Gotland

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gotland COA.png
Gotland map.png
Hoofdstad Visby
Grootste stad Visby
Oppervlakte 3.151 km²
Inwonertal 57.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting

Gotland is een eiland en län (provincie) in Zweden, gelegen in de Baltische Zee. Gotland valt samen met de gemeente Visby en is de op één na kleinste provincie van Zweden.

Inleiding

Gotland ligt in de Baltische Zee, iets dichter bij Zweden dan bij Letland. De afstand tot het Zweedse vasteland bedraagt 85 kilometer. De afstand tot het Letse vasteland bedraagt 145 kilometer. Gotland is het grootste eiland van Zweden en meet 120 kilometer van noord naar zuid en 50 kilometer van oost naar west. Tot Gotland behoort ook het nabijgelegen eiland Fårö. Zo'n 50 kilometer ten noorden van Gotland ligt het onbewoonde eiland Gotska Sandön.

De grootste plaats is Visby, het län Gotland valt samen met de gemeente (kommun) Visby. Gotland heeft een glooiend landschap met veel open gebieden, maar ook wat bebossing. Gotland heeft veel stranden en Gotland heeft ook de meeste zonuren van alle Zweedse regio's, het is daarom één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Zweden.

Wegennet

De primaire toegang naar Gotland verloopt via veerdiensten, vanaf Visby naar Oskarshamn en Nynäshamn. Het wegennet van Gotland bestaat uit enkelbaans wegen, alleen in het centrum van Visby is een kort stukje met 2x2 rijstroken tussen twee kruispunten. Op Gotland zijn geen riksvägar, alleen länsvägar. Voor intern verkeer is de veerdienst Fårösund - Fårö van belang, naar het gelijknamige eiland Fårö. Fåröförbindelsen moet op termijn een vaste verbinding tussen beide eilanden vormen.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland