van hogere standaard.

Referenties


Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins