Knooppunt Gouwe

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Gouwe)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Gouwe
KP Gouwe.png
KP Gouwe.jpg
Kruisende wegen NLA012.svgNLA020.svg
Type splitsing
Opengesteld 1962

Het knooppunt Gouwe is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als splitsing. Hier eindigt de A20 op de A12. Het knooppunt is gelegen bij Waddinxveen in de provincie Zuid-Holland.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het gekanaliseerde riviertje de Gouwe, dat langs het knooppunt stroomt. Het Gouwe-aquaduct dat direct naast het knooppunt ligt is eveneens genoemd naar dit riviertje.

Configuratie

Het knooppunt is een standaardsplitsing, waarbij niet alle relaties op het knooppunt mogelijk zijn. Men kan alleen vanuit Den Haag en Rotterdam naar Utrecht vice versa. Het is niet mogelijk om vanaf Rotterdam naar Den Haag te gaan of vice versa. Hiervoor dient men de A13 via Delft te gebruiken, of te keren bij de aansluiting Gouda aan de A12. Andere mogelijkheden zijn de N219 of de N457 (Moordrechtboog) die de A12 en de A20 met elkaar verbinden. De A20 telt 2x2 rijstroken. De A12 telt ten westen van het knooppunt 2x2 rijstroken met plusstroken. Ten oosten van het knooppunt liggen 2x4 rijstroken op de A12, met een plusstrook richting Den Haag. De verbindingswegen van en naar de A20 tellen beide 2 rijstroken.

Verkeer van de aansluiting Gouda richting Den Haag (A12) en vice versa moet twee rijstroken kruisen in de tunnelbak van het Gouwe-aquaduct. Dit levert soms gevaarlijke situaties op. Sinds de openstelling van de parallelle N451, op 23 december 2016, kan het verkeer tussen Den Haag en Gouda van een veiligere route gebruikmaken.

Geschiedenis

De A12 is de oudste snelweg van Nederland. Het oudste gedeelte van de A12 werd op 15 april 1937 geopend tussen Voorburg en Zoetermeer. In juni 1938 werd de A12 met 2x2 rijstroken geopend tussen Moordrecht en Gouda, waarbij de rivier de Gouwe middels een beweegbare brug werd gekruist.[1] Het knooppunt tussen de rijkswegen 3 (later A20) en 12 is direct bij de aanleg van rijksweg 12 aangelegd. Omstreeks 1962 werd de tot dan toe gelijkvloerse enkelbaans rijksweg 3 tussen Gouda en Nieuwerkerk aan de IJssel opengesteld als autosnelweg.[2] Vanaf 1976 is rijksweg 3 bekend als de A20. Door de verbreding van de A12 tussen Gouda en Utrecht, die eind jaren '70 startte, veranderde er veel. Zo werd de oude basculebrug over de Gouwe vervangen door het Gouwe-aquaduct, dat in 1981 werd opengesteld. Daarbij is het knooppunt in noordwestelijke richting verplaatst. Op 18 januari 2010 werden de plusstroken tussen Zoetermeer en knooppunt Gouwe geopend. Op 1 december 2010 werd de plusstrook tussen Woerden en knooppunt Gouwe geopend.

Toekomst

Er zijn geen concrete plannen om het knooppunt of de aansluitende wegvakken aan te passen. Wel bestaat de wens om het knooppunt te completeren en het aantal weefbewegingen voor het knooppunt te verminderen. Wanneer de A13 versperd is of grootschalige filevorming kent, kan de A20 niet als goede omleidingsroute dienen, omdat het knooppunt bij Gouda onvolledig is. Ruimtelijke ontwikkelingen in Gouda maken het onmogelijk om het knooppunt nog te vervolledigen.

Verkeersintensiteiten

Het knooppunt Gouwe in aanleg in 1938.
Weg traject int. 2012 int. 2019
NLA012.svg Zevenhuizen - Knooppuntsymbool.svg Gouwe 76.000 85.600
NLA012.svg Knooppuntsymbool.svg Gouwe - Gouda 154.200 165.300
NLA020.svg Moordrecht - Knooppuntsymbool.svg Gouwe 78.500 85.800

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich