Golden Quadrilateral

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Golden Quadrilateral.

De Golden Quadrilateral (Hindi: स्वर्णिम चतुर्भुज), afgekort GQ, is een netwerk van national highways in India die de vier grootste steden van het land verbindt: Delhi, Mumbai, Chennai en Kolkata. De Golden Quadrilateral is 5.846 kilometer lang en was de naam van een project om deze corridors integraal naar minimaal 2x2 rijstroken te verbreden tussen 1999 en 2013. Het was het grootste wegenproject van India in die periode.

Route

Geschiedenis

In 1998 werd het National Highways Development Project (NHDP) gelanceerd om de Golden Quadrilateral en de North-South & East-West Corridor te verdubbelen naar 2x2 rijstroken. Dit had ten doel om de allerbelangrijkste steden van India via dubbelbaans wegen met minimaal vier rijstroken te verbinden.

De Golden Quadrilateral omvatte 5.846 kilometer national highway, die grotendeels als brownfield verdubbeld (over het bestaande tracé) is uitgevoerd. Het omvatte geen upgrade tot autosnelweg, alhoewel delen snelwegachtig zijn aangelegd. Het was de hoogste prioriteit van het National Highways Development Project en is als fase 1 uitgevoerd. De kosten zijn indertijd geraamd op 300 miljard Rs ($ 6,8 miljard). De verdubbeling is in tal van fases uitgevoerd, waarbij het initieel traag startte maar later in de jaren 2000 sneller ging. In 2011 was al een groot deel gereed, namelijk Delhi - Mumbai, Mumbai - Chennai en Kolkata - Delhi. In 2013 werd als laatste Chennai - Kolkata langs de oostkust van India opgeleverd.

De Golden Quadrilateral was in die tijd het grootste wegenproject van India en het enige deel van het oorspronkelijke National Highways Development Project van 1998 dat daadwerkelijk voltooid werd. Andere verdubbelingen waren deels voltooid voordat ze in 2015 werden opgenomen in het Bharatmala programma.

Vanwege de verdubbeling van de national highways tussen Delhi, Mumbai, Chennai en Kolkata kregen deze corridors nadien niet de hoogste prioriteit om vervangen te worden door hoogwaardiger autosnelwegen. Veel autosnelwegen in India die in de periode 2013-2023 zijn aangelegd waren niet in de corridor van de Golden Quadrilateral, maar later kreeg vooral de Delhi - Mumbai Expressway vorm als een nog wat kortere route als achtstrooks autosnelweg tussen beide steden.

Referenties