Gouwe-aquaduct

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gouwe-aquaduct
Waterweg Gouwe
Lengte 45 meter
Openstelling 1981
Intensiteit 165.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Gouwe-aquaduct is een aquaduct in Nederland, gelegen in de autosnelweg A12 bij Gouda in de provincie Zuid-Holland. Over het aquaduct loopt het riviertje de Gouwe, die ter plekke ongeveer 40 tot 70 meter breed is. Onder het aquaduct loopt de A12 met 9 rijstroken die zich even ten westen van het aquaduct splitsen voor het knooppunt Gouwe. Behalve de Gouwe gaan ook de N207, N454 en de Wilhelminakade ter plekke over de A12 heen.

Geschiedenis

Het Gouwe-aquaduct in april 2020.
Het Gouwe-aquaduct vanuit het zuidoosten gezien, voordat de Amaliabrug werd gebouwd.

In juni 1938 werd een basculebrug over de Gouwe opengesteld, waarmee de A12 met 2x2 rijstroken werd opengesteld tussen Moordrecht en Gouda. In de jaren 60 nam de verkeersdruk al snel toe door de toenemende welvaart en het autobezit, wat resulteerde in lange files tijdens brugopeningen. Er werd besloten om de capaciteit van de A12 ter plekke uit te breiden. Een brug was geen optie, deze zou een brugdek op 33 meter boven het water moeten hebben voor voldoende doorvaart, en een lagere beweegbare brug was geen logische oplossing. Daarom is gekozen voor de bouw van een aquaduct, dat een breedte van 47,35 meter kreeg, voldoende voor 4 rijstroken plus twee vluchtstroken per richting. De wens was in eerste instantie om een tunnel volgens de afzinkmethode te bouwen, vergelijkbaar met de Prinses Margriettunnel die toen in aanleg was. Vanwege financiële en technische redenen is echter gekozen om het aquaduct ter plekke te bouwen.

In 1975 werd begonnen met de bouw van het Gouwe-aquaduct. Het aquaduct is gebouwd als een watertank, om de scheepvaart niet langdurig te hinderen. De draagkracht van de bodem was niet erg groot, waardoor besloten is om het aquaduct te onderheien. Tevens was er grote druk van het grondwater, waardoor trekankers zijn toegepast, die de betonnen vloer met een stevigere diep gelegen zandlaag verbinden. Het aquaduct zelf is uiteindelijk in drie fases gebouwd, eerst is de oostelijke halve tank aangelegd tot halverwege het kanaal, en daarna het westelijk deel, die vervolgens op elkaar aangesloten zijn. In de jaren 70 werd het beschouwd als technisch één van de lastigste projecten en er was ook geen open aanbesteding, alleen voor-gekwalificeerde bedrijven konden inschrijven. De bouw van het aquaduct duurde 210 weken.[1] Op 6 oktober 1981 werd het aquaduct opengesteld met 6 rijstroken; 4 richting westen en 2 richting oosten. Later zijn er twee rijstroken bijgekomen richting oosten. Het aquaduct had daarna 2x4 rijstroken, met vluchtstroken aan de linker- en rechterzijde. In augustus 2010 is een plusstrook richting Den Haag opengesteld, waarmee het aquaduct 9 rijstroken telt.[2] Het Gouwe-aquaduct was het breedste aquaduct van Nederland totdat in 2016 het Aquaduct Vechtzicht in gebruik genomen werd. In 2016 is naast het aquaduct een parallelweg met 2x2 rijstroken aangelegd, met een beweegbare brug over de Gouwe, die de Amaliabrug heet.

Verkeersintensiteiten

In 2014 maakten dagelijks 159.000 voertuigen gebruik van het Gouwe-aquaduct.[3] In 2019 reden dagelijks 165.300 voertuigen door het aquaduct.[4] Het Gouwe-aquaduct was geruime tijd het drukst bereden aquaduct van Nederland.

Referenties

Aquaducten in Nederland

Alphen-aquaductAmstel AquaductBoxemtunnelCortlandt-aquaductDampoort AquaductGaag-aquaductGalamadammen akwaduktGeauakwaduktGouwe-aquaductHendrik BulthuisaquaductHoukesloot aquaductIe-AkwaduktJeltesleat AkwaduktNaviduct KrabbersgatAquaduct LangdeelAquaduct LemmerLeppa AkwaduktLimesaquaductMargaretha Zelle AkwaduktM.C. EscheraquaductAkwadukt Mid-FryslânPrinses MargriettunnelRichard Hageman AkwaduktRingvaartaquaductAquaduct ScharsterrijnAquaduct Steenbergen aan ZeeAquaduct Van HarinxmakanaalAquaduct VechtzichtAquaduct VeluwemeerEco-aquaduct Zweth en Slinksloot