Knooppunt Gooimeer

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Gooimeer)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Gooimeer
KP Gooimeer.png
Knooppunt Gooimeer december 2015.jpg
Kruisende wegen NLA006.svgNLN702.svg
Type half-turbine
Opengesteld 2016

Het knooppunt Gooimeer is een knooppunt in Nederland, gelegen ten zuiden van Almere. Hier sluit de autoweg N702, ook bekend als de Hogering, aan op de A6. Het knooppunt is uitgevoerd als een half turbineknooppunt.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het nabijgelegen Gooimeer, een randmeer tussen de provincie Flevoland en het vaste land van de provincie Noord-Holland. Het meer wordt aan de westzijde begrensd door de Hollandse Brug met het IJmeer en aan de oostzijde door de Stichtse Brug waar het Gooimeer over gaat in het Eemmeer. De naam knooppunt Gooimeer werd op 26 november 2016 officieel.[1]

Configuratie

De configuratie van het knooppunt is een halve turbine.[2][3] De verbindingen van de N702 naar de A6 richting Lelystad en de A6 vanuit Muiderberg richting de N702 verlopen via fly-overs. De fly-over richting Lelystad telt één rijstrook en die vanaf de A6 vanuit Muiderberg richting de N702 telt twee rijstroken plus de wisselbaan. De verbindingsweg vanaf de N702 richting Muiderberg telt twee rijstroken. De verbindingsweg vanaf de A6 vanuit Lelystad richting de N702 heeft één rijstrook. De A6 vormt de doorgaande richting, de N702 begint hier en verloopt in de vorm van een ringweg westelijk langs Almere.

Geschiedenis

Rijksweg 6 tussen de Hollandse Brug en Lelystad kwam tussen 1981 en 1985 als snelweg gereed.

Configuratie van de voormalige aansluiting Almere Stad-West.

Aansluiting Almere Stad-West

Gelijk met de aanleg van de snelweg werd een aansluiting gerealiseerd op de plek van het huidige knooppunt. De aansluiting werd opengesteld in 1983. De aansluiting kreeg enkele jaren later de naam Almere Stad-West. Het gebied was bij aanleg van de A6 en de aansluiting grotendeels onbebouwd. Het aansluitende wegennet werd anticiperende op stedelijke ontwikkeling direct aangelegd en gelijk hoogwaardig uitgebouwd. De voormalige aansluiting had het afritnummer 3 en was uitgevoerd als een combinatie van een haarlemmermeer aan de oostzijde en halfklaverblad aan de westzijde van de A6. De uitwisseling met de N702 werd geregeld met verkeerslichten.

Ombouw naar knooppunt

De bouw van het knooppunt Gooimeer in oktober 2015.

De A6 is onderdeel van het project Schiphol - Amsterdam - Almere (SAA). De snelweg wordt verbreed door middel van een parallelstructuur. Tevens is er een extra Hollandse Brug gebouwd naast de bestaande. Deze brug werd op 28 november 2015 in gebruik genomen. Het SAA-project startte in 2012 en zal nog zeker tot 2026 doorlopen. Het deelproject waar de A6 onder valt begon in 2014 met de bouw van de nieuwe Hollandse Brug en de ombouw van de aansluiting Almere Stad-West naar knooppunt. In het weekend van 14 november 2015 is één van de twee oude viaducten in de aansluiting gesloopt om plaats te maken voor de fly-over van de A6 richting de N702. De eerste fly-over van het knooppunt Gooimeer werd eveneens eind november 2015 in gebruik genomen. Dit betreft de boog van de N702 naar de A6 richting Lelystad. Op 5 september 2016 opende de fly-over en de verbindingsweg vanaf de A6 naar de N702.[4] Het laatste viaduct van de oude aansluiting is op 17 september 2016 gesloopt. Het knooppunt was op 26 november 2016 officieel gereed, alhoewel de wisselbaan van de A6 pas op 4 oktober 2017 werd opengesteld voor verkeer.

Stadsroutenummering

De Hogering had naast het provinciale wegnummer N702 het stadsroutenummer S101. Op de aansluiting sloot ook de S102 aan, de Paralleldreef. De gemeente Almere heeft in 2015 besloten de stadsroutes op te heffen. Deze nummers zullen gefaseerd verdwijnen. In november 2015 is knooppunt Gooimeer aan de zuidzijde op de A6 voorzien van nieuwe bewegwijzering. Hierbij heeft de S101 plaatsgemaakt voor het nummer N702. De Paralleldreef is afgebroken ten behoeve van de parallelrijbaan van de A6 richting Muiderberg.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2019
NLA006.svg Almere-Poort - Knooppuntsymbool.svg Gooimeer 120.400
NLA006.svg Knooppuntsymbool.svg Gooimeer - Almere-Stedenwijk 100.600
NLN702.svg Knooppuntsymbool.svg Gooimeer - Almere 43.700

Externe links

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich