Going-to-the-Sun Road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Going-to-the-Sun Road is een toeristenweg in de Verenigde Staten, gelegen in het Glacier National Park in de staat Montana. De weg is 85 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Going-to-the-Sun Road.

De weg begint in West Glacier op de US 2 in Montana en loopt eerst door bebost gebied langs het Lake McDonald op zo'n 1.000 meter hoogte. De weg loopt dan door spectaculaire valleien met besneeuwde bergen rondom en stijgt sterk naar Logan Pass (2.026 meter). De weg slingert dan over de helling van de Going-To-The-Sun Mountain en daalt dan af naar het dal en loopt langs St. Mary Lake. De weg eindigt dan in St. Mary op de US 89 in Montana.

Kenmerken

De Going-to-the-Sun Road is de enige weg die het Glacier National Park ontsluit voor toeristen. De weg is tweestrooks, bochtig en steil. Het geldt als één van de mooiste wegen van de Verenigde Staten. Er liggen geen dorpen op de route, en de weg is in de winter gesloten vanwege excessieve sneeuwval.

De weg is vernoemd naar de Going-to-the-Sun Mountain (2.939 meter) die het uitzicht domineert op het oostelijke deel van de weg.

Geschiedenis

De Going-to-the-Sun Road was één van de eerste toeristenwegen die specifiek voor gemotoriseerd verkeer is aangelegd door het National Park Service. De weg is tussen 1921 en 1932 aangelegd.

Referenties