Golden Gate Bridge

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Golden Gate Bridge
link={{{nummer}}}
Golden Gate Bridge.jpg
Overspant Golden Gate
Rijstroken 2x3
Totale lengte 2.737 meter
Hoofdoverspanning 1.280 meter
Hoogte brugdek 67 meter
Openstelling 27-05-1937
Verkeersintensiteit 110.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Golden Gate Bridge is een hangbrug in de Verenigde Staten, gelegen in de staat California bij San Francisco.

Kenmerken

US 101 Golden Gate Bridge San Francisco.jpg

De Golden Gate Bridge is een hangbrug over de Golden Gate, de zeestraat tussen de Pacifische Oceaan en de San Francisco Bay. De US 101 in California loopt er overheen met 6 rijstroken. De rijbaanscheiding is een beweegbare barrier met een variërend aantal rijstroken. Daarnaast is er een fiets -en voetpad aan weerszijden van de brug.

De brug heeft een totale lengte van 2.737 meter, waaronder de hoofdbrug van 1.970 meter en een hoofdoverspanning van 1.280 meter. De vrije doorvaart onder de brug is 67 meter en de pylonen zijn 227 meter hoog. De hoofdoverspanning is na de Verrazano-Narrows Bridge in New York City de langste van de Verenigde Staten. In 2013 was het de op 9 na langste hoofdoverspanning ter wereld. De spankabels van de brug zijn in totaal ongeveer 129.000 kilometer lang wat neer komt op ongeveer 3,2 keer de lengte van de evenaar. In de brug zijn ongeveer 1.200.000 klinknagels gebruikt.

De Golden Gate Bridge is een van de beroemdste bruggen ter wereld, alhoewel er in de loop der jaren elders op de wereld grotere bruggen zijn gemaakt. Het wordt de meest gefotografeerde brug van de wereld genoemd. Het fiets- en voetpad wordt met name aan de oostzijde intensief benut door toeristen. Die paden zijn alleen bij daglicht toegankelijk. Alhoewel de Golden Gate Bridge de bekendste brug in de regio is, is het feitelijk één van de kortste.

Movable Median Barrier

De Movable Median Barrier.

De Golden Gate Bridge heeft een 'Movable Median Barrier' (MMB) - beweegbare barrier als rijbaanscheiding. Het aantal rijstroken is variabel, in principe 2x3 rijstroken buiten de spits, 4 rijstroken stadinwaarts en 2 rijstroken staduitwaarts in de ochtendspits en 4 rijstroken staduitwaarts en 2 rijstroken stadinwaarts in de avondspits.

De rijstrookconfiguratie wordt gewijzigd met een 'Barrier Transfer Machine' (BTM), ook bekend als een 'zipper barrier'. Deze rijdt na de spits over de weg en verplaatst de barrier zodat de nieuwe rijstrookconfiguratie in gebruik genomen kan worden.

De barrier bestaat uit metalen boxen gevuld met beton van 39 inch lang, 12 inch breed aan de bovenkant en 24 inch aan de onderkant en 32 inch hoog. De barrier is 13.340 voet (4.066 meter) lang.

Geschiedenis

US 101 Golden Gate Bridge San Francisco-2.jpg

Oorspronkelijk voer er een veerdienst tussen San Francisco en Marin County. Het enige alternatief over land was een enorme omweg rond de San Francisco Bay en de San Francisco-San Joaquin River Delta. Praktisch betekende dat een omweg via San Jose en Sacramento. San Francisco was begin jaren '20 de grootste stad in de Verenigde Staten die voornamelijk door veerdiensten ontsloten werd. In de jaren '20 werden voorstellen gedaan om een vaste oeververbinding over de Golden Gate te bouwen. In 1928 werd het Golden Gate Bridge and Highway District gecreëerd, die toestemming had om de financiering rond te krijgen. De beurskrach van 1929 zorgde echter voor vertraging.

De financiering van de brug kwam in 1932 rond en de aanleg startte op 5 januari 1933. De brug is tussen 1933 en 1937 aangelegd en de openingsceremonie begon op 27 mei 1937 en duurde een week. De aanleg van de brug kostte $ 35 miljoen. Dit werd met tolheffing terugverdiend. De aanlegkosten plus rente van $ 39 miljoen waren in 1971 afbetaald. De tolheffing bleef bestaan om de hoge operationele kosten van de brug te betalen. Deze kosten zijn te herleiden tot met name de aanpassingen op seismisch gebied. Deze aanpassingen kostten $ 392 miljoen kostten en werden in 2012 voltooid.

In januari 2015 is een 4 kilometer lange beweegbare barrier geïnstalleerd, zodat er in de spits een extra rijstrook in de spitsrichting is, en frontale ongevallen niet meer voor kunnen komen.[1][2] De aanleg van de beweegbare barrier kostte $ 30.3 miljoen. Eerder werd de configuratie handmatig uitgevoerd, en werden plastic paaltjes verplaatst om zo het aantal rijstroken per richting aan te passen.[3]

Wegbeheer

De brug is in het beheer van het Golden Gate Bridge, Highway and Transportation District in San Francisco. Het is daarmee de enige grote brug die niet in het beheer van Caltrans is. Het Golden Gate Bridge, Highway and Transportation District beheert naast de brug ook een busverbinding over de brug en de Golden Gate Ferry.[4]

Tol

Zoals alle bruggen in de regio is de Golden Gate Bridge een tolweg. De tol wordt alleen richting zuiden geheven, het tolstation bevindt zich aan de zijde van San Francisco. De tol bedraagt $ 7 cash, $ 6 met FasTrak en $ 4 voor carpoolers. De brug zelf heeft geen HOV lanes. Sinds 27 maart 2013 is de tolheffing volledig elektronisch. Tussen juli 2014 en 2018 gaat de tol elk jaar met $ 0.25 omhoog.

Verkeersintensiteiten

In 2014 reden dagelijks 110.000 voertuigen over de Golden Gate Bridge.

Referenties

Bruggen in het San Francisco Bay Area

Antioch BridgeBenicia-Martinez BridgeCarquinez BridgeDumbarton BridgeGolden Gate BridgeRichmond-San Rafael BridgeSan Francisco-Oakland Bay BridgeSan Mateo Bridge